Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 24 januari

Vi lanserar närmare 25 nya vita viner den 24 januari. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner lansering 24 januari

Frankrike

Chateau-Chalon

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten savagnin. Ursprunget är Chateau-Chalon, som ligger granne med Arbois. Vinet är, som alla viner från Chateau-Chalon, ett så kallat vin jaune – det vill säga ett vin som ekfatslagrats i flera år och där ett täcke av jäst har bildats ovanpå vinet. Dessa viner får en oxiderad karaktär som påminner om nötter och mogna äpplen. Färgen är ofta mörkt gul, jaune beyder gul på franska.

Saint-Péray

Vi lanserar också ett vin som kommer från norra Rhonedalen och AC Saint-Péray. Druvsorten är marsanne och vinet har lagrats med sin jästfällning i 13 månader på franska ekfat om 228 och 400 liter. Trettio procent av faten var nya.

Nya viner från Chateau-Chalon och Saint-Péray 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château-Chalon Henri Maire

Chateau-Chalon

2011

649

Saint-Péray Ongrie Alain Voge

Saint-Péray

2017

319

Irouléguy och La Clape

Från sydvästra Frankrike och AC Irouléguy kommer ett vin gjort på 70 procent gros manseng, 20 procent petit manseng och 10 procent petit corbu. Vinet har lagrats på ståltank med sin jästfällning. Vinet buteljerades i april, året efter skörd. Årgång på vinet är 2018.

La Clape är en mindre appellation i Languedoc, södra Frankrike. Vinet vi lanserar är tillverkat av 40 procent bourboulenc samt 20 procent vardera av grenache blanc, marsanne och roussanne. Vinet har jäst på 300 liters ekfat och lagrats på samma fat i sex månader. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Nya vita viner från södra Frankrike 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Herri-Mina Domaine Brana

Irouléguy

2018

279

Château d'Anglès Grand Vin Blanc

La Clape

2017

189

Beaujolais

Vi lanserar ett vitt från Beaujolais gjort på chardonnay. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och lagrat på ståltank.

Nya vita viner från Beaujolais 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Terres Doreés Beaujolais Blanc

Beaujolais

2018

179

Sydafrika

Swartland

Obs! Alla viner lanseras 28 februari.

Vi lanserar fem viner från samma producent. Två av vinerna har ursprung Swartland. Det första vinet från Swartland är tillverkat av chenin blanc och palomino. Det andra är en blend av uppemot elva druvsorter bland annat 30 procent chenin blanc och mindre delar av grenache blanc, clairette blanche, viognier, verdelho, roussanne, marsanne och semillon gris. Vinet är jäst i amforakrus och betong-ägg. Första årslagringen sker på dessa kärl. Vinet förs sedan över till stora ekfat, foudre, för ytterligare ett års lagring.

Nya vita viner från Swartland 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Skerpioen The Sadie Family

Swartland

2018

379

Palladius The Sadie Family

Swartland

2017

679

Olifants River och Stellenbosch

Två viner kommer från Olifants River, norra delen av Western Cape. Det första av dessa är gjort av chenin blanc som har jäst och lagrats på gamla och stora ekfat, foudre. Det andra vinet har druvblandningen semillon och semillon gris. Semillonrankorna är över 90 år gamla. Vinet har jäst och lagrats på stora ekfat. Vi lanserar också ett vin som kommer från Stellenbosch. Det är gjort på chenin blanc som växt på vinrankor planterade 1905.

Nya vita viner från Olifants River och Stellenbosch 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Skurfberg The Sadie Family

Olifants River

2018

379

Kokerboom The Sadie Family

Olifants River

2018

429

Mev. Kirsten The Sadie Family

Stellenbosch

2018

999

Tyskland

Vi lanserar ett vin från Franken gjort på druvsorten silvaner. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst. Efter avslutad alkoholjäsning fick vinet vila fyra till fem månader tillsammans med sin jästfällning.

Mosel

Vi lanserar två moselviner. Det första vinet jäste på fat om 1 000 liter. Ingen tillsatt jäst användes. Det andra vinet är också spontanjäst på gamla ekfat. Varje fat buteljeras var för sig, vilket var vanligt förr i tiden. Det vanliga sättet i dag är annars att blanda alla fat från samma vingårdsläge och sedan buteljera.

Nya vita tyska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Escherndorfer Lump Silvaner S. Weingut Horst Sauer

Franken

2018

189

Cabi sehr Nett Riesling Fio Wein GmbH

Mosel

2016

249

Hofgut Falkenstein Niedermenninger Herrenberg Kabinett Trocken

Mosel

2018

199

Österrike

Vi lanserar tre rieslingviner, två från Wachau och ett från Kamptal. Det två första är från samma producent men från olika årgångar 2018 och 1993. Vinet från 2018 är jäst utan tillsatt jäst i stora ekfat och i ståltankar. Vinet har lagrats med sin jästfällning.

Det tredje vinet har spontanjäst på ståltankar och till största delen även lagrats i åtta till tolv månader i ståltank. Cirka en tredjedel har dock lagrats i ekfat om 500 liter.

Nya vita österrikiska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Riesling Smaragd Ried Achleiten Domäne Wachau

Wachau

2018

299

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten

Wachau

1993

549

Rabl Riesling Vinum Optimum

Kamptal

2018

159

Spanien

Vi lanserar ett vitt vin från Rioja gjort på druvsorterna viura, malvasía och garnacha blanca. Vinet har lagrats i tre år på ekfat, varav 30 procent var nya.

Vi lanserar också ett vin från distriktet Bizkaiko Txakolina, Baskien. Sjuttio procent av vinet spontanjäste på franska ekfat om 500 liter, resterande vin jäste på ståltank. Vinet har lagrats nio månader tillsammans med sin jästfällning. Druvsorterna i vinet utgörs av 45 procent hondarribi zuri zerratia (petit courbu), 45 procent hondarribi zuri (gros courbu) och 10 procent tzkiota txikia (petit manseng).

Nya vita spanska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hacienda López de Haro Gran Reserva Blanco

Rioja

2012

349

Marko Gure Arbasoak Oxer Bastegieta Zenigaonaindia

Bizkaiko Txakolina

2018

199

Nya Zeeland

Sydön x 3

Vi lanserar ett chardonnayvin som kommer från Nelsondistriktet, Sydön. Vinet är spontanjäst i ekfat, varav 15 procent var nya. Vinet har sedan lagrats i tio månader på ekfaten med sin jästfällning inklusive omrörning – battonage.

Från Marlborough kommer en pinot gris som har jäst på ståltankar och fått en kortare tids lagring på jästfällningen innan filtrering och buteljering.

Från North Cantebury kommer en fatjäst sauvignon blanc. Jäsningen skedde spontant på gamla ekfat och vinet fick vila i sju månader med sin jästfällning innan buteljering.

Nya vita nyzeeländska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Neudorf Rosies Block Chardonnay

Nelson

2018

239

Villa Maria Cellar Selection Marlborough Pinot Gris

Marlborough

2018

149

Greystone Barrel Fermented Sauvignon Blanc

North Canterbury

2018

179

Grekland

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten assyrtiko, ursprunget är Santorini och producenten är ett kooperativ med cirka 1 200 medlemmar. Vinet är jäst på rostfria ståltankar vid cirka 16 grader och lagrat på ståltank innan buteljering.

Nya vita grekiska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Santorini Assyrtiko Santo Wines

Santorini

2018

189,00

Italien

Vi lanserar ett sött vin där vinmusten först har kokats ner för mer koncentration och därefter fått jäsa till vin. Vinet har sedan lagrats i flera år på ekfat. Vinstilen kallas Vino Cotto, vilket betyder kokat vin.

Från Piemonte och DOCG Roero kommer ett vin gjort på druvan arneis. Vinet har jäst vid 10 – 12 grader i ståltank. Vinet får sedan vila med sin jästfällning på ståltank innan buteljering.

Vi lanserar också ett vitt vin från Etna, Sicilien. Druvsorten som har använts är carricante och musten har fått jäsa i ståltankar vid cirka 18 grader.

Nya vita italienska viner 24 januari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vino Cotto Stravecchio Occhio di Gallo Azienda David Tiberi 500 ml

Marche

2002

386

Giacomo Grimaldi Roero Arneis

Roero

2018

169

Benanti Etna Bianco Benanti

Etna

2018

199