Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 22 november

Vi lanserar över 20 nya vita viner 22 november. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 22 november

Australien

Vi lanserar ett chardonnay-vin från Adelaide Hills. Vinet är gjort på druvor som kommer från olika vingårdar. Vinet har spontanjäst på gamla franska ekfat. Delar av vinet har genomgått den malolaktiska jäsningen och en viss försiktig omrörning av jästfällningen har gjorts, så kallad battonage. Vinodlingarna i Adelaide Hills ligger på relativt hög höjd, mellan 400 och 600 meter över havet. Det gör att klimatet är svalt och ger druvor med hög och frisk fruktsyra.

Nya vita australiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

The Tilbury Chardonnay Murdoch Hills

Adelaide Hills

2018

379

Chile

Vi lanserar ett vingårdsbetecknat semillonvin från Mauledistriktet. Vinet spontanjäser och lagras på amforor i cirka ett år. Vinstockarna är drygt 70 år gamla och jordmånen är stenig med inslag av granit. Maule ligger längst söderut i regionen Valle Central som sträcker sig 20 mil söder om Chiles huvudstad Santiago.

Nya vita chilenska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Garage Wine Isidore Vineyard Semillon

Maule

2018

199

Georgien

Vi lanserar ett vin från regionen Kartli. Vinet har jäst och lagrats i sex månader tillsammans med druvskalen på lerkrus. I Georgien kallas dessa lerkrus qvevri.

Nya vita georgiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dora Rkatsiteli Askaneli Brother Ltd

Kartli Region

2017

219

Nya Zeeland

Vi lanserar en chardonnay från Hawke's Bay. Vinet har jäst på ekfat och sedan lagrats elva månader på franska ekfat om 225 liter varav 43 procent var nya. Lagringen skedde tillsammans med jästfällningen som regelbundet rördes runt, så kallad battonage. Hawke's Bay ligger på Nordöns östra sida och drar fördel av bland annat närheten till Stilla havet som bidrar till ett svalt klimat och en lång växtsäsong.

Nya vita nyzeeländska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Church Road Grand Reserve Chardonnay

Hawke's Bay

2018

199

Österrike

Vi lanserar en vingårdsbetecknad riesling årgång 2018. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. 2018 anses som en bra årgång med tidig skörd på grund av varma temperaturer under både vår och sommar. Vi lanserar också en vingårdsbetecknad grüner veltliner från Wachau. Vinet har spontanjäst på ståltank och lagrats i tre månader med sin jästfällning.

Nya vita österrikiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bründlmayer Heiligenstein 1ÖTW Riesling

Kamptal

2018

249

Weingut Schmelz Ried Pichl Point Grüner Veltliner Federspiel

Wachau

2018

189

Portugal

Vi lanserar två viner från distriktet Vinho Verde gjorda på druvsorten alvarinho. Det första vinet jäste i nya franska ekfat om 400 liter. Vinet har lagrats nio månader i nya franska ekfat om 400 liter följt av nio månader på flaska. Det andra vinet är jäst delvis i hela klasar, det vill säga med skalen. Vinet har sedan lagrats i ett halvår på gamla ekfat med omrörning av jästfällningen.

Nya vita portugisiska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Anselmo Mendes Expressões

Vinho Verde

2017

269

Anselmo Mendes Tempo

Vinho Verde

2015

699

Spanien

Vi lanserar en vit rioja tillverkad av druvsorten viura. Efter jäsningen på temperaturkontrollerade ståltankar fördes vinet över till 225-liters franska ekfat för 15 månaders lagring.

Nya vita spanska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Marqués de Murrieta Capellanía

Rioja

2014

219

Sydafrika

Vi lanserar ett sött vin från Constantia. Druvsorten är muscat de frontignan. Vinet har lagrats i tre år på en mix av 50 procent nya franska ekfat och ungerska ekfat samt franska akaciafat.

Vi lanserar ett vin med ursprunget Cape South Coast. Druvsorterna i vinet är 65 procent chenin blanc, 25 procent blanc fumé och 10 procent viognier. Vinet har lagrats ett halvår på ekfat.

Vi lanserar också en semillon, där druvorna kommer från gamla vinstockar, vissa planterade i början av 1900-talet och med sina egna rotstockar. Vinet har jäst på små franska ekfat och på betongägg. Vinet är lagrat i drygt ett år på franska ekfat.

Nya vita sydafrikanska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vin de Constance Klein Constantia

Constantia

2015

549

Luddite Saboteur Luddite Wines

Cape South Coast

2018

199

Boekenhoutskloof Semillon

Sydafrika

2017

239

Tyskland

Mosel

Vi lanserar två rieslingviner. Det första är jäst i ståltank utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats i sex månader på ståltank innan buteljering. Det andra vinet är från ett enskilt vingårdsläge. Vinet är spontanjäst och delar av vinet har lagrats på gamla och stora ekfat.

Franken

Vi lanserar ett silvanervin från vingårdsläget Würzburger Stein. Vinet jäser i temperaturkontrollerade ståltankar, ingen tillsatt jäst. Vinet lagrades med sin jästfällning på stora ekfat.

Rheingau

Vi lanserar ett sött eiswein. Det innebär att druvorna har skördats sent på året och när de har frusit på vinrankan, temperaturen måste vara minst minus sju grader när druvorna skördas. Sockerhalten i druvorna är mycket hög och de har hög koncentration av smakämnen.

Nya vita tyska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Günther Steinmetz Wintricher

Mosel

2016

249

Nik Weis Bockstein Riesling Kabinett

Mosel

2018

179

Würzburger Stein Silvaner Erste Lage Juliusspital

Franken

2018

195

Rothenberg Riesling Eiswein Weingüter Wegeler 375 ml

Rheingau

2018

649

Italien

Vi lanserar ett sött vin, recioto di soave, gjort på druvsorten garganega. Druvorna torkades under sex till sju månader. Våren efter skörden pressades druvorna och jäste på fat. Ingen tillsatt jäst användes. Vinet har lagrats tio till tolv månader på franska ekfat om 225 liter, så kallade barriquer.

Nya vita italienska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Perlara Recioto di Soave Ca'Rugate

Recioto di Soave

2015

199

Frankrike

Vi lanserar ett vin från distriktet Côtes Catalanes. Druvsorterna i vinet är grenache blanc och grenache gris. Vinet har lagrats i 12 till 16 månader på ekfat. Côtes Catalanes ligger i Roussillon, norr om staden Perpignan i södra Frankrike. Druvorna till vinet kommer från byn Calce, belägen mellan Corbières och Pyrenéerna. Vingårdarna omfattar två hektar och ligger på 300 meters höjd över havet.

Savoie

Vi lanserar ett spontanjäst vin av den lokala druvsorten jacquère. Vinmusten har fått 20 dagars skalmaceration följt av jäsning på ekfat. Vinet har fatlagrats ett år med sin jästfällning. Producenten har klassificerat vinet som Vin de France. Vi lanserar också ett roussanne-vin. Druvsorten kallas bergeron i Savoie.

Chinon

Vi lanserar ett chenin blanc-vin med ursprung Chinon (Loire), som är mer känt för sina röda cabernet francviner. Vinet har jäst på ekfat, varav en tredjedel var nya. Lagringen varade i fyra till sex månader på samma fat. Innan buteljeringen fick vinet vila ett par månader på ståltank.

Vi lanserar en ekologisk chenin blanc från Vourvray. Vinet har spontanjäst och sedan lagrats i ett år med jästfällningen på gamla ekfat.

Bourgogne

Vi lanserar ett vin från AOC Auxey-Duresses. Vinet har jäst på franska ekfat och lagrats i 15 månader på franska ekfat om 500 liter. Auxey-Duresses ligger nordväst om den mer kända vinbyn Meuarsault, i Côte de Beaune.

Nya vita franska viner 22 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La 18 Olivier Pithon

Côtes Catalanes

2017

399

Chignin 1er Récoltants Claude Quenard

Vin de France/Savoie

2018

229

Chignin Bergeron Fleur de Roussanne Jean Perrier et Fils

Savoie

2018

199

Clos de la Plante Martin Charles Joguet

Chinon

2016

299

Vouvray Le Peu Morier Domaine Vincent Careme

Vouvray

2017

229

Auxey-Duresses Vieilles Vignes Vincent Girardin

Auxey-Duresses

2017

299