Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner 22 mars

Vi lanserar cirka 20 nya vita viner den 22 mars. Här får du en kort genomgång av alla viner. Produktlistorna efter respektive varje land. *Reservation för ändringar fram till lansering.

Frankrike

Till nya franska vita viner med lansering 22 mars

Chablis

Vi lanserar en chablis från premier cru-läget Fourchaume, som är ett av Chablis mest kända premier cru:er som ibland jämförs med grand cru:n Le Clos. Framförallt på grund av att de båda vingårdslägena har liknande solexponering och jordmån. Vinet vi lanserar är från det varma året 2003, men visar ändå hur lagringståliga chablis-vinerna är. Vinet är gjort hos ett kooperativ och har vinifierats både i ståltankar och ekfat. Lagringen sker på jästfällningen i 10 – 12 månader.

Bordeaux

Vi lanserar också ett vin från Pessac-Léognan. Här på grusig och sandig mark trivs druvorna sauvignon blanc och sémillon. Vinet vi lanserar är gjort på 74 % sauvignon blanc och 26 % sémillon. Vinet är jäst och lagrat på nya barriquer, gamla ekfat, samt i betongägg. Årgången är 2016 vilken var utmanade för vit bordeaux med mycket nederbörd på våren och en torr sommar.

*Produktlista för vita viner från Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chablis PC Fourchaume, La Chablisienne

Chablis Premier Cru

2003

299

Chateau Larrivet Haut Brion

Pessac-Léognan

2016

409

Sydafrika

Till nya sydafrikanska vita viner med lansering 22 mars

Western Cape

Vi lanserar två viner med ursprung Western Cape.  De två producenterna har inga egna vingårdar utan samarbetar och köper druvor från olika odlare. Det första vinet är gjort på sauvignon blanc, semillon och chenin blanc. Vinet är fatjäst och lagrat på ekfat i tio månader. Det andra vinet är en druvmix av roussane, marsanne, grenache blanc, viognier, viura, clairette, grenache gris, chenin blanc och fernão pires. Vinet är spontanjäst och lagras i ett år på gamla ekfat med jästfällningen.

Stellenbosch och Swartland

Vi lanserar ett vin gjort på clairette blanche, en druva som har sitt ursprung i södra Frankrike och historiskt mest använd för att göra vermouth. Hälften av musten har legat med skalkontakt i en vecka och spontanjäst i öppna ståltankar. Den andra hälften jäste på ekfat under nio månader.

Vi lanserar även ett vin från Swartland. Druvsorten är chenin blanc och har vuxit på så kallade bush vines i distriktet Paardeberg. Åldern på vinrankorna är 38 år. Druvorna korgpressas och jäser sedan i gamla 500-liters ekfat. Vinet har lagrats i tio månader.

*Produktlista för vita viner från Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savage White Duncan Savage Wines

Western Cape

2017

299

Nothing to Declare, Blankbottle Winery

Western Cape

2016

199

Man in the Moon Clairette Blanche, Thorne & Daughters

Stellenbosch

2017

239

Cat’s Cradle Chenin Blanc, Thorne & Daughters

Swartland

2017

289

Tyskland

Till nya tyska vita viner med lansering 22 mars

Riesling med sin höga fruktsyra är ett av världens mest lagringståliga vita viner. Vi lanserar flera rieslingviner som har fått en viss utveckling.

Mosel

Vi lanserar två rieslingviner från Mosel. Det första vinet är ekologiskt och biodynamiskt odlat. Druvmusten har legat med skalkontakt i sex till åtta veckor, vilket gjort att färgen är ljusorange och smaken har en viss tanninstruktur. Vinet är spontanjäst och lagrat sex månader på stora och gamla ekfat. Inget tillsatt svavel, utan svavlet som finns i vinet bildas naturligt vid jäsningen. Vinet är varken klarnat eller filtrerat. Årgången är 2017.

Det andra vinet är från vingårdsläget Ockfener Bockstein, en så kallad grosses gewächs. Här växer rieslingdruvorna i skifferjord blandad med vittrad gråvacka. Vinrankornas ålder är 40 – 60 år och druvorna spontanjäser och lagras på sin jästfällning i stora, gamla ekfat.

Pfalz

Vi lanserar två viner med grosse gewächs-beteckning, en kvalitetsindelning som ofta jämförs med grand cru i Bourgogne. Det första vinet är från årgång 2012, som kännetecknades av liten skörd, men en varm höst säkrade kvaliteten på druvorna. Det andra vinet är ekologiskt och är från årgång 2017. En årgång som också kännetecknas av små volymer, men vinerna har hög fruktkoncentration och friska fruktsyror. Vinet vi lanserar jäser vid låg temperatur i ståltankar. Vinet lagras sedan på stora ekfat och på ståltankar.

Rheingau och Baden

Vi lanserar ett vingårdsbetecknat rieslingvin från Rheingau, årgång 2011. Vinet jäser med druvornas naturliga jäststammar på stora ekfat. Vinet får ligga på sin jästfällning fram till buteljeringen. Vinrankorna är 40 – 60 år gamla. Vi lanserar även ett vin från Baden gjort på druvan weissburgunder, pinot blanc, årgången är 2017.

Tanken med att lansera viner från årgång 2011 och 2012 är att erbjuda våra kunder utvecklad riesling med frisk syra till sparrissäsongen.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

*Produklista för vita viner från Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sybille Kuntz Riesling Orange

Mosel

2017

279

Bockstein Riesling GG, Weingut Nik Weis

Mosel

2017

349

Ungeheuer Riesling GG Reichsrat von Buhl

Pfalz

2012

359

A Christmann Idig Trocken GG

Pfalz

2017

425

Berg Roseneck Katerloch, Weingut Leitz

Rheingau

2011

399

Wöhrle Lahrer Weissburgunder

Baden

2017

199

Italien

Till nya italienska vita viner med lansering 22 mars

Vi lanserar ett vin gjort på druvan pinot grigio från distriktet Venezia Giulia. Distriktet ligger i nordöstra hörnet av Italien och producentens vingårdar gränsar mot Slovenien. Vinet spontanjäste tillsammans med druvskalen. Skalkontakten gjorde att vinet fick en mörkorange färg. Vinet lagrades på gamla träfat om 500 liter och 2 500 liter.

*Produklista vita viner från Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dario Princic Pinot Grigio (Flyttad från 8 mars)

Venezia Giulia

2015

349

Portugal

Till nya portugisiska vita viner med lansering 22 mars

Vi lanserar ett vin från Douro, ett distrikt som framförallt är känt för sin portvinsproduktion. Vinet är gjort på de lokala druvsorterna rabigato, codéga do larinho, viosinho, donzelinho och gouveio, där de två förstnämnda utgör huvuddelen av vinet. Vinrankorna växer på hög höjd, 500 – 600 meter, vilket innebär att nätterna är kalla och druvorna behåller sin friska fruktsyra fram till skörden. Efter pressning jäste musten i franska ekfat. Lagringen varade i åtta månader på ekfat. Årgång är 2017 vilken var mycket varm och torr med rekordtidig skörd med start 10 augusti och slutförd en månad senare.

*Produktlista för vita viner från Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Redoma Branco (Flyttad från 8 mars)

Douro

2017

175

Tjeckien

Till nya tjeckiska vita viner med lansering 22 mars

Vi lanserar ett skalmacerat vin av druvan neuburger från distriktet Moravské i sydöstra delen av Tjeckien. Druvorna kommer från en vingård som planterades för 17 år sedan. Skörden gjordes i två omgångar och andra omgångens druvmust fick ligga med skalkontakt i 14 dagar. Vinet är lagrat 16 månader på en blandning av acacia- och ekfat. Vinet är spontanjäst och producenten anger att vinet är ett naturvin.

Moravské är Tjeckiens största vindistrikt och vanliga druvsorter är bland annat müller-thurgau och grüner veltliner. Neuburger är en korsning mellan roter veltliner och silvaner och är ursprungligen en österrikisk druva.

Magnus Lindblom, inköpare av tjeckiska viner

*Produktlista för vita viner från Tjeckien*

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

TRBLMKR

Moravské

2015

289

Spanien

Till nya spanska vita viner med lansering 22 mars

Från Galicien och distriktet Ribeiro lanserar vi ett vin gjort på druvsorterna treixadura, godello, loureira och albariño. Vinifieringen skedde på ståltank och vinet är lagrat cirka tio månader innan buteljering. Ribeiro har maritimt fuktigt klimat med relativt mycket nederbörd och påverkas av närheten till Atlanten som bland annat ger svala vindar. Årgången på vinet är 2016.

*Produktlista för vita viner från Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Coto de Gomariz

Ribeiro

2016

179

Nya Zeeland

Till nya nyzeeländska vita viner med lansering 22 mars

Vi lanserar två viner från Marlborough. Ett är gjort på sauvignon blanc och vinet har lagrats ett par månader på rostfria ståltankar. Druvorna är skördade från åtta olika vingårdar. Årgången är 2018, som var utmanande i Marlborough med relativt mycket regn under växt- och skördesäsongen.

Det andra vinet är gjort på chardonnay från vinrankor planterade 1981. Vinet är jäst med druvornas egna jästsvampar i franska ekfat, varav 15 procent var nya. Vinet är lagrat i 18 månader på franska ekfat.

*Produktlista för vita viner från Nya Zeeland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dog Point Sauvignon Blanc

Marlborough

2018

189

Dog Point Chardonnay

Marlborough

2016

279

USA

Till nya amerikanska vita viner med lansering 22 mars

Vi lanserar ett chardonnay-vin från Sonoma Coast. Vinrankorna växer på sina ursprungliga, oympade, rotstockar och har aldrig konstbevattnats – så kallat dry farmed. Vinet har jäst på ekfat med druvornas naturliga jäststammar. Vinet har lagrats ett år på stora ekfat, varav 30 procent var nya. Slutlagringen gjordes på ståltankar i sex månader tillsammans med jästfällningen.

*Produktlistan för vita viner från USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kutch Chardonnay (Flyttad från 8 mars)

Sonoma County

2017

399