Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 28 februari

Vi lanserar drygt 25 nya vita viner i tillfälligt sortiment. Reservation för ändringar fram till lansering.

Tyskland

Till nya vita tyska viner 28 februari

Mosel

Vi lanserar två riesling från Mosel, en från årgång 2018 och en från 2004. Den första är gjord på druvor från 30 år gamla vinrankor. Vinet är spontanjäst.

Det andra vinet är vingårdsbetecknat och är en så kallad spätlese, som betyder sen skörd. Vinet har spontanjäst dels i ståltank, dels i stora ekfat, foudre. Jäsningen avslutades genom att kyla ner druvmusten. Vinet har därmed en viss sötma.

Nya vita viner från Mosel 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Van Volxem Saar Riesling

Mosel

2018

169

Dr Loosen Graacher Himmelreich Riesling Spätlese

Mosel

2004

289

Rheinhessen och Pfalz

Vi lanserar en riesling från Rheinhessen, årgång 2018. Druvorna kommer från olika vingårdar och vinet har jäst utan tillsatt jäst i ståltank.                 

Från Pfalz kommer ett ekologiskt, vingårdsbetecknat och spontanjäst vin. Vinet är klassificerat som grosses gewächs. Årgången är 2018 som anses som en bra årgång. Varma temperaturer gav mogna druvor med hög sockerhalt.

Nya viner från Rheinhessen och Pfalz 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Katharina Wechsler Riesling Trocken

Rheinhessen

2018

159

A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs

Pfalz

2018

455

Sydafrika

Till nya vita sydafrikanska viner 28 februari

Vi lanserar fem viner från samma producent. Två av vinerna har ursprung Swartland.

Swartland

Det första vinet är tillverkat av chenin blanc och palomino. Det andra är en blend av uppemot elva druvsorter bland annat 30 procent chenin blanc och mindre delar av grenache blanc, clairette blanche, viognier, verdelho, roussanne, marsanne och semillon gris. Vinet är jäst i amforakrus och betong-ägg. Första årslagringen sker på dessa kärl. Vinet förs sedan över till stora ekfat, foudre, för ytterligare ett års lagring.

Nya vita viner från Swartland 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Skerpioen The Sadie Family

Swartland

2018

379

Palladius The Sadie Family

Swartland

2017

679

Olifants River och Stellenbosch

Två viner kommer från Olifants River, norra delen av Western Cape. Det första av dessa är gjort av chenin blanc som har jäst och lagrats på gamla och stora ekfat. Det andra vinet har druvblandningen semillon och semillon gris. Semillonrankorna är över 90 år gamla. Vinet har jäst och lagrats på stora ekfat.

Vi lanserar också ett vin som kommer från Stellenbosch. Det är gjort på chenin blanc som växt på vinrankor planterade 1905.

Nya vita viner från Olifants River och Stellenbosch 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Skurfberg The Sadie Family

Olifants River

2018

379

Kokerboom The Sadie Family

Olifants River

2018

429

Mev. Kirsten The Sadie Family

Stellenbosch

2018

999

Western Cape

Vi lanserar ett vin med druvsammansättningen 81 procent chenin blanc och 19 procent verdelho. Chenin blancdruvorna kommer från distrikten Swartland och Boot River, verdelhodruvorna kommer från Swartland. Efter korgpressning spontanjäste chenin blanddruvorna i tank och verdelho i ekfat. Vinet lagrades sedan i tio månader på äldre franska ekfat om 225 och 400 liter.

Nya vita viner från Western Cape 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Momento Chenin Blanc Verdelho Marelise Niemann Wines

Western Cape

2017

209

Frankrike

Till nya vita franska viner 28 februari

Loire

Vi lanserar ett ekologiskt vin från AC Reuilly. Druvmusten har jäst vid låg temperatur i ståltank. Vi lanserar ytterligare ett vin av druvsorten sauvignon blanc. Detta vin är från AC Pouilly Fumé och är jäst på stål- och betongtankar. Årgången för båda vinerna är 2018 som med sitt varma väder gjorde att druvorna mognade fullt ut med höga sockernivåer och balanserad syra.

Från AC Savennières-Roche aux Moines kommer ett ekologiskt vin gjort på chenin blanc. Vinet har spontanjäst i ståltank för att sedan lagrats i 18 månader på ekfat.

Nya viner från Loire 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de Reuilly Les Pierres Plates

Reuilly

2018

135

Chateâu de Tracy

Pouilly Fumé

2018

249

Domaine Aux Moines Savennières Roche aux Moines

Savennières-Roche aux Moines

2016

299

Chablis

Vi lanserar ett vin med ursprunget premier cru Fourchaume. En tredjedel av vinet har lagrats på ståltank, resterande tredjedelar på stora och äldre ekfat, så kallade foudre.

Ny chablis 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jean-Marc Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume

Chablis Premier Cru

2018

275

Bourgogne

Pouilly-Fuissé

Vi lanserar ett vingårdsbetecknat vin där producentens vinrankor planterades 2006, 1986 och 1956. Vinet har spontanjäst och lagrats i tio månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya och resterande fat var ett till tre år gamla. Slutlagringen gjordes i sju månader i ståltank tillsammans med jästfällningen.

Nya vita viner från Pouilly-Fuissé 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine J A Ferret Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos des Prouges

Pouilly-Fuissé

2017

399

Pouilly-Loché och Mâcon Verzé

Vi lanserar två viner från samma producent. Chardonnaydruvorna kommer från gamla vinrankor och är biodynamiskt odlade. Båda vinerna har jäst utan tillsatt jäst på ståltankar och glasdamejeanner. En liten dos svavel har tillsats efter att den malolaktiska jäsningen var klar. Vinerna har vilat på sin jästfällning.

Nya vita viner från Pouilly-Loché och Mâcon Verzé 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pouilly-Loché Domaine Jules Desjourneys

Pouilly-Loché

2016

399

Mâcon-Verzé Domaine Jules Desjourneys

Mâcon Verzé

2016

259

Österrike

Nya vita österrikiska viner 28 februari

Vi lanserar en grüner veltliner från Wachau.  Vinet är spontanjäst och lagrat i ståltank samt på gamla, stora ekfat. Från Wagram kommer ett ekologiskt vin gjort på druvsorten roter veltliner, som inte har släktskap med grüner veltliner som man kan tro på grund av namnet.

Det tredje vinet är från Kamptal. Vinet är gjort på grüner veltliner från en enskild vingård och gamla vinrankor – alte reben. Vinet har spontanjäst i minst två månader.

Nya vita österrikiska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

TREU Grüner Veltliner Federspiel Weinhofmeisterei Mathias Hirtzberger

Wachau

2018

199

Roter Veltliner Fels am Wagram Weingut Wimmer-Czerny

Wagram

2018

159

Rabl Käferberg Grüner Veltliner Weingut Rudolf Rabl

Kamptal

2018

199

Spanien

Nya vita spanska viner 28 februari

Vi lanserar ett vin gjort på albariño och vinet kommer från distriktet Rías Baixas. Vinet har jäst på franska ekfat följt av tre månaders lagring på sin jästfällning. Slutlagringen skedde i rostfria ståltankar.

Nya vita spanska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

1583 Albariño de Fefiñanes Palacio de Fefiñanes

Rías Baixas

2018

198

Chile

Nya vita chilenska viner 28 februari

Vi lanserar ett skalmacererat vitt vin, även kallat orange vin. Vinmusten har spontanjäst i tre månader tillsammans med druvskalen.

Nya vita chilenska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

JCV Ramato Pinot Grigio Villard Fine Wines

Casablanca

2018

189

Australien

Nya vita australiska viner 28 februari

Vi lanserar en chardonnay från Tasmanien och Coal River Valley, som är ett sval-klimat-område. Vinet har jäst på franska ekfat samt lagrats på franska ekfat i nio månader med försiktig omrörning av jästfällningen – battonage. Vinet har slutligen vilat på ståltank med sin jästfällning innan buteljering.

Nya vita australiska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tolpuddle Vineyard Chardonnay

Tasmanien

2018

379

Argentina

Nya vita argentinska viner 28 februari

Från Mendoza kommer ett semillonvin gjort på druvor från drygt 70 år gamla vinrankor. Cirka 15 procent av vinet har jäst och lagrats i sex månader på franska ekfat, resterade vin har vinifierats på ståltankar.

Nya vita argentinska viner 28 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mendel Semillon

Mendoza

2019

159