Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nya vita viner 5 och 6 maj

Vi lanserar cirka 15 nya vita viner, varav ett är mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 5–6 maj

Till all ny champagne 5–6 maj

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya vita viner 5 maj

Frankrike

Chablis

Vi lanserar två chablis premier cru med gemensam producent. Båda har vinifierats på samma sätt, men odlingsläge och genomsnittlig ålder på vinrankorna skiljer dem åt.

Det första vinet kommer från i genomsnitt 40-åriga vinrankor från premier cru-läget Fourchaume öster om floden Sereines, på samma sida som Chablis grand cru-lägen. Odlingarna vetter mot väst/sydväst och jordmånen domineras av kimmeridgien.

Det andra vinets druvor kommer från i snitt 45-åriga rankor odlade i sydostläge i premier cru-läget Montmains, väster om Sereines. Här är sluttningarna flackare, vilket gör att märgeln håller sig kvar och ger ett djupare jordlager och mer lera än andra lägen inom Chablis.

Båda viner har vinifierats genom pneumatisk pressning, följt av jäsning utan tillsatt jäst i rostfria tankar och i ekfat. Vinerna har lagrats 8–10 månader på rostfria ståltankar och liten andel ekfat. Vinerna har filtrerats lätt innan buteljering.

Vouvray

Vi lanserar ett vin från Vouvray i Loiredalen. Vouvray ligger vid floden Loires norra strand öster om staden Tours, och druvorna till detta vin kommer från en enskild vingård. Vinet har jäst på ståltank utan tillsatt jäst. Därefter lagrades det tio månader på ekfat om 400 liter, varav en tredjedel var nya. 

Savoie

Vi lanserar ett vin från den alpina regionen Savoie på gränsen till Schweiz och Italien. Vinet är gjort på druvsorten roussanne som ursprungligen kommer från Rhônedalen i södra Frankrike. Årgången är 2018.  

Pessac-Léognan

Från Pessac-Léognan i Bordeaux lanserar vi ett vin gjort på sauvignon blanc. Musten jäste på ekfat och har sedan lagrats tio månader på ekfat tillsammans med sin jästfällning. 35 procent av faten var nya. Att jäsa och lagra viner av sauvignon blanc på ekfat är generellt ovanligt men förekommer ofta i just Bordeaux.  

Nya franska vita viner 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chablis 1er Cru Fourchaume Jean-Paul & Benoît Droin

Chablis Premier Cru

2018

399

Chablis 1er Cru Montmains Jean-Paul & Benoît Droin

Chablis Premier Cru

2018

379

Le Marigny Bernard Fouquet Domaine des Aubuisièr

Vouvray

2018

169

Chignin-Bergeron Les Terrasses André et Michel Quenard

Savoie

2018

199

Château de Rochemorin Blanc André Lurton

Pessac-Léognan

2014

189

Grekland

Pella

Från regionen Pella i norra Grekland kommer ett vitt vin av roditis, en av landets mest planterade druvor. Trots sin rosa färg används den för vita viner och är mest känd för att ingå i det klassiska grekiska vinet retsina.

Druvan mognar sent och ger medelfylliga till fylliga viner med medelhög syra. Till detta vin handplockas druvorna från mitten av augusti till sent i september.

Nya grekiska viner 5 maj    

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Roditis Barrique Domaine Ligas

Pella Grekland

2017

328

Spanien

Ribeiro

Vi lanserar ett vin från Ribeiro som ligger i Galicien i nordvästra Spanien. Regionen kallas ibland för ”det gröna Spanien” eftersom klimatet skiljer sig från övriga landet på grund av närheten till Atlanten. Det här vinet är gjort på 90 procent treixadura, 5 procent godello och 5 procent albariño. Det har jäst i rostfria ståltankar och har sedan vilat nio månader tillsammans med sin jästfällning innan buteljering. 

Vi lanserar ytterligare ett vin från samma producent. Druvorna till vinet kommer från producentens egna terrasserade vingård Finca Misenhora i Valla del Avia. Vinet har jäst på ståltank och sedan vilat tio månader tillsammans med sin jästfällning. 

Rías Baixas 

Vi stannar kvar i Galicien då vi även lanserar ett vin från området Rías Baixas. Druvsorten är albariño och vinet har jäst och lagrats på rostfria ståltankar. Albariño är identisk med alvarinho som druvan kallas i Portugal. 

Nya spanska viner 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Casal de Armán Blanco

Ribeiro

2018

169

Casal de Armán Finca Misenhora

Ribeiro

2016

249

Turonia Albariño Quinta Couselo S.L.

Rías Baixas

2018

159

Australien

Margaret River 

Vi lanserar tre viner från Margaret River, 20 mil söder om Perth i delstaten Western Australia, där man har odlat vin sedan 1830-talet.

Härifrån kommer ett vin gjort på sauvignon blanc och semillon.  Av den del som består av sauvignon blanc har 10 procent lagrats tre månader på ett år gamla ekfat. Resterande vin har lagrats på ståltank. 

Det andra vinet från samma område kommer från en biodynamiskt certifierad vingård och är även det en blandning av semillon och sauvignon blanc. Vinet fick skalmacerera och delvis jäsa innan pressning. Macerationen pågick 9–44 dagar beroende på att man använt flera olika behållare: öppna jäskärl, slutna tankar och amforor.

Från samma vingård lanserar vi också ett vin av 100 procent chardonnay från vinrankor planterade 1976–1988. Druvorna är handskördade, pressade som hela klasar och delar av vinet har fått jäsa i betongägg.

Vinet har genomgått malolaktisk jäsning och lagrats sex månader på franska ekfat, varav hälften nya.  Klarningen har hållits till ett minimum och vinet är inte filtrerat eller kylstabiliserat.

Nagambie Lakes 

Vi lanserar ett vin av druvan marsanne från Nagambie Lakes, norr om Melbourne. Årgången är 2012 och vinet har lagrats en längre tid på butelj i producentens egna källare. Druvsorten kommer ursprungligen från Rhônedalen i södra Frankrike. 

Nya vita viner från Australien 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mangan Vineyards Sauvignon Blanc Semillon Cullen Wines

Margaret River

2018

249

Amber Cullen Wines

Margaret River

2018

259

Kevin John Chardonnay Cullen Wines

Margaret River

2018

679

Tahbilk Museum Marsanne

Nagambie Lakes

2012

159

Nytt mousserande vin 5 maj

Frankrike, Champagne 

Vi lanserar en årgångschampagne från 2010. Årgångsbetecknad champagne ska ha lagrats minst tre år med sin jästfällning, och vinhusen producerar bara årgångschampagne de år de tycker är särskilt bra.

Just 2010 var inte så bra för de blå druvsorterna pinot noir och pinot meunier. Chardonnay däremot trivdes under växtsäsongen och den champagne vi lanserar innehåller bara chardonnay – en så kallad blanc de blancs.

Ny champagne 5 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Special Club Brut Launois Père et Fils

Champagne

2010

599

Nya vita viner 6 maj

Chablis premier cru 

Vi lanserar en chablis premier cru från 2018, sedd som en bra årgång då vädret var varmt och torrt och man slapp hagelstormar. Druvorna kommer från premier cru-läget Vaillons vid Sereines västra strand, sydväst om byn Chablis.

I området dominerar jordmånen kimmeridgien, rik på mineraler och fossil och med inslag av lera och märgel. Cirka 95 procent av musten jäste och lagrades på ståltank. De återstående fem procenten jäste och lagrades på ekliggare, så kallade foudres. 

Nya vita viner 6 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chablis Premier Cru Vaillons J-M Brocard

Chablis Premier Cru

2018

299