Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 27 mars

Vi lanserar över 20 nya vita viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner lansering 27 mars

Frankrike

Till alla nya vita franska viner 27 mars

Alsace

Vi lanserar ett ekologiskt alsacevin gjort på druvsorten pinot gris. Druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge och vinet är spontanjäst i stora, gamla ekfat. Vissa av druvorna var angripna av ädelröta. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Det andra vinet är från samma producent, men gjort på riesling och vingårdsläget är klassat som en grand cru. Vinet har spontanjäst i stora gamla ekfat.

Beaujolais

Vi lanserar också en vit beaujolais. Chardonnaydruvorna har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har sedan lagrats ett halvår på samma tankar.

Nya vita viner från Alsace och Beaujolais 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pinot Gris Clos des Capucins Domaine Weinbach

Alsace

2018

299

Riesling Grand Cru Schlossberg Domaine Weinbach

Alsace Grand Cru

2018

569

Beaujolais Blanc Terre de Loyse Laurent Perrachon

Beaujolais

2018

129

Loire

Från AC Saumur kommer en ekologisk chenin blanc. Druvorna har spontanjäst i tankar och i ekfat. Vinet har sedan lagrats i ett år på ekfat om 400 liter. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Vi lanserar ett fatlagrat vin gjort på sauvignon blanc från Sancerre. Vinmusten har jäst på ekfat om 400 liter, varav 15 procent var nya. Vinet lagras sedan ett år på ekfat. Vinrankorna är drygt 50 år gamla.

Nya Loireviner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Anitya Haget Emmanuel

Saumur

2017

299

Sancerre Côte de Champtin Blanc Domaine Roger Champault

Sancerre

2018

249

Sydfrankrike

Vi lanserar ett ekologiskt vin gjort på druvsorterna viognier och altesse. Ursprunget på vinet är IGP Isère Balmes Dauphinoises, som ligger öster om Lyon. Vinet har vilat på sin jästfällning med omrörning av viognier, men inte altesse.

Nya vita viner från Sydfrankrike 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viognier Altesse Domaine Nicolas Gonin

Isère Balmes Dauphinoises

2018

198

Grekland

Vi lanserar en assyrtiko från Santorini. Åttio procent av vinet har jäst på ståltankar, resterande 20 procent har jäst och därefter lagrats i ett halvår på franska ekfat.

Nya vita grekiska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Estate Argyros Assyrtiko

Santorini

2018

199

Portugal

Vi lanserar ett vin som kommer från distriktet Pico som tillhör ögruppen Azorerna i Atlanten. Vinet är gjort på den lokala druvsorten arinto dos açores, som inte är besläktad med arintodruvan som växer på fastlandet i Portugal. Vinet har jäst på ståltankar.

Druvorna till detta vin kommer från vinodlingar belägna 50–300 meter från havet och nederbörden består av bräckt havsvatten blandat med regnvatten. Vinplantorna växer i så kallade "currais" vilket är ett rutnät av murar som funnits på ön i flera hundra år. Murarna byggdes för att skydda vinrankorna från vind och saltstänk samt skapa ett mikroklimat där druvorna lättare kunde mogna. UNESCO har klassat murarna som världsarv.

Nya vita portugisiska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Arinto dos Açores Azores Wine Company

Pico

2018

229

Tyskland

Vi lanserar tre viner från Rheinhessen av samma producent och från samma årgång – 2018. Det första vinet är en riesling kabinett och druvorna kommer från vingårdslägena Kirchspiel och Abtserde.

Det andra vinet är en riesling trocken där druvorna har växt i lerjord rik på kalksten. Det tredje vinet är gjort på silvanerdruvan.

Full mognad 2018

Årgång 2018 anses som en bra årgång. Varmt väder skapade full mognad hos druvorna och volymerna var bra jämfört med året innan då många vinområden drabbades av hagel och frost.

Nya vita tyska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel

Rheinhessen

2018

214

Keller Riesling Trocken

Rheinhessen

2018

158

Keller Grüner Silvaner Trocken

Rheinhessen

2018

154

Österrike

Vi lanserar ett vingårdsbetecknat vin från Kamptal. Druvsorten är grüner veltliner. Vinet har jäst utan tillsatt jäst. Lagringen har skett på stora ekfat av österrikisk ek.

Det andra vinet vi lanserar har ursprunget Niederösterreich. Vinet kan betecknas som ett orange vin då druvorna grüner veltliner, roter riesling, roter veltliner, traminer, weißer riesling och welschriesling har fatjäst tillsammans med skalen i en månad. Vinet har sedan lagrats ett år på stora ekfat tillsammans med jästfällningen samt ytterligare ett halvår på den fina jästfällnigen (fine lees på engelska) efter att de större jästpartiklarna (gross lees) tagits bort.

Nya vita österrikiska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schloss Gobelsburg Ried Lamm 1 ÖTW Grüner Veltliner

Kamptal

2018

369

Gemischter Satz mit Achtung Weingut Fred Loimer

Niederösterreich

2017

299

Sydafrika

Vi lanserar två spontanjästa viner från Sydafrika – en semillon från Swartland och en chardonnay från Elgin. Det första vinet är gjort på druvor från över 50 år gamla vinrankor. Druvorna pressades i en gammal korgpress. Vinet har jäst och lagrats i gamla ekfat. Ingen tillsatt jäst användes och vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Det andra vinet är från det svala området Elgin. Chardonnaydruvorna skördades tidigt på morgonen och pressades varsamt. Vinet spontanjäste och lagrades i sju månader på franska ekfat, varav drygt 35 procent var nya. Tio procent av vinet har dock jäst och lagrats på betongägg.

Nya vita sydafrikanska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Paper Kite Old Vine Semillon Thorne & Daughters

Swartland

2018

319

Kershaw Elgin Chardonnay Richard Kershaw Wines

Elgin

2018

399

Chile

Vi lanserar en sauvignon blanc från distriktet San Antonio. Druvorna fick ett dygns kallmaceration följt av tre timmars pressning. Musten kyldes sedan ner till fem grader för att klaras och fick sedan jäsa vid låg temperatur i rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning vilar vinet tillsammans med sin jästfällning i två månader. San Antonio Valley är belägen nära kusten, väster om Chiles huvudstad Santiago. Druvorna till detta vin kommer från vingården Cipreses. Vingården planterades för snart 20 år sedan.

Spontanjäst och skalmacererat

Vi lanserar en spontanjäst och skalmacererad chenin blanc från Maule. Musten jäste tillsammans med druvskalen i lerkrus, så kallade amforor, om 700 liter. Vinifieringen skedde utan temperaturkontroll. Efter avslutad jäsning lagrades vinet ett halvår i samma amforor.

Nya vita chilenska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Casa Marin Cipreses Sauvignon Blanc Lo Abarca Viña Casa Marin

San Antonio

2019

199

Glup Chenin Blanc Viña Longavi SPA

Maule

2019

159

Argentina

Från Uco Valley, Mendoza, kommer ett vin gjort på 35 procent semillon, 35 procent sauvignon blanc och 30 procent torrontés. Sauvignon blanc och semillon fick kallmacerera i sex timmar. Därefter fördes musten över till betongägg för spontanjäsning. Torrontés pressades och jäste i ståltank med hjälp av utvalda jäststammar. Vinet fick vila en månad tillsammans med sin jästfällning innan lagringen.

Vinet har lagrats fyra månader på franska ekfat tillsammans med sin jästfällning. Sextio procent av faten var nya och 40 procent ett år gamla. Jästfällningen rördes om en gång i månaden.

Nya vita argentinska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Susana Balbo White Blend

Uco Valley

2018

149

Australien

Vi lanserar en chardonnay från distriktet Adelaide Hills. Vinet har jäst och därefter lagrats med sin jästfällning på franska ekfat, barriquer och så kallade puncheons, som vanligtvis rymmer 500 liter.

Från Orange kommer ett orange (!) vin gjort på pinot gris. Druvorna har spontanjäst tillsammans med skalen i en till två veckor.

Nya vita australiska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

M3 Chardonnay Shaw and Smith

Adelaide Hills

2017

249

Logan Clementine Pinot Gris

Orange

2019

169

Nya Zeeland

Från Central Otago kommer en riesling gjord av relativt sent skördade druvor. Efter pressning fick druvmusten vila svalt över natten. Jäsningen skedde i temperaturkontrollerade ståltankar och avstannades för att bibehålla en viss sötma.

Nya vita nyzeeländska viner 27 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Roaring Meg Riesling Mt Difficulty Wines

Central Otago

2018

149