Små partier: Nya vita viner 5 juli

Vi lanserar närmare 30 nya vita viner den 5 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 5 juli

Tyskland

Vi lanserar fyra olika viner från Tyskland – två från Franken och två från Rheinhessen. Vinerna från Franken är gjorda av riesling från samma vingård men vinrankorna är planterade i olika lägen. Det första är klassad som grosses gewächs, högsta kvalitetsbeteckningen, det andra vinet har beteckningen erste lage – som går att likställas med premier cru i Bourgogne. Årgångarna är 2016 respektive 2017.

Båda årgångarna bjöd på stora utmaningar, men räddades av varmt väder i slutet av sommaren. 2016 är slankare med hög fruktsyra. 2017 har mer koncentration och frukt men med bibehållen fruktsyra.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

Från Rheinhessen kommer två söta viner i auslese-stil. Det första är tillverkat av riesling det andra på druvsorten rieslaner, som är en korsning mellan riesling och silvaner. Druvsorten är ovanlig och odlas mest i Franken som den ursprungligen kommer ifrån, men det finns även små odlingar i Rheinhessen och Pfalz. Rieslaner kräver bra vingårdslägen då den annars har svårt att mogna. Druvan används oftast för söta viner.

Nya tyska vita viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs Juliusspital

Franken

2016

379

Würzburger Stein Riesling Erste Lage Juliusspital

Franken

2017

189

Keller Westhofen Riesling Auslese (Flyttad. Lanseras den 2 augusti)

Rheinhessen

2017

279

Keller Rieslaner Auslese (Flyttad. Lanseras den 2 augusti)

Rheinhessen

2016

299

Argentina

Vi lanserar tre viner av olika druvsorter: chardonnay, torrontés och sauvignon blanc. Chardonnayvinet är från Patagonien, södra Argentina. Vingårdarna är planterade i ökenliknande miljö. I närheten finns floder och vattendrag, som får sin vattentillförsel från smältvattnet från Anderna. Kyliga nätter gör det möjligt för druvorna att få en frisk och hög fruktsyra. Det första vinet vi lanserar är en chardonnay. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning och är lagrat i elva månader på nya och gamla franska ekfat.

Blommig druva

Druvan torrentés ger blommiga och aromatiska viner. Vinet vi lanserar är från höghöjdsområdet Salta och distriktet är Valles Calchaquies. Vinet är jäst vid låg temperatur med utvalda jäststammar i ståltankar. Åldern på vinrankorna är mellan 30 och 60 år.

Torrontes trivs mycket bra i Salta, då det soliga klimatet möjliggör full mognad, medan de svalkande vindarna på hög höjd gör att syran i druvorna bibehålls, något som är mycket viktigt för just torrontes, som då blir frisk och krispig i stilen.

Marie Hultin, inköpare av argentinska viner

Det tredje vinet är en ekologiskt odlad sauvignon blanc från Mendoza och distriktet Luján de Cuyo. Vinet är jäst på gamla ekfat med druvornas egna jäststammar och utan temperaturkontroll. Vinet är sedan lagrat på samma fat i fyra månader med sin jästfällning. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Nya vita argentinska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mainque Chardonnay Bodegas Chacra

Patagonien

2017

429

Colomé Torrontés Estate

Valles Calchaquies

2018

109

Alpamanta Breva Sauvignon Blanc (Flyttad. Lanseras den 2 augusti)

Luján de Cuyo

2018

239

Frankrike

Loire

Vi lanserar två viner från Sancerre, det vill säga vinerna är gjorda på sauvignon blanc. Det första vinet är gjort på druvor från gamla vinrankor och är naturligt jäst. Det andra vinet tillverkas bara vid bra årgångar. Druvorna kommer från producentens äldsta vinstockar som är 60 år gamla. Sjuttio procent av vinet har jäst i temperaturkontrollerande ståltankar, resterande del har fått jäsa i nya ekfat. Vinet lagras på faten i ett år innan buteljering.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Loire och då från appellationen Saumur. Detta vin är gjort på chenin blanc och är jäst på franska ekfat, varav 20 procent var nya. Vinet fatlagrades sedan i nio till tolv månader med sin jästfällning.

Bourgogne och Savoie

Vi lanserar en premier cru Clos de Tavannes från bourgogneappellationen Santenay. Santenay ligger söder om Chassagne-Montrachet. Vi lanserar också ett vin från Savoie, gjort på druvsorten bergeron, mer känd som roussanne. Vinet har delvis lagrats på fat i 15 månader.

Sauternes och Barsac

Vi lanserar två söta viner från Bordeaux och granndistrikten Sauternes och Barsac. Det första vinet är gjort på drygt 90 procent semillon och resten utgörs av muscadelle och sauvignon blanc. Vinet har lagrats på franska ekfat i 18 – 26 månader. Cirka hälften av faten var nya.

Det andra vinet är gjort på 75 procent semillon, 23 procent sauvignon blanc och 2 procent muscadelle. Hälften av vinet är fatjäst, resten på ståltank. Vinet har lagrats i 18 månader på nya franska ekfat. Båda vinerna är av årgång 2016, som anses bra för söta bordeauxviner. En varm sommar gjorde att druvorna fick mycket aromer. Dimman i slutet av september var riklig och gjorde att ädelrötan angrep stora delar av vinklasarna.

Nya vita franska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Les Caillottes Sancerre Pascal Jolivet

Sancerre

2017

289

Sancerre Cuvee Prestige Lucien Crochet

Sancerre

2016

485

Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes

Saumur

2016

209

Les Salins Chignin-Bergeron Denis & Didier Berthollier

Vin de Savoie

2016

265

Santenay Premier Cru Clos de Tavannes Remoissenet Père & Fils

Santenay Premier Cru

2016

396

Château Rieussec

Sauternes

2016

355

Chateau Coutet Premier Cru

Barsac

2016

279

Australien

Vi lanserar en chardonnay från Eden Valley, som ligger i Barossa, South Australia. Druvorna maskinskördades tidigt på morgonen. Då har druvorna en friskare fruktsyra tack vare lägre temperaturer. Vinet är lagrat ett år med sin jästfällning på franska ekfat. Jäsningen skedde med druvornas naturliga jäststammar (flyttas till 2 augusti).

Nya vita australiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

St. John's Road PL Chardonnay (flyttas till 2 aug)

Eden Valley

2016

159

Sydafrika

Från Stellenbosch kommer ett vin av druvsorten sauvignon blanc. Vinet är gjort efter biodynamiska principer och är spontanjäst. Vinet har lagrats i tio månader med sin jästfällning på gamla fat.

Sydafrikansk sauvignon blanc var förut ofta åt det gröna hållet, som påminde om sparris och grön paprika. Nu tillverkas sauvignon blanc i fler stilar. Till exempel i en krämig som kommer genom lagring på jästfällningen, ekfatslagrad eller en mer tropisk utan fatkaraktär.

Nikita Mooij, inköpare av sydafrikanska viner

Nya vita sydafrikanska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Driefontein Sauvignon Blanc Longridge Wynlandgoed

Stellenbosch

2016

189

Serbien

Vi lanserar ett rieslingvin från Serbien. Vinet är tillverkat efter biodynamiska principer och är spontanjäst med druvornas egna jäststammar. Musten hade skalkontakt i åtta dagar.

Över sextio procent av Serbiens vinproduktion består av vitt vin. Vinet vi lanserar kommer från distriktet Fruska Gora som ligger åtta mil nordväst om Belgrad. Närheten till Donau gör att temperaturen är relativt sval och druvorna får en lång växtsäsong.

Magnus Lindblom, inköpare av serbiska viner

Nya vita serbiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Robert Rudinski Riesling

Serbien

2017

269

Grekland

Retsina är ett vin som har tillverkats i minst ett par tusen år. Kådan som tillsattes gjorde att vinet oxiderade mindre. I dag finns andra sätt att förhindra oxidation, men traditionen lever kvar i Grekland och vinerna har en tydlig karaktär av kåda.

Det första vinet vi lanserar är gjort på druvsorten assyrtiko. Vinet skalmacererades i cirka en vecka i ståltankar. Vinet spontanjäste och under jäsningen tillsattes tallkåda. Vinet har legat på sin jästfällning tre månader.

Det andra vinet är också tillverkat av assyrtiko. Tallkådan tillförs i början av jäsningsprocessen och avlägsnas när jäsningen är klar. Vinet har lagrats på små ekfat om 225 liter.

Nya vita grekiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kamara Nimbus Ritinitis

Oraiokastro, Thessaloniki

2017

219

Tear Of The Pine Retsina S. Kechri & Co. Winery - Distillery

Goumenissa, Kilkis

2018

199

Spanien

Vi lanserar ett vin från distriktet Rías Baixas, gjort på druvan albariño. Vinet jäser på ståltank och lagringen sker på stora ekfat. Jäsningen sker med druvornas egna jäststammar.

Nya vita spanska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bodegas Albamar Albariño

Rías Baixas

2018

179

Italien

Veneto x 2

Vi lanserar en soave classico. Distriktet tar sitt namn efter byn Soave som ligger i Venetien. Vinet är gjort på druvsorten garganega och får en kortare skalmaceration på stora ekfat om 2 500 liter, innan jäsningen sätter igång. I slutet av jäsningen flyttas vinet över till en blandning av 2 000 liters och 500 liters fat. Där får vinet ligga i cirka ett år med sin jästfällning.

Från norra Italien och DOC Breganze i Veneto, kommer ett vin gjort på druvan vespaiolo. Druvsorten har historiskt mest använts för söta viner, då den har väldigt hög fruktsyra. Vinet vi lanserar är torrt och har lagrats ett år på ståltank, följt av ytterligare två år på flaska.

Emilia-Romagna x 2

Vi lanserar ett vin som kommer från norra Italien och det mindre kända ursprunget Albana di Romagna, vilket tillhör Emilia-Romagna. Druvan är albana som används för att göra allt från mousserande till söta vita viner. Vinet vi lanserar är lagrat på amforakärl.

Vi lanserar också ett vin med ursprunget IGT Rubicone, som är ett samlingsnamn för olika vinområden i Emilia-Romagna. Vinet vi lanserar är gjort på druvsorten pinot bianco och en liten del sauvignon blanc.

Sött från Piemonte

Vi lanserar slutligen en söt och pärlande moscato d’asti från Piemonte och staden Asti. Vinet är gjort på druvsorten muscat och man kyler ner den jäsande musten för att avbryta jäsningen och bevara sötma i vinet. Musten jäser i slutna tankar och vinet blir därför lätt kolsyrat.

Nya vita italienska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Rocca Pieropan

Soave Classico

2017

249

Vitalba Romagna Albana Secco Tre Monti srl soc. Agricola

Albana di Romagna

2018

219

Vignasilan Vignaiolo Contrà Soarda

Breganze

2015

199

Dogheria Rubicone Poderi dal Nespoli

Rubicone

2017

139

Moscato d'Asti G.D. Vajra

Moscato d’Asti

2018

109

USA

Vi lanserar ett chardonnayvin från Sonoma County. Druvorna kommer från olika vingårdar i distriktet. Vinet jäser delvis på ståltankar och delvis på gamla större ekfat. Vinet lagras på sin jästfällning i cirka åtta månader utan  bâttonage.

Nya vita amerikanska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lioco Chardonnay

Sonoma County

2017

189

Österrike

Vi lanserar en vingårdsbetecknad riesling från Kremstal. Vinrankorna är mellan 30 och 40 år gamla. Vinet jäser och lagras i ståltank. Årgången är 2018 och anses vara relativt bra och gav fylliga viner med måttlig fruktsyra.

Från Wachau kommer ett vingårdsbetecknat vin gjort på riesling. Årgången är 2008 så vinet har fått en tydlig utveckling.

Nya vita österrikiska viner 5 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg

Kremstal

2018

249

Tegernseerhof Kellerberg Riesling

Wachau

2008

199