Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 26 och 27 maj

Vi lanserar nio vita viner 26–27 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 26 maj
Till alla nya vita viner 27 maj
Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Grekland

Vi lanserar ett vin från distriktet Makedonien. Vinet är gjort på den inhemska druvsorten roditis och har spontanjäst på stora och gamla ekfat. Vinet är en retsina, vilket betyder att det har fått smak av tallkåda som används vid förslutningen av faten.

Nya vita grekiska viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Yomatari Domaine Ligas

Makedonien

2018

248

Sydafrika

Vi lanserar ett vitt vin från distriktet Cape Agulhas. Vinet är gjort på hälften sauvignon blanc och hälften semillon. Druvorna pressas i en press som är invändigt klädd med stjälkar. Vinet jäste i neutrala barriquer och låg sedan kvar i faten i ett år.

Nya vita sydafrikanska viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Blankbottles Winery BBOS 1

Cape Agulhas

2018

249

Tyskland

Från Rheingau kommer en riesling från årgång 2017. Druvorna kommer från cirka 15 olika vingårdslägen, så kallade erste gewächs. Vinet har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar och därefter lagrats med sin jästfällning på gamla stora ekliggare.

Nya tyska vita viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Geheimrat J Riesling Trocken Weingüter Wegeler

Rheingau

2017

239

Österrike

Från Niederösterreich kommer ett vin gjort på gelber muskateller. Druvan ger kryddiga och blommiga viner som ofta har inslag av aprikos, fläder, sultanrussin och/eller apelsinblom.

Vinet är ursprungsbetecknat med region Niederösterreich trots att producenten har sin hemvist i distriktet Weinvirtel. Men vita viner härifrån måste vara gjorda på grüner veltliner för betecknas med DAC Weinvirtel. DAC står för Districtus Austriae Controllatus.

Nya vita österrikiska viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gelber Muskateller Ried Äußere Bergen Thomas und Maria Buchmayer

Niederösterreich

2018

199

Frankrike

Sancerre

Vi lanserar en sancerre (sauvignon blanc) som har jäst utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar. Vinet har sedan vilat på sin jästfällning i ståltankar. Producentens filosofi är att skörda sina druvor relativt sent och även ta med druvor som är botrytisangripna. Producenten arbetar efter biodynamiska riktlinjer.

Châteauneuf-du-Pape

Vinet vi lanserar är ekologiskt tillverkat och av roussanne. Producenten är Demetercertifierad, det vill säga att vingården sköts biodynamiskt. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och lagrats i större ekfat.

Anjou

Vi lanserar en chenin blanc från Anjou nära Atlantkusten i Loiredalen. Musten spontanjäste och vinet lagrades sedan cirka ett år tillsammans med sin jästfällning på större ektunnor. 

Chenin blanc är den tredje mest vanliga druvsorten i odlingarna i Loire. Under 900-talet var den känd under namnet plant d'Anjou – växt/planta från Anjou på svenska.  

Nya vita franska viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sancerre Blanc Les Quarterons Domaine Étienne et Sébastien Riffault

Sancerre

2017

199

Pure Roussanne Domaine Raymond Usseglio & Fils

Châteauneuf-du-Pape

2018

586

Anjou Blanc Bastingage Clos de l'Élu

Anjou

2017

199,00

Ny vita viner 27 maj

Frankrike

Från Crozes-Hermitage i norra Rhônedalen kommer ett vitt vin från 2017 gjort av 95 procent marsanne och 5 procent rousanne. Årgången var varm och många vingårdar drabbades av coulure – en sjukdom som hindrar druvornas utveckling då blomningen och därmed fruktens mognad blir ojämn. De druvor som nådde vinerierna höll dock god kvalitet med höga nivåer av både socker och syra.

Nya vita franska viner 27 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crozes-Hermitage Blanc E. Guigal

Crozes-Hermitage

2017

219,00

Argentina

Vi lanserar ett vin från subdistriktet Tupungato, Uco Valley. Vinet är gjort på chardonnaydruvor från vingårdar på 900–1 100 meter över havet. Den höga höjden ger ett svalt klimat med många soltimmar. Vinet har lagrats på ekfat. 

Nya vita argentinska viner 27 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche

Tupungato

2018

149