Små partier: Nya vita viner den 3 maj

Vi lanserar drygt 15 nya vita viner som små partier. Reservation för ändringar fram till lansering.

Nya vita viner små partier 3 maj

Frankrike

Loire

Vi lanserar två viner från Loiredalen. Det första är från appellationen Savennières-Roche aux Moines. Druvsorten är chenin blanc och vinet är jäst på ståltank. Lagringen sker sedan på gamla franska ekfat. Vinet buteljeras på våren efter skörd. Årgången är 2015 och vinet är tillverkat efter biodynamiska principer.

Det andra vinet är från appellationen Muscadet de Sèvre-et-Maine och är gjort av druvsorten melon du bourgogne (muscadet). Vinet jäser med druvornas egna jäststammar och har legat på sin jästfällning i 18 månader. Vinet är ekologiskt och biodynamiskt odlat. Årgången är 2015 och visar att muscadet-viner går att lagra.

Alsace

Från Alsace kommer ett vin gjort på druvsorten pinot gris. Druvmusten jäser i ståltank med druvornas egna jäststammar och vinet vilar sedan med sin jästfällning i tre till sex månader. Vinet lagras därefter i stora ekliggare.

Bourgogne

Det första vinet vi lanserar är från Mâcon-Uchizy, som fick egen appellations-status 2005. Vinet är ekologiskt och biodynamiskt odlat och har lagrats på gamla och stora ekfat.

Vi lanserar också ett vin från Chablis. Vingården är premier cru Mont de Milieu. Cirka tio procent av vinet har lagrats på nya ekfat, resten på ståltank.

Produktlista nya vita franska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savennières Roche aux Moines

Savennières-Roche aux Moines

2015

289

Bonnet-Huteau Goulaine Muscadet Sèvre et Maine

Muscadet de Sèvre-et-Maine

2015

215

Domaine Bott-Geyl Les Eléments Pinot Gris

Alsace

2016

199

Mâcon-Uchizy Les Maranches Les Héritiers du Comte Lafon

Mâcon-Uchizy

2017

249

Chablis 1er Cru Mont de Milieu Domaine Pinson

Chablis Premier Cru

2017

325

Tyskland

Vi lanserar tre olika rieslingviner – två viner från Mosel och ett från Pfalz. Det första är gjort på sent skördade druvor, spätlese och naturligt jäst med druvornas egna jästsvampar. Vinet har lagrats på stora neutrala ekfat (fudre/foudre). Vinet har en restsockerhalt på drygt 80 gram per liter. Det andra vinet från Mosel är torrt (trocken) och druvorna kommer från vingårdar i byn Saarburger. Vinet är lagrat på stora neutrala ekfat och har en restsockerhalt på drygt åtta gram per liter.

Pfalz

Pfalz är Tysklands näst största vinregion när det gäller areal, störst är Rheinhessen, som ligger söder om Pfalz. Riesling står för närmare en fjärdedel av vinodlingarna. Vinet vi lanserar är jäst, och sedan lagrat med sin jästfällning, på större ekfat. Vinet är en så kallad erste-lage, som går att jämföra med premier cru i exempelvis Bourgogne.

Pfalzriesling tenderar att få generösare frukt och högre i alkohol än vinerna från Mosel. Mosel är ett svalare område, vilket också ger dessa viner en högre fruktsyra.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

Alla tre vinerna är av årgång 2017. Den anses vara bra, med balans mellan fruktsyra och fyllighet. Dock drabbades stora delar Tysklands vingårdar av hagel och frost, vilket drog ner volymerna.

Produktlista nya tyska vita viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Zilliken Rausch Riesling Spätlese

Mosel

2017

310

Zilliken Saarburger Riesling Trocken

Mosel

2017

179

Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Trocken

Pfalz

2017

199

USA

Vi lanserar två viner gjorda på druvsorten chardonnay. Det första är från Oregon och distriktet Eola-Amity-Hills, som tillhör Willamette Valley. Vinet är tillverkat efter biodynamiska principer och lagrades ett år på använda franska ekfat om 500 liter och 225 liter.

Det andra vinet är från Central Coast, Kalifornien. Producenten köper druvor från odlare i områdena Monterey, Santa Barbra och San Benito. Vinet jäser på använda franska ekfat, varav 10 % är nya. Vinet lagras i cirka tio månader på samma fat.

Nya vita amerikanska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seven Springs Chardonnay 

Eola-Amity Hills

2015

429

Calera Central Coast Chardonnay

Central Coast

2016

219

Nya Zeeland

Chardonnay står för cirka sju procent av Nya Zeelands vinproduktion och odlas i alla vinregioner. Vi lanserar två olika viner – ett från Nordön och Aukland, ett från Sydön och Central Otago.

Det första är vinet är gjort på druvor som hämtats från sex olika vingårdar. Vinet jäser på franska ekfat och lagringen varar i elva månader på samma fat. Det andra vinet från Central Otago är fatjäst och lagrat i 16 månader på använda franska ekfat.

Produktlista nya vita ny zeeländska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kumeu River Estate Chardonnay

Nya Zeeland

2017

219

Block 6 Chardonnay Felton Road Wines

Central Otago

2017

399

Italien

Vi lanserar ett vin gjort på druvan verdicchio från distriktet Verdicchio di Matelica, som ligger i regionen Marche. Till skillnad från granndistriktet Verdicchio dei Castelli di Jesi så ligger Matelica längre från Adriatiska havet, men vinodlingarna får ändå svalka då de ligger på 400 meters höjd och nätterna är kalla. Vinet vi lanserar är jäst i cementtankar och fått en kort flasklagring på två månader innan försäljning.

Produklista nya vita italienska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bisci Verdicchio di Matelica

Verdicchio di Matelica

2016

179

Österrike

Vi lanserar ett så kallat orangevin från Niederösterreich. Druvan är ruländer, mer känd som pinot gris. Druvskalen har fått ligga med musten, skalmacerering, i fyra veckor. Vinet lagrades ett år på stora ekfat tillsammans med jästfällningen och ytterligare sex månader på butelj innan försäljning.

Produktlista nya vita österrikiska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Loimer Ruländer mit ACHTUNG

Niederösterreich

2016

299

Sydafrika

Vi lanserar två viner av chenin blanc från Swartland. Producenten har valt ut vissa delar av vingårdar där jordmånen är rik på olika bergarter och mineraler – skiffer och kvarts. Det första har jäst på gamla ekfat och lagrats i elva månader på sin jästfällning. Det andra vinet har jäst på gamla ekfat och därefter lagrats i ett år på sin jästfällning.

Produktlista nya vita sydafrikanska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mullineux Quartz Chenin

Swartland

2017

499

Mullineux Granite Chenin

Swartland

2017

499

Spanien

Från atlantkusten och distriktet Rías Baixas lanserar vi ett vin gjort på druvsorterna albariño och loureiro. Vinet har jäst på ståltank och lagras sedan på sin jästfällning i ett antal månader.

Produktlista nya vita spanska viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sanamaro Sobre Lías G.V. Marques de Vargas S.L

Rías Baixas

2016

219,00