Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 3 april

Vi lanserar cirka 26 nya vita viner, varav fyra är mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 3 april

Observera att det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment just nu. De finns dock i butiker som har det sortimentet. Se vilka butiker det gäller under varje produkt. Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment.

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar tre vita viner av chardonnay. Den första kommer från AC Meursault från i genomsnitt 50-åriga vinrankor odlade på sandiga kalksstensjordar. Lagring har skett i 12–18 månader på franska fat varav 20 procent varit nya, resten upp till fyra år gamla.

Det andra vinet kommer från Mâconnais längst söderut i Bourgogne. De handplockade druvorna har vuxit på jordar av märgel, kalksten och lera. Efter pneumatisk press fick druvorna vila tillsammans med skalen 2–3 timmar. Jäsningen ägde rum i temperaturkontrollerade ståltankar respektive ekfat. Vinet har lagrats i franska ekfat om 400 liter.

Vin nummer tre kommer från Pouilly-Fuissé gjord av handskördade druvor odlade på kalkhaltiga jordar. Vinifiering och lagring har skett på franska ekfat om 220 liter. Vinet har fått lagras på sin jästfällning i elva månader med bâtonnage, då man rör om fällningen.

Loire

Från Anjou i Loire kommer ett endruvsvin på chenin blanc, här även känd som pineau de la loire. Druvorna skördas för hand, pressas och jäser i ekfat om 400 liter. Vinet har lagrats på 2–5 år gamla fat av samma storlek.

Nya franska vita viner 3 april

Namn Distrikt Årgång Pris

Meursault

Domaine Vincent Bouzereau

Meursault 2017 399

Mâcon Cruzilles

Les Parettes

Domaine Jean Touzot

Mâcon-Cruzille 2018 139

Pouilly Fuissé Climat Sur la Roche

Domaine Gilles Morat

Pouilly-Fuissé 2017

 

315

Les Pierres Girard

Domaine de la Bergerie

Anjou 2017 179

Spanien

Vi lanserar fyra vita viner från Spanien. Den första är en vit rioja med en druvblandning bestående av viura, malvasía och garnacha blanca som alla vinifierats separat. Efter jäsningen blandades vinerna och fördes över till ekfat för lagring i ett år.

Från Valdeorras i nordvästra Spanien lanserar vi ett vin av godello, känd i Portugal under namnet gouveio. Vinet lagras på sin jästfällning i 4–6 månader.

Manchuela väster om Valencia är en egen DO, Denominación de Origen, sedan juli 2000. Härifrån lanserar vi ett vin av albillo, en druva som är relativt neutral i smaken och ger milda viner. Vinmakaren arbetar enligt biodynamiska principer.

Från Cariñena kommer ett endruvsvin av macabeo från upp till 70 år gamla vingårdar. Efter 36 timmars inledande kallmaceration fick vinet jäsa i öppna ståltankar. Lagringen ägde rum i 14 månader: 50 procent av vinet i flexitank, plastägg, och vardera 25 procent på ståltank och franska 225-liters ekfat.

Nya spanska vita viner 3 april

Namn Distrikt Årgång Pris
Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva Rioja 2016 159

Guitian

Godello Sobre Lias

Bodegas la Tapada
Valdeorras 2018 185

Reto

Bodegas y Viñedos Ponce
Manchuela 2018 159
Mas de Mancuso Macabeo Cariñena 2016 299

USA

Från Napa County kommer en chardonnay som lagrats på franska ekfat i tio månader på sin egen jästfällning. Druvorna kommer från Coombsville öster om staden Napa, vars klimat bjuder på milda vindar i kombination med väldränerad grusig lerjord och vulkanisk askjord.

Russian River Valley introducerar oss för ett vin gjort av 55 procent malvasia bianca, 30 procent ribolla gialla och 15 procent tocai friulano. De olika druvsorterna vinifieras separat och ribolla gialla och tocai friulano har även jäst med 24 timmars skalkontakt.

Det tredje vinet är en chardonnay och kommer från en producent vars grundare tidigare arbetat på vingårdar i Bourgogne. Väl åter i Kalifornien etablerade han sig i ett odlingsområde med liknande jordmån och klimat. Lagringen av detta vin har till 95 procent skett 16 månader på franska ekfat, resterande fem procent på ståltank.

AVA Ancient Lakes i Washington State representeras genom en sauvignon blanc. Druvorna har pressats hela och fått jäsa till hälften i betongkar, till hälften i franska neutrala ekfat. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och lagrats nio månader på sin jästfällning i neutrala ekfat. 

Nya amerikanska vita viner 3 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Far Niente Chardonnay

Napa County

2018

619

Arbe Garbe White

Russian River Valley

2017

399

Calera Central Coast Chardonnay

Central Coast

2017

239

Substance Vineyard

Collection Sunset Vineyard

K Vintners

Ancient Lakes

2017

219

Tyskland

Vi lanserar fem nya viner från Tyskland.

Rheingau

Från Rüdesheim i Rheingau kommer två viner av riesling från samma läge, Berg Roseneck.

Det första vinet kommer från 40–60 åriga stockar. Bara druvornas naturliga jäststammar har använts och vinifieringen sker på ekfat. Därefter får vinet vila på sin jästfällning fram till buteljering.

Det andra vinet är ett år yngre och kommer från en producent med svensk källarmästare. De branta södervända sluttningarna skapar ideala mognadsförhållanden för druvorna då de skyddas från kalla nordliga vindar av Taunusbergen.

Mosel

Mosel visar upp en ekologisk, orange, riesling från en biodynamiskt certifierad producent. Orangea viner tillverkas av gröna druvor men vinifieras som röda viner med en tids skalkontakt.

Det andra vinet från Mosel är en riesling spätlese, vin på sent skördade druvor, med en sockerhalt på 84 gram per liter. Producenten låter vinet jäsa utan tillsatt jäst, antingen på gamla ekfat eller tankar av fiberglas eller rostfritt stål. Vinet är filtrerat men inte klarnat innan buteljering.

Från samma producent lanserar vi också en torrare riesling odlad på en jordmån av skiffer. Vinifieringen skedde på stora gamla ekfat.

Nya tyska vita viner 3 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Leitz Berg Roseneck Katerloch

Rheingau

2012

399

Berg Roseneck Georg Breuer

Rheingau

2013

549

Sybille Kuntz Orange

Mosel

2018

289

Peter Lauer Fass 7 Ayler Kupp Spätlese Riesling

Mosel

2018

299

Peter Lauer
Fass 4 Ayler Riesling

Mosel

2018

198

Nya Zeeland

Vi lanserar en chardonnay från en biodynamiskt certifierad producent från Central Otago på sydön. Producenten låter vinet spontanjäsa genom att öppna källardörrarna på våren. Vinet har lagrats på 10 procent nya franska ekfat i 17 månader.

Nya nyzeeländska vita viner 3 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Felton Road

Block 2 Chardonnay

Central Otago

2018

419

Österrike

Vi lanserar en ekologisk grüner veltliner från ett vingårdsläge intill den grunda Neusiedlersjön. Läget heter Froschau efter gösen som trivs i sjön. Vinet har lagrats på begagnade träfat i 13 månader innan försäljning.

Nya vita viner från Österrike 3 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fogosch

Weingut Joiseph

Österrike

2018

249

Argentina

Från Mendoza i västra Argentina lanseras en chardonnay där druvorna kommer från vingårdar som ligger på cirka 1 500 meters höjd över havet. Efter pressning får druvorna spontanjäsa på franska ekfat om 500 liter vid låg temperatur. Lagring har skett i 14 månader på ett till tre år gamla franska ekfat.

Nya argentinska vita viner 3 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Catena Alta Chardonnay Bodega

Bodega Catena Zapata

Mendoza

2018

199

Italien 

Från Alto Adige i nordöstra Italien lanserar vi ett vitt vin av druvan kerner, en korsning mellan trollinger och riesling. Vingårdarna i Isacradalen ligger cirka 800 meter över havet och allt arbete i vingården sker för hand.

Vi lanserar ett vin av druvan fiano som växer på branta sluttningar nära staden Avellino strax öster om Neapel. Efter inledande kallmaceration följt av jäsning fick vinet vila fyra månader på ståltank. Fiano di Avellino fick DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) från och med årgång 2003.

Nya italienska vita viner 3 april 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kerner
Manni Nössing

Alto Adige

2018

198

Montelapio Fiano di Avellino Villa Matilde

Fiano di Avellino

2018

150

Mousserande vin

Lanseringen  består av fyra mousserade viner från både nya och gamla vinvärlden, alla gjorda enligt traditionell metod.

Spanien

Från Spanien kommer ett mousserande vin gjord på 65 procent xarel-lo och 35 procent macabeo. Druvorna är handplockade och vingården använder inga kemiska bekämpningsmedel utan strävar efter att odla enligt biodynamiska principer. Vinet har lagrats fem år och tio månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

Nya Zeeland

De klassiska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier ingår i det mousserande vin som lanseras från nyzeeländska Marlborough. Vinet lagrades 39 månader på sin jästfällning innan degorgering.

Champagne x 2

Från Champagne kommer en årgångsbetecknad blanc de noir. Den består av 100 procent handskördad pinot noir från vingårdsläget ”La Côte à Bras” i premier cru-byn Cumieres. Vinet har lagrats i sju år och anges som ”brut nature” då något socker inte är tillsatt.

Vi lanserar ytterligare en champagne brut nature, en blanc de blancs från grand cru-byn Mesnil. Det stilla basvinet har vinifierats på ekfat och champagnen har vilat på sin jästfällning fyra år innan degorgering.

Nytt mousserande vin 3 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gramona III Lustros

Gran Reserva

Spanien

2012

349

Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle

Marlborough

-

199

Joseph Perrier Blanc de Noirs

Brut Nature

Champagne

2010

659

Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru

André Jacquart

Champagne

-

449