Tillfälligt sortiment: nya vita och mousserande viner 25 augusti

Vi lanserar 16 nya vita viner och tre mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 25 augusti

Till alla nya mousserande viner 25 augusti

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Vita viner

Spanien

Terra Alta

Vi lanserar ett vin från Terra Alta gjort på 90 procent garnatxa blanca och 10 procent macabeo. Terra Alta är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt och druvorna till detta vin kommer från vinodlingar om 40 hektar som ligger kring staden Batea. Genom Terra Alta drar två kalla vindar in, Cerç och Garbi, som hjälper till att kyla ned vingårdarna.

Rías Baixas

Vi har köpt in en albariño från Rías Baixas med årgång 2017. Druvorna kommer från olika vingårdar där stockarnas ålder är 30 till 40 år. Vinrankorna är uppbundna med vajer på traditionella pergolasystem. Jäsningen skedde utan tillsatt jäst. Fram till buteljeringen vilade vinet med jästfällningen på ståltankar och stora ekliggare.

Vi har ytterligare en albariño från samma producent i Rías Baixas. Vinrankorna växer i en lerrik jordmån. Druvorna har pressats i hela druvklasar och musten har spontanjäst på rostfria ståltankar. Lagringen har varat i tio månader i samma tankar. Årgången är 2019.

Nya spanska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Raig de Raïm 

Terra Alta

2019

109

Albamar

Rías Baixas

2017

185

Albamar Finca O Pereiro

Rías Baixas

2019

299

Frankrike

Rhône

Vi lanserar ett vin från Crozes-Hermitage i norra Rhônedalen. Vinet är gjort på 50 procent marsanne och 50 procent roussanne. 80 procent av vinet har lagrats på franska ekfat i åtta månader. Resterande vin vilade på betongägg. Årgången är 2018.

Loire

Detta vin har lagrats i tio år tillsammans med sin jästfällning innan buteljering. Druvsorten är muscadet, också kallad melon de bourgogne. Vinet är från Côtes de Grand-Lieu, ett eget ursprung inom området Muscadet. Det sträcker sig söderut från staden Nantes vid Loireflodens mynning.

Bourgogne

Vi har köpt in ett bourgognevin från 2018. Vingården ligger i Côte Chalonnaise, i Montagny Premier Cru. Vinrankorna på druvan chardonnay är från 40 till 80 år gamla. Druvmusten har jäst på ekfat, varav 15 procent var nya. Årgången är 2018.

Nya franska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jaboulet Crozes Hermitage La Mule Blanche

Crozes Hermitage

2018

239

Origine du Haut Bourg

Muscadet Côtes de Grand-Lieu

2010

185

Montagny 1er Cru Sélection Vieilles Vignes

Montagny Premier Cru

2018

295

Italien

Albana di Romagna

Från distriktet Albana de Romagna, sydost om staden Bologna i regionen Emilia-Romagna, kommer ett vin med årgång 2019. Druvorna har vuxit i vingårdar planterade 1980. Vinet har tillverkats genom 94 dagars jäsning och skalmaceration i amfora, här kallad kvevri. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och utan temperaturkontroll.

Albana är en grön druvsort som framför allt odlas i Emilia-Romagna. DNA-studier har visat att druvsorten är nära släkt med garganega som bland annat används till soave i Venetien.

Colli di Luni

Vi lanserar ett vin från Colli di Luni. Området ligger i Ligurien utmed Italiens nordvästra kust vid staden Genua. Vinet är gjort på druvsorten vermentino som främst är förknippad med ön Korsika där den planterades på 1200-talet. Namnet på druvan kommer från det italienska ordet "fermento", som betyder "att jäsa".

Nya italienska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vitalba Romagna Albana Secco DOCG

Albana di Romagna

2019

199

Vermentino Etichetta Nera

Colli di Luni

2019

189

Österrike

Wachau

Från Wachau i Österrike kommer ett vin gjort på grüner veltliner. Årgången är 2019. Vinet är klassificerat som en federspiel – en av tre kvalitetsklasser som används av odlarna i Wachau. De två andra är steinfeder och smaragd. Beteckningen steinfeder är för de allra lättaste vinerna i regionen, medan viner klassificerade som smaragd är de mest koncentrerade, gjorda på väldigt mogna druvor. Federspiel ligger mitt emellan dessa två klasser.

Vi har ytterligare ett vin från Wachau, gjort på riesling. Detta vin är från en biodynamiskt certifierad vingård. Vinet är från 2015.

Nya österrikiska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schmelz Pichl Point Grüner Veltliner Federspiel Weingut Familie Schmelz

Wachau

2019

188

Nikolaihof Steiner Hund

Wachau

2015

449

USA

Vi lanserar en chardonnay från Oregon, Willamette Valley. Vinet spontanjäste och lagrades på både 350 och 500 liter ekfat, varav 40 procent nya. Tre månader före buteljering drogs vinet om till ståltankar.

Nya amerikanska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chardonnay Seven Springs

Willamette Valley

2017

645

Nya Zeeland

Vi har köpt in en riesling från södra ön, i Waipara. Druvorna skördades sent och en liten del var angripen av botrytis, ädelröta. I detta fall är det positivt genom att botrytis drar vattnet ur druvorna och koncentrerar deras smakämnen, fruktsyror och sockerhalt. Musten har jäst i låg temperatur och sedan hanterats försiktigt i syfte att behålla en liten, naturlig spritsighet.

Nya viner från Nya Zeeland 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pegasus Bay Aged Riesling

Waipara

2009

208

Grekland

Vi lanserar ett vin från Samos, en ö i Egeiska havet nära den turkiska kusten. Druvsorten är muscat à petit grain. Druvorna har odlats i terrasserade vingårdar som ligger på sluttningarna till en utdöd vulkan, Agii Sarandides, samt vingårdar på berget Karvounis. Vinrankorna växer som små buskar, även kallat gobelet eller bush vines. Druvorna skördades nattetid. Därefter följde 40 dagars jäsning och skalmaceration på rostfria ståltankar. Inget svavel tillsattes under vinifieringen. Vinet lagrades sedan på ekfat om 500 liter.

Nya grekiska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hüpnos Culinaries Vin

Samos

2018?

349

Portugal

Från Vinho Verde i nordvästra Portugal kommer ett vin gjort på druvsorten alvarinho. Druvorna kommer framför allt från vingårdar belägna i Padernes kommun i Melgaço. Odlingarna ligger 150 meter över havet. Musten har jäst en månad på ståltank med regelbunden bâtonnage, det vill säga att jästfällningen rördes om. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i ytterligare fyra månader innan buteljering.

Alvarinho är identisk med albariño, som druvan kallas i Spanien. Druvan anses ha sin hemvist i just subregionen Monção e Melgaço, varifrån detta vin kommer.

Nya portugisiska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Valados de Melgaço Alvarinho Reserva

Vinho Verde

2019

189

Tyskland

Franken ligger kring staden Würzburg i södra Tyskland. Vi lanserar ett vin odlat i Kapellenberg. Druvsorten är silvaner, en druva som i princip bara odlas här i Franken samt i Alsace i norra Frankrike. Vinet har jäst på gamla ekfat om 500 liter. Årgången är 2019.

Nya tyska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kapellenberg Silvaner Erste Lage

Franken

2018

199

Ungern

Vi lanserar ett torrt vitt vin gjort på druvsorten furmint. Vinet kommer från Tokaj i nordöstra Ungern, ett område mest känt för sina söta vita viner. Jäsningen skedde på ungerska ekfat om 500 liter där vinet sedan fick vila tillsammans med jästfällningen i ett halvår.

Nya ungerska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Megyer Furmint

Tokaj

2018

159

Nya mousserande viner 25 augusti

Spanien

Vi lanserar ett mousserande vin gjort på xarel-lo, macabeu och parellada. Vinet är gjort enligt traditionell metod med en andra kolsyregivande jäsning på flaska och har därefter lagrats en tid tillsammans med sin jästfällning. Vinet är en så kallad brut nature, vilket innebär att inget socker tillsatts.

Ursprunget är enbart Spanien då producenten är en av de som har valt att lämna ursprungsbeteckningen Cava. I stället säljer man sina viner under namnet Corpinnat som betyder ungefär "född i hjärtat av Penedès". För att få använda beteckningen Corpinnat ska vinet komma från ett specifikt område i Penedès. Druvorna behöver också vara ekologiskt odlade och skördade för hand. Vinifieringen ska ske på den egna gården och vinet ska lagras minst 18 månader på sin jästfällning.

Nya mousserande spanska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mosset de Sabaté i Coca Nature Brut

Spanien

2015

189

Frankrike

Vi lanserar en årgångschampagne från 2014. Druvorna kommer från vingårdar i grand cru-byn Chouilly i Côte des Blancs. Denna champagne är enbart gjord på druvsorten chardonnay, det vill säga en så kallad blanc de blancs. En årgångschampagne måste lagras minst tre år tillsammans med sin jästfällning innan buteljering.

Nya mousserande franska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Roland Champion Special Club

Champagne

2014

496

Italien

Vi lanserar ett mousserande vin från Colli Aprutini. Druvsorten är trebbiano och vinet är framställt med méthode ancestrale, vilket bland annat innebär att musten först jäser vid låg temperatur på ståltank. Jäsningen avbryts sedan genom nedkylning när musten har uppnått en alkoholhalt av cirka fem procent. Därefter buteljeras vinet och den kolsyregivande jäsningen tar vid.

Colli Aprutini är ett så kallat IGT, Indicazione Geografica Tipica, i Abruzzerna i centrala Italien på den östra sidan mot Adriatiska havet. Ursprungsbeteckningen gäller för både rött, vitt och mousserande och vinerna kan vara allt från torra till söta.

Nya mousserande, italienska viner 25 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pietramore Méthode Ancestrale

Colli Aprutini

NV

139