Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 4 oktober

Vi lanserar cirka 25 nya vita viner 4 oktober. Reservation för ändringar fram till lansering. Den 4 oktober byter sortimentet Små partier namn till Tillfälligt sortiment.

Till alla nya vita viner med lansering 4 oktober

Australien

Vi lanserar en vingårdsbetecknad riesling från Clare Valley, årgång 2018. Vi lanserar också en chardonnay från Adelaide Hills. Vinet är spontanjäst på franska ekfat och det mesta av vinet har inte genomgått den malolaktiska jäsningen.

Nya vita australiska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Polish Hill Grosset Wines

Clare Valley

2018

349

Murdoch Hill Chardonnay

Adelaide Hills

2018

229

Chile

Vindistriktet Valle del Itata ligger cirka 35 mil söder om Santiago. Regionen har ett medelhavsklimat med mycket sol men också svalka tack vare närheten till Stilla havet. Vinet vi lanserar görs på semillondruvor från vingården Coelemu i Itata. Vinstockarna är oympade och är över 90 år gamla. Druvorna avstjälkas för hand med hjälp av ett traditionellt gammalt träsåll och spontanjäser i rostfria tankar. Musten har sedan skalkontakt i en månad. Vinet har lagrats i tre månader på gamla ekfat och är varken klarnat eller filtrerat.

Svalodlad chardonnay

Det andra vinet från Chile är från Aconcagua, som ligger tio mil norr om Santiago. Vinplanteringarna går från bergskedjan Anderna i öster till Stilla havet i väster och höjdskillnaden varierar därmed från 1000 meter ner till 50 meter. Vinet vi lanserar kommer från en vingård i närheten av Stilla havet, subregionen heter Acncagua Costa och är ett så kallat cool climate-område. Vinet är jäst i ståltank och på ekfat. Trettiofem procent av vinet genomgick malolaktisk jäsning för att inte runda av syrorna för mycket. Vinet har lagrats i tio månader på franska ekfat, varav 15 procent var nya.

Nya vita chilenska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Molino del Ciego Roberto Henriquez

Valle del Itata

2018

219

Las Pizarras Chardonnay Viña Errazuriz S.A

Aconcagua

2017

559

Frankrike

Vi lanserar fyra franska vita viner. De två först är från Bourgogne – en generisk och en så kallade village – Puligny-Montrachet. Vinerna är ekfastjästa utan tillsatt jäst. Bourgognevinet är lagrat med sin jästfällning i tio månader på ekfat och village-vinet ett år. Andelen nya ekfat varierar beroende på vin och klassificering – ju lägre klassificering desto lägre andel nya fat.

Vi lanserar en chablis premier cru Montée de Tonnerre, årgång 2018. Årgången kännetecknades av relativt höga temperaturer i Chablis, hög kvalitet på druvorna och stora volymer.

Från norra Rhônedalen kommer ett vin gjort på 80 procent marsanne och 20 procent roussanne. Vinet är spontanjäst och lagrat med sin jästfällning i nio månader. Lagringen gjordes på mindre franska ekfat, stora ekfat och betongtank.

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Saumur, Loire. Vinet är gjort på chenin blanc, spontanjäst och lagrat på ekfat.

Nya vita franska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgogne Etienne Sauzet

Bourgogne

2017

291

Puligny-Montachet Village Etienne Sauzet

Puligny-Montrachet

2017

595

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre Domaine Louis Michel & Fils

Chablis Premier Cru

2018

349

Les Vins de Vienne Saint-Péray Les Bialères

Saint-Péray

2017

249

Château Yvonne

Saumur

2017

349

Italien

Vin från bergen

Vi lanserar två ofiltrerade viner från norditalienska IGT (Indicazione Geografica Tipica) Vigneti delle Dolomit.  Det första vinet är en pinot grigio som har spontanjäst, delvis med skalen, i gamla ekfat. Vinet har sedan legat ett år med sin jästfällning på stora ekfat. Det andra vinet är en chardonnay som har spontanjäst på ekfat. Även här har delar av druvornas skal fått ligga med i jäsningen. Vinet har lagrats med sin jästfällning i ett år på stora akaciafat.

Albanadruvan

Vi lanserar ett vin från distriktet Albana di Romagna. Druvsorten som använts heter också albana. Vinet är tillverkat av botrytisangripna druvor som har hög sockerhalt vid skörden. Vinet har dock jäst ut helt och är därmed utan sötma. Vinet har lagrats en tid på ståltank tillsammans med sin jästfällning. Fem procent av vinet har dock jäst och lagrats på ekfat.

Nya vita italienska viner

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grawü Pinot Grigio Grawü Grasselli & Würth

Vigneti delle Dolomiti

2017

249

Grawü Chardonnay Grawü Grasselli & Würth

Vigneti delle Dolomiti

2017

229

Codronchio Romagna Albana Secco Monticino Rosso

Albana di Romagna

2016

149

Spanien

Vi lanserar ett vin från Rioja tillverkat av druvsorterna viura, malvaisa och garnacha blanca. Vinet är spontanjäst i mindre franska ekfat och stora ekfat. Vinet har sedan lagrats i åtta till tio månader på foudres och franska ekfat om 600 liter, så kallade demi-muids. Vi lanserar också ett vin från Penedès gjort på druvsorten xarel-lo, även kallad pansa blanca.

Nya vita spanska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Olivier Rivière La Bastid

Rioja

2018

229

Font-Rubí Miguel Torres

Penedès

2018

179

Sydafrika

Vi lanserar två chardonnayviner. Det första är från Hemel-en-Aarde Ridge. Druvorna kommer från en vingård som ligger dels på hög höjd, dels nära havet. Det gör att temperaturen är relativt sval och ger lång växtsäsong för druvorna. Vinet har fått jäsa utan tillsatt jäst och lagrats i tio månader på stora ekfat om 2 600 liter.

Det andra vinet är klassificerat som Western Cape. Druvorna kommer från olika vingårdar i Hemel-en-Aarde och Overberg. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i franska ekfat om 228- och 500 liter, varav tio procent var nya. Vinet har lagrats i nio månader på samma typ av fat.

Nya vita sydafrikanska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crystallum Clay Shales Chardonnay

Hemel-en-Aarde Ridge

2018

339

Crystallum The Agnes Chardonnay

Western Cape

2018

239

Tyskland

Rheinhessen

Vi lanserar två rieslingviner. Det första är ekologiskt och tillverkat på druvor från vingårdslägena Morstein och Aulerde. Vinet är spontanjäst i ståltankar. En liten del har jäst med druvskalen för att laka ur smakämnen, färg och även en del tanniner. Vinet har legat med sin jästfällning i nio månader i rostfria ståltankar.

Det andra vinet är vingårdsbetecknat då druvorna kommer från Morstein (det står dock Marstein på flasketiketten). Efter pressningen fick musten spontanjäsa. Vinet vilade sedan med sin jästfällning i nio månader på rostfria ståltankar.

Rheingau och Mosel

Vi lanserar ett vin från Rheingau. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar. Från Mosel kommer ett vin som är jäst utan tillsatt jäst och har lagrats på sin jästfällning innan buteljering.

Ny vita tyska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bergkloster Riesling Weingut Bergkloster

Rheinhessen

2018

199

Bergkloster Marstein Riesling Weingut Bergkloster

Rheinhessen

2018

299

Eva Fricke Rheingau Riesling Trocken

Rheingau

2018

184

Uhlen L Riesling Heymann-Löwenstein

Mosel

2017

289

USA

Kalifornien x 3

Vi lanserar ett spontanjäst vin från Santa Ynez Valley, Kalifornien. Druvsorten är chenin blanc och vinet har jäst med druvskalen. Inget svavel tillsatt och vinet buteljeras ofiltrerat. Vi lanserar ytterligare ett vin från samma område gjort på 80 procent grenache blanc och 20 procent roussanne. Vinet har lagrats på gamla ekfat och har inte genomgått den malolaktiska jäsningen, vilket gör att vinet får en högre syra. Det tredje vinet är från Santa Barbra och gjort på chardonnay. Vinet har spontanjäst på neutrala ekfat och är lagrat med sin jästfällning i ett år. Druvorna kommer från en enskild vingård.

Oregon

Det fjärde vinet är från Willamette Valley, Oregon och är en chardonnay. Vinet fick jäsa på franska ekfat, varav 27 procent var nya. Vinet har sedan lagrats i elva månader på ekfat, dels på så kallade puncherons om 600 liter och dels barriquer om 225 liter. Slutligen fick vinet vila i fem månader på ståltankar med jästfällningen.

Nya vita amerikanska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jurassic Park Natural Chenin Kunin Wines

Santa Ynez Valley, Santa Barbara County

2016

299

Papestar Blonde Kunin Wines

Santa Barbara County

2016

279

Ojai Vineyards Puerta del Mar Chardonnay

Santa Barbara County

2017

319

AVNI Chardonnay Lingua Franca

Willamette Valley

2017

379

Österrike

Vi lanserar ett sauvignon blancvin från Südsteiermark. Druvorna kommer från en vingård som planterades i början av 1980-talet, i en jordmån rik på kalksten. Vinet har spontanjäst i stora ekfat som rymmer mellan 1 000 och 2 500 liter. Vinet lagras sedan med sin jästfällning i ett år på samma ekfat.

Nya vita österrikiska viner 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lackner Tinnacher Sauvignon Blanc Ried Flamberg

Südsteiermark

2017

365