Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner 26 april

Vi lanserar drygt 20 nya vita viner den 26 april. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner lansering 26 april

Australien

Australien är det sjätte största vinproducerande landet i världen. Landet är stort och klimatet och jordmånen bland de vinproducerande delarna varierar enormt. Vinproduktionen finns i alla sex delstater, men den stora majoriteten av odlingar ligger i sydöstra delarna och främst i South Australia. Landet producerar alla typer av viner där det röda shiraz och vita chardonnay fått mest uppmärksamhet.

Tasmanien

Vi lanserar ekologiskt vin från Tasmanien, som är ett av de svalaste vinområdena i Australien. Här har man mycket gemensamt med Nya Zeeland när det kommer till druvsorter. Pinot noir, chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc är vanligare än exempelvis cabernet sauvignon – och shiraz odlas knappt alls på Tasmanien, vilket är den vanligaste blå druvan i Australien.

Vinet vi lanserar är gjort på druvsorten riesling och vinet har jäst med druvornas naturliga jäststammar. Vinet får sedan lagras i stora fat av österrikisk ek. Producenten arbetar enligt biodynamiska principer.

Margret River x 3

I Western Australia ligger de flesta vinodlingarna i sydvästra hörnet där klimatet är tillräckligt svalt för vinodling. Vi lanserar tre olika vita viner från Margret River, som är ett av världens mest isolerade vinområden. Alla viner vi lanserar är tillverkade utifrån biodynamiska principer.

Det första är en chardonnay som är jäst med vilda jäststammar i barrique, amofora och keramiska äggformade fat. Vinet är sedan lagrat i fem månader på franska ekfat varav 30 % var nya.

Det andra vinet är en blend av sauvignon blanc och semillon. Sextio procent av vinet har lagrats på franska ekfat, varav 70 % var nya. Det tredje vinet är skalmacererat. Sauvignon blanc-druvorna fick ligga med skalkontakt upptill 18 dagar. Jäsningen skedde i olika typer av behållare – öppna kar, slutna tankar och amfora. Vinet fick därefter en kort lagring i två månader på ekfat, varav 25 % var nya.

Margret River jubilerade 2017 då det var 50 år sedan de första vinrankorna planterades. Området är känt för sina kvalitetsviner av bland annat cabernet sauvignon och chardonnay, som får intensiv smak med hög och frisk fruktsyra.

Marie Hultin, inköpare av australiska viner

Barossa Valley

Vi lanserar en vingårdsbetecknad riesling från Barossa Valley. Vinet jäser svalt vid cirka 13 – 15°C med utvalda jäststammar. Vingården planterades 1962.

Produktlista för nya vita australiska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Stefano Lubiana Riesling Organic

Tasmanien

2018

178

Kevin John Chardonnay Cullen Wines

Margaret River

2017

669

Cullen Sauvignon Blanc Semillon Cullen Wines

Margaret River

2016

249

Amber Cullen Wines

Margaret River

2017

259

Jacob's Steingarten Riesling Jacob's Creek Wines

Barossa Valley  2017

236

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar en Chablis Grand Cru – les Preuses. Vinet har lagrats med sin jästfällning på gamla ekfat och årgången är 2003. En varm årgång som inte gav den klassiska höga fruktsyran, men vinet visar hur lagringståliga Chablis grand cru-viner är – oavsett årgång.

Vi lanserar också en Puligny-Montrachet premier cru les Chalumaux, som gränsar till vingårdsläget premier cru Meursault Perrier och har liknande jordmån och läge med mycket inslag av kalksten. Vinerna från Chaulumaux brukar få en fylligare stil än vad som är brukligt för ett vin från Puligny-Montrachet. Vinet vi lanserar är fatjäst och lagrat i ett år på franska ekfat, varav 25 % var nya. Årgången är 2014 och anses var mycket bra för vit bourgogne. Vinerna har ofta en hög fruktsyra med koncentrerade aromer och balanserad fyllighet.

Loire

Vi lanserar en muscadet från Muscadet Côtes de Grand-Lieu. Druvsorten kalls lokalt för melon de bourgogne, men internationellt är den mest känd som muscadet – precis som vinet. Vinet vi lanserar har lagrats i fem år och tre månader på sin jästfällning. Lagringen skedde på tankar placerade under jord. Årgången är 2012.

Produktlista nya vita franska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chablis Grand Cru les Preuses La Chablisienne

Chablis Grand Cru

2003

499

Puligny Montrachet Chalumaux Premier Cru Joseph Drouhin

Puligny-Montrachet Premier Cru

2014

729

Origine du Haut Bourg Hervé et Nicolas Choblet

Muscadet Côtes de Grand-Lieu

2012

168

Italien

Abruzzerna tillhör centrala Italien på östkusten mot Adriatiska havet. Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten trebbiano. Vinet jäser på ståltank och på stora ekfat och jäsningen sker naturligt med hjälp av druvornas jäststammar. Delar av vinet genomgår skalmacerering i cirka en vecka och lagringen sker på neutrala, gamla ekfat.

Alto Adige

Vi lanserar två viner från alpregionen Alto Adige. Det första vinet är gjort på grüner veltliner och är delvis jäst på rostfria ståltankar, delvis på neutrala akacia-fat. Vinet har legat på sin jästfällning uppemot nio månader.

För det andra vinet har musten jäst i tio dagar vid 22°C i stora akaciafat. Vinet får sedan ligga kvar i faten fram till maj året efter skörd. Var tionde dag rörde man om jästfällningen. Efter buteljering lagrades vinet hos producenten minst ett år.

Produktlista nya vita italienska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Colle Florido

Abruzzerna

Ingen årgång angiven

269

Manni Nössing Gruner Veltliner

Alto Adige

2017

199

Voglar Weingut Peter Dipoli

 

Alto Adige 2016

249

Sydafrika

Bot River är ett litet vindistrikt inom Walker Bay-området, Western Cape. Vingårdarna drar fördel av närheten till havet och Botfloden. Svalkande vindar gör växtsäsongen lång och druvorna får en hög fruktsyra. Druvsorter som odlas är bland annat chenin blanc och sauvignon blanc samt cabernet sauvignon, syrah och pinot noir. Jordmånen består av sandsten och skiffer. Vi lanserar ett vin gjort på 45 % chenin blanc, 26 % sauvignon blanc, 15 % sémillon, 8 % colombard och 6 % chardonnay. Vinrankorna är mellan 14 och 44 år gamla. Vinet är fatjäst och lagrades i ett år på 400-liters franska ekfat, varav 30 % var nya.

Vi lanserar ett vin från Elgin-distriktet. Elgin är ett svalt område som passar för chardonnay, pinot noir, riesling och syrah. Vinet vi lanserar är gjort på chardonnay. Vinet jäser på ekfat om 228 liter och lagras sedan i tio månader med sin jästfällning på franska ekfat. Årgången är 2018, som enligt rapporter gav druvor med frisk syra och koncentrerade aromer.

Produktlista nya vita sydafrikanska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Beaumont New Baby Beaumont Family Wines

Bot River

2017

329

Sutherland Chardonnay Thelema Mountain Vineyard

Elgin

2018

159

Österrike

Vi lanserar en vingårdsbetecknad riesling. Druvorna kommer från äldre vinstockar som planterades 1962, vilket anges på etiketten som alte reben. Vingården är Heilgistein som med sin steniga jordmån anses passa rieslingdruvan extra bra. Vinet är spontanjäst och lagrat med sin jästfällning på stora ekfat. Årgången är 2017 och distriktet är Kamptal.

Det andra vinet vi lanserar har ursprunget Wien och druvsorten är riesling. Wien är den enda huvudstaden i världen som har större kommersiella vinodlingar inom stadsgränsen. Även här är vinet av årgång 2017.

 

2017 hade många temperaturväxlingar under våren från mycket varmt till mycket kallt. Under sommaren och fram till skörd var det varmt, vilket har gett viner med generös frukt.

Nikita Moij, inköpare av österrikiska viner

Produktlista nya vita österrikiska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jurtschitsch Ried Heiligenstein Alte Reben (flyttas till 17 maj)

Kamptal

2017

399

Nussberg Riesling Mayer am Pfarrplatz

Wien

2017

199

Tyskland

Vi lanserar ett kabinett-vin från Mosel. Vinet är jäst och lagrat på stora neutrala ekfat (foudre). Årgången är 2017 och den anses vara bra som gav viner med tydlig fruktkoncentration.

Mustviktens roll

Tyska prädikatsviner kan göras i olika stilar och de har därmed olika beteckningar (prädikat) på etiketten. Vilket prädikat som anges beror på vilken mustvikt, det vill säga sockerinnehåll, som druvorna har vid skörden. Mustvikten mäts i Oechsle-grader (°Oe). Ett kabinett-vin ska ha mellan 67 – 82 °Oe och brukar vara torra till halvtorra. Vinet vi lanserar har 58 gram restsocker per liter och har en viss sötma i smaken.

Vi lanserar också ett vin från Rheinhessen med årgång 2017 och beteckningen trocken på etiketten. Detta vin är alltså torrt. Rieslingdruvorna är skördade på vingårdarna Westhofener Benn och Westhofener Kirchspiel. Vinet är spontanjäst och sedan lagrat på ståltankar.

Produktlista nya vita tyska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Zilliken Rausch Riesling Kabinett

Mosel

2017

225

K Wechsler Riesling Trocken Weingut Katharina Wechsler

Rheinhessen

2017

159

Ungern

Vi lanserar ett torrt vin tillverkat av de ungerska druvsorterna furmint och hárslevelü. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar och lagrat i fem månader på gamla ungerska ekfat om 500 liter. Årgången är 2016. Vinet är från Tokaj, som är mest känt för sina söta viner.

Det finns en föreställning om att furmint är en aromatisk druva men så är det inte. Däremot är det vanligt att blanda furmint med hárslevelü som är kryddigare. De fatlagrade vita vinerna lagras ofta i stora ekliggare som ger ytterligare struktur till vinerna men fatkaraktären tar sällan överhanden.

Magnus Lindblom, inköpare av ungerska viner

Produktlista nya vita ungerska viner 2016

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Királyudvar Tokaji Furmint

Tokaj

2016

259

Uruguay

Uruguay är det fjärde största vinproducerande landet i Sydamerika, efter Argentina, Chile och Brasilien. Det är röda viner som fått mest uppmärksamhet internationellt, och då kanske främst av druvan tannat. Sauvignon blanc och albariño är vanliga bland de vita vinerna. Vinodlingarna ligger koncentrerade i södra delen av landet i områdena Canelones, Montevideo och San Jose.

Vinet vi lanserar är gjort på druvan albariño från en enskild vingård. Producentens vinodlingar ligger nordöst om huvudstaden Montevideo och man drar fördel av svala vindar från Atlanten. Vinet är jäst i 800 liters betongtankar. En femtedel av vinet har lagrats i tre till sex månader på neutrala franska ekfat. Årgången är 2018.

Produktlista nya vita uruguayanska viner 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Garzón Albariño Single Vineyard Bodega Garzón

Uruguay

2018

240