Tillfälligt sortiment: nya vita och mousserande viner 30 juni

Vi lanserar sju vita viner och en mousserande 30 juni. Reservation för ändringar fram till lansering

Till alla nya vita viner i tillfälligt sortiment 30 juni
Till alla nya mousserande viner i tillfälligt sortiment 30 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Frankrike

Arbois

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten savagnin. Producenten arbetar efter biodynamiska principer, men är inte certifierad. Vinet är lagrat på ekfat och är ”upptoppat”, ouillé. Det betyder att vinet inte har den oxiderade karaktär som annars förekommer i Arbois, så kallat vin jaune – gult vin.

Nya vita viner från Arbois 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine du Pélican Savagnin

Arbois

2018

339

Pessac-Léognan

Från grusiga jordar i Bordeaux kommer ett vin gjort på sauvignon blanc. Vinmusten har jäst på ekfat och vinet har sedan lagrats i tio månader på ekfat tillsammans med jästfällningen. Under lagringen skedde så kallad bâtonnage, omrörning av jästfällningen. Årgången är 2009 vilket har gett vinet en utvecklad karaktär.

Nya vita viner från Pessac-Léognan 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Couhins-Lurton Blanc

Pessac-Léognan

2009

259

Limoux

Vi lanserar ett vin med druvmixen 85 procent chardonnay och 15 procent mauzac. Druvorna placerades i ståltank där de krossas under sin egen vikt. Därefter drogs musten över till ekfat för jäsning och lagring. Vinet har lagrats på ekfat fram till april året efter skörd. Tio procent av faten var nya. Under lagringen rördes jästfällningen regelbundet om, så kallad bâtonnage.

Limoux ligger i södra Frankrike, väster om Narbonne. Druvorna till detta vin kommer från Aude Valley och vingårdar som planterades på 1970-talet. Klimatet påverkas av bergskedjan Pyrenéerna vilket ger stora temperaturskillnader mellan natt och dag.

Nya vita viner från Limoux 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Terres Amoureuses Château d’Antugnac

Limoux

2017

139

Ungern

Från nordöstra Ungern, i närheten av Slovakien, ligger området Tokaj. Vinet vi lanserar är gjort på druvsorten furmint. Druvorna skördades för hand 29 september–14 oktober. Skördeuttaget var cirka 0,3 kilo per vinstock. Vinet lagrades i nio månader på fyra olika typer av ekfat.

Nya vita ungerska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barta Furmint Mád Király Dulo Kft.

Tokaj

2017

274

Australien

Vi lanserar en maskinskördad riesling från Clare Valley. Druvorna pressades direkt när de kom till vineriet. Musten kyldes ned och tappades till jästankar, följt av två till tre veckors jäsning vid låg temperatur, cirka 14–16 grader.

Nya vita australiska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lodge Hill Riesling Jim Barry

Clare Valley

2019

149

USA

Från Santa Barbara County kommer en riesling årgång 2017. Vinmusten har jäst vid 12 grader på neutrala franska ekfat om 225 liter. Efter avslutad jäsning avlägsnades jästfällningen och vinet lagrades cirka 9 månader på neutrala ekfat. Ingen malolaktisk omvandling har skett.

Druvorna kommer från ett svalt vingårdsläge som drar fördel av närheten till Stilla havet och kalla vindar.

Nya vita amerikanska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kick On Ranch Riesling Ojai Vineyard

Santa Barbara County

2017

279

Spanien

Från södra Spanien och distriktet Cádiz kommer ett torrt vitt vin tillverkat på druvsorten palomino. Vinet har jäst på jerezfat om 500 liter, så kallade botas. Palomino används vanligtvis till produktionen av starkvinet sherry.

Nya vita spanska viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mirabras Bodegas Barbadillo

Cádiz

2017

199

Nya mousserande 30 juni

Italien

Vi lanserar ett mousserande vin från Marche av druvsorten verdicchio. Musten jäste i ståltank utan tillsatt jäst. Vinet buteljerades innan det jäst klart och jäsningen fortsatte därför på flaskan vilket gav ett mousserande vin. Metoden kallas ancestral och anses vara det ursprungliga sättet att göra ett vin mousserande.

Marche ligger ungefär i mitten av den italienska östkusten i närheten av staden Ancona. Druvorna till detta vin kommer från en två hektar stor vingård som ligger 440 meter över havet nära byn Staffolo.

Nya mousserande viner 30 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mai Sentito Società Agricola “La Staffa” di Baldi Riccardo

Marche

Non Vintage

129