Små partier: Nya vita viner 5 april

Vi lanserar cirka 20 nya vita viner den 5 april. Vi reserverar oss för ändringar fram till lansering.

Frankrike

Södra Frankrike

Vi lanserar ett vin med ursprung IGP des Coteaux de l'Ardèche, en sub-region i den södra delen av det större området Ardèche i Rhône. Vinet är gjort på chardonnay och har jäst på ekfat. Lagringen skedde i åtta till tio månader på mediumrostade franska ekfat. Vinrankorna är planterade på lerjord med inslag av kalksten.

IGP står för Indication Géographique Protégée och är en vinkategori som snarare fokuserar på geografiskt ursprung än stil och tradition. Det medför att vinproducenterna har större frihet när det gäller vinmakning, druvsorter och skördeuttag jämfört med det mer strikta AOC – Appellation d'Origine Contrôlée.

Vin med olika druvsorter

Vi lanserar ett vin från Faugères gjort på roussanne, vermentino och grenache blanc. Vinet fatjäser i 14 – 20°C för att bibehålla mer av fruktaromerna. Vinet har fått åtta månaders lagring på fat, som tidigare använts två gånger. Årgången är 2016.

Saint Drézéry är en subregion inom det större området Languedoc. Vinet vi lanserar är gjort på grenache blanc, roussanne, marsanne och viognier. Vinet jäser på fat för att sedan lagras på ekfat i åtta månader. Årgången är 2016.

Loire och Alsace

Vi lanserar en chenin blanc från den lilla Loire-appellationen Savennières-Roche aux Moines, som fick sin AOC-status så sent som 2011. Efter pressning av druvorna förs musten över till ståltankar en kort tid. Jäsningen och lagring sker på gamla ekfat. Årgången är 1999 och vinet har fått en tydlig utveckling, men kan lagras längre. Roche aux Moines är ett särskilt vingårdsläge inom den större appellationen Savennières.

Från Alsace kommer ett vin gjort på riesling. Druvorna kommer från grand cru-gårdarna Osterberg och Geisberg. Vinet jäser i ståltankar och får sedan mognadslagra tre till fem år på flaska innan försäljning. Vinrankorna är i genomsnitt 45 år. Årgången är 2010 och kännetecknades av liten skörd, men druvorna hade hög koncentration och hög fruktsyra.

Bordeaux och Bourgogne

Vi lanserar ett vitt vin från Pessac-Leognan. Vinet är gjort på sauvignon blanc och en mindre del sémillon. Vinet jäste på ekfat ett par veckor. För att sedan fatlagras tio månader med omrörning av jästfällningen. Vinet genomgick ingen malolaktisk jäsning. 

Vi lanserar en premier cru Meursault. Vinerna från Meursault anses vara bland de fylligaste i Bourgogne. Årgången på vinet är 2016, som anses vara en bra årgång för vit bourgogne med relativt hög fruktsyra.

Till nya vita franska viner 5 april

Produktlista nya franska vita viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grand Ardeche Chardonnay Louis Latour

IGP des Coteaux de l'Ardèche

2016

135

Chateau Lespault-Martillac Blanc

Pessac-Leognan

2016

299

Le Caïrn Domaine Cottebrune

Faugères

2016

159

Tête de Belier Blanc Château Puech Haut

Saint Drézéry

2016

249

Savennières Roche Moines, Domaine Aux Moines

Savennières-Roche aux Moines

1999

269

Trimbach Riesling Frederic Emile

Alsace

2010

419

Meursault Premier Cru Bouchères, Domaine Génot-Boulanger

Meursault

2016

765

Italien

Piemonte

Piemonte är mest känt för sina röda viner. Men det produceras vitt vin också, exempelvis det söta vinet muscato d’asti och torra viner av druvorna aneis, favorita (vermentino), sauvignon blanc, chardonnay och riesling. Vi lanserar en chardonnay från appellationen Langhe. Druvorna växer på 330 meters höjd i kommunen Serralunga d’Alba. Delar av vinet har fatlagrats i sex månader med sin jästfällning, därefter ett halvår på flaska innan försäljning. Årgången är 2016, som anses som en bra årgång med relativt stora skördar och inte allt för varmt väder – vilket var positivt för fruktsyran.

Venezia Giulia

Vi lanserar två skalmacererade så kallade naturviner från Venezia Giulia. Det första är gjort på 40 % chardonnay, 30 % pinot grigio och 30 % sauvignon blanc. Musten spontanjäser med skalen i två till fyra månader på stora ekfat. Därefter följer tre till fyra års lagring med jästfällningen på stora slavonska ekfat. Så kallade botti, om 2 500 – 3 500 liter. Slutligen lagras vinet två år på flaska. Inget svavel är tillsatt och årgången är 2012.

Målet för vinproducenter som arbetar med inriktningen naturviner är generellt att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt.

Om naturviner, på systembolaget.se

Det andra vinet är tillverkat av 80 % chardonnay och 20 % tokai fruilano. Detta vin får en 14 dagar lång skalmaceration på acaciafat. Vinet lagras i 18 månader med sin jästfällning på botti om 3 500 liter. Inget svavel är tillsatt och årgången är 2016.

Till nya vita italienska viner 5 april

Produktlista nya vita italienska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Massolino Langhe Chardonnay

Langhe

2016

179

Radikon Oslavje, Azienda Agricola Radikon, 500ml

Venezia Giulia

2012

279

Radikon Slatnik, Azienda Agricola Radikon

Venezia Giulia

2016

279

Tyskland

Rheingau är en av Tysklands 13 vindistrikt och är det minsta till ytan. Distriktet är känt för sin torra riesling med markerad syra och mineralkaraktär. Vi lanserar två viner från olika vingårdslägen. Det första vinet är från byn Rauhental och vingården Nonnenberg. Det andra vinet är från vingårdsläget Berg Schlossberg, utanför staden Rüdesheim. Här är vingårdarna bland de brantaste i hela Rheingau och får därför extra solexponering vilket påverkar mognaden hos druvorna.

Till nya vita tyska viner 5 april

Produktlista nya vita tyska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Nonnenberg Riesling, Georg Breuer

Rheingau

2017

525

Berg Schlossberg Riesling, Georg Breuer

Rheingau

2017

599

Spanien

Vi lanserar två spanska vita viner i helt olika stil. Det första är från Rías Baixas, som ligger vid Atlantkusten i norra Spanien. Vinet och gjort på druvan albariño som ger lätta, aromatiska viner med frisk fruktsyra. Vinet är jäst och lagrat sex månader med sin jästfällning på ståltankar. Årgången på vinet är 2017.

Det andra vinet är från Rioja från årgång 2005. Vinet har jäst på stora gamla ekfat och därefter lagrats sex år på amerikanska ekfat, om 225 liter. Den långa lagringen gör att vinet får en långsam och viss syresättning/oxidation. Druvsorterna är 90 % viura och 10 % malvasía.

Till nya vita spanska viner 5 april

Produktlista nya vita spanska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Turonia Quinta Couselo S.L

Rías Baixas

2017

149

Viña Tondonia Blanco Reserva, R López de Heredia Viña Tondonia

Rioja

2005

289

Australien

Vi lanserar ett vin från distriktet Nagambie Lakes, som ligger i centrala Victoriaregionen. Tack vare stora sjöar och vattendrag har distriktet ett svalt klimat. Vinet är gjort på druvan marsanne som ofta kopplas till Rhônedalen i Frankrike. Det andra vinet vi lanserar är ekologiskt och från Tasmanien. Druvan är riesling och vinet har jäst med druvornas naturliga jäststammar. Vinet får sedan lagras i stora fat av österrikisk ek. Vingården sköts enligt biodynamiska principer.

Nagambie Lakes har bland det äldsta odlingarna i världen av druvsorterna shiraz och marsanne, vissa planterades på 1860-talet, och fortfarande finns marsanneodlingar från 1920-talet. Marsanne är relativt ovanlig druva i Australien, men just i detta distrikt trivs den och får en frisk fruktsyra och vinerna är lagringståliga.

Marie Hultin, inköpare av australiska viner

Till nya vita australiska viner 5 april

Produktlista nya vita australiska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tahbilk Museum Marsanne

Nagambie Lakes

2011

149

Stefano Lubiana Riesling Organic (flyttas till 26 april)

Tasmanien

2018

178

Österrike

Vi lanserar ett vingårdsbetecknat rieslingvin från distriktet Kamptal. Musten drar med druvskalen över natten för att på så sätt få ut mer smakämnen. Vinet jäser i temperaturkontrollerade ståltankar och lagras sedan med en del av jästfällningen i ståltankar. Vinrankorna i vingården är 40 – 45 år gamla. Årgången är 2010.

Till nya österrikiska viner 5 april

Produktlista nya vita österrikiska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Steinmassel Riesling Reserve Weingut Bründlmayer

Kamptal

2010

269

Slovakien

Vi lanserar ett skalmacererat vin gjort på druvan grüner veltliner. Musten fick spontanjäsa i öppna kar och får sedan ligga med druvskalen under ett ”täcke” av jäst, kallt voile på franska. Vinet buteljeras med jästfällning. Inget svavel är tillsatt.

Till nya vita slovakiska viner 5 april

Produktlista nya vita slovakiska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Veltlín Strekov Strekov 1075

Slovakien

2016

299

USA

Vi lanserar två chardonnay-viner från två olika delstater – Oregon och Kalifornien. Vinet från Oregon är från distriktet Eola-Amity Hills, som ligger inom Willamette Valley. Eola-Amity Hills räknas som ett så kallat cool climate-distrikt, vilket gör att pinot noir, chardonnay och riesling trivs bra. Vinet vi lanserar är spontanjäst på ekfat och lagrat på nya lättrostade ekfat om 500 liter, så kallade puncheons. Vinet lagras med sin jästfällning i ett år. Årgången är 2015 och växtsäsongen var varm och gav druvor med bra balans mellan fruktsyra och socker.

Från Santa Barbara County kommer ett chardonnay-vin av årgång 2016. Vinet jäser på gamla ekfat med hjälp av druvornas naturliga jäststammar. Lagringen sker på gamla neutrala ekfat i tio månader. Druvorna kommer från distrikten Santa Rita Hills, Santa Maria Valley och Santa Ynez Valley. Vinrankorna är i genomsnitt 30 år gamla.

Till nya vita amerikanska viner 5 april

Produktlista nya vita amerikanska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Seven Spring Source Chardonnay Evening Land Vineyards

Eola-Amity Hills

2015

669

Sandhi Santa Barbara Chardonnay Sandhi Wines

Santa Barbara County

2016

229

Nya Zeeland

Vi lanserar ett vin från norra delarna av Nordön, vingården ligger cirka 20 minuter från Aukland. Vinet är gjort på chardonnay och är fatjäst med druvornas naturliga jäststammar. Vinet lagras sedan i elva månader på ekfat. Årgången är 2016 som började lovande med varmt väder under sommaren, men inför skörden i mars föll en del regn. Vilket krävde en tuff selektering av druvorna.

Till nya vita nyzeeländska viner 5 april

Produktlista nya vita nyzeeländska viner 5 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kumeu River Maté's Chardonnay Kumeu River Wines

Nya Zeeland

2016

369