Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 6 december

Vi lanserar cirka 20 nya vita viner i tillfälligt sortiment. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner lansering 6 december

Frankrike

Vi lanserar ett vin från AC Chassagne-Montrachet premier cru les Vergers. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och lagrat på franska ekfat, varav 20 procent var nya. Den slutliga blandningen skedde på ståltankar innan buteljeringen.

Vi lanserar ett chablis-vin från grand cru-läget Bougros. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och cirka 70 procent av vinet har lagrats i ett år på gamla ekfat tillsammans med sin jästfällning.

Nya vita bourgogne och chablis 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Chassagne-Montrachet Premier Cru les Vergers Camille Giroud

Chassagne-Montrachet Premier Cru

2017

799

Chablis Grand Cru Bougros Domaine William Fèvre

Chablis Grand Cru

2017

599

Loire

Vi lanserar två viner gjorda på chenin blanc. Det första vinet är från Vouvray och från ett enskilt vingårdsläge. Vinet har fatjäst utan tillsatt jäst. Vinet fatlagras med sin jästfällning fram till våren efter skörd. Vi lanserar också ett vin från AC Saumur. Vinet är fatjäst på ekfat om 1 200 liter, så kallade foudre. Lagringen varade i nio månader på foudre och på 600 liters ekfat.

Nya vita loireviner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vouvray Clos de Rougemont Vigneau Chevreau

Vouvray

2018

175

Les Cormiers Domaine de Villeneuve

Saumur

2017

249

Pacherenc du Vic-Bilh och Alsace

Appellationen Pacherenc du Vic-Bilh ligger i sydöstra Frankrike och är känt för sina söta viner av bland annat petit courbu och petit manseng. Vinet vi lanserar är torrt och gjort på nämnda druvor. Jäsningen skedde på ståltankar. Efter jäsningen vilade vinet med sin jästfällning i tio månader på ståltankar.

Vi lanserar ett skalmacerarat spontanjäst vin från Alsace som är gjort med olika druvsorter samt är en blandning av olika årgångar. Vinet har lagrats nio månader på gamla ekfat. Inget svavel är tillsatt.

Nya vita viner från Pacherenc du Vic-Bilh och Alsace 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques Alain Brumont

Pacherenc du Vic-Bilh

2016

139

Pierre Frick Voyages

Alsace

 N.V.

219

Tyskland

Vi lanserar två viner från Pfalz. Det första är ett fatjäst sauvignon blanc-vin. Vissa av faten var nya. Vinet fick sedan vila fram till sommaren med sin jästfällning på ståltankar. Det andra vinet är en riesling spätlese trocken, det vill säga sent skördade druvor som fått jäsa ut till ett torrt vin. Ingen tillsatt jäst vid jäsningen och lagringen har skett på stora ekfat.

Vi lanserar också en riesling från Rheinhessen. Druvorna till vinet kommer från vingårdar omkring byn Westhofener. Vinet har jäst på stora ekfat utan tillsatt jäst.

Nya vita tyska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Oliver Zeter Sauvignon Blanc Fumé

Pfalz

2017

199

Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese Trocken Koehler-Ruprecht

Pfalz

2016

399

Wittmann Westhofener Riesling

Rheinhessen

2018

239

USA

Från svalodlade Santa Rita Hills kommer en chardonnay där druvorna skördas från unga vinstockar. Druvmusten har fått spontanjäsa på ekfat och vinet har sedan lagrats med sin jästfällning på 500 liters ekfat.

Vi lanserar också en chardonnay från Santa Barbra County. Detta vin har spontanjäst i hela klasar och vinet lagras sedan i cirka nio månader med sin jästfällning på franska barriquer.

Nya vita amerikanska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sandhi Wines Bentrock Chardonnay

Santa Rita Hills

2016

419

Santa Barbara County Chardonnay Au Bon Climat

Santa Barbara County

2017

219

Österrike

Vi lanserar en vingårdsbetecknad grüner veltliner från distriktet Kamptal. Vinet har lagrats på österrikiska ekfat om 2 500 liter. Vi lanserar även en vingårdsbetecknad riesling från Wachau. Detta vin har jäst på dels ståltankar och dels på stora ekfat om 1 500 liter. Vinet har lagrats i åtta till nio månader på ståltankar och stora ekfat. Årgången är 2012 och vinet har därmed fått en viss utveckling.

Nya vita österrikiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg

Kamptal

2018

195

Pichler-Krutzler Riesling Loibenber

Wachau

2012

389

Australien

Från Clare Valley, South Australia, kommer ett semillon-vin. Druvorna har maskinskördats och det gjordes på natten för att behålla så mycket som möjligt av druvornas fruktsyra. Det mesta av vinet är jäst på ekfat och mindre del på ståltankar. Vinet har lagrats i nio månader med sin jästfällning på ekfat.

Nya vita australiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tim Adams Semillon

Clare Valley

2017

169

Spanien

Vi lanserar ett vitt vin från Rioja, gjort på 65 procent viura, 15 procent malvasia, 11 procent maturana blanca och 9 procent tempranillo blanco. Vinet har lagrats i 18 månader på franska och amerikanska ekfat.

Vi lanserar också ett vin från högt planterade vingårdar i Montsant, Katalonien. Vinet är spontanjäst i amforor och legat med skalkontakt under hela jäsningen. Vinet har lagrats på amforor och ståltankar. Druvsorterna som användes var bland annat grenache blanc, carignan blanc och malvasia.

Nya vita spanska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Oscar Tobia Blanco Reserva

Rioja

2015

189

SiurAlta Orange VINS NUS

Montsant

2018

239

Nya Zeeland

Vi lanserar en sauvignon blanc från Martinborough, som ligger på Nordöns södra del. Vinet har jäst med tillsatt jäst på en blandning av ståltank, stora ekfat och små ekfat (barriquer). Vinet har lagrats på franska barriquer, varav tre procent var nya.

Nya vita nyzeeländska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc

Martinborough

2018

169

Sydafrika

Vi lanserar en chardonnay från Upper Hemel-en-Aarde Valley, Walker Bay. Vinet har fatjäst på 228 liters ekfat med en kombination av tillsatt jäst och druvornas egna jästsvampar. Vinet har sedan lagrats i nio månader på franska ekfat med sin jästfällning samt ett år på flaska innan försäljning.

Hemel-en-Aarde betyder himmel och jord på afrikaans och distriktet består av tre distrikt (wards), Hemel en Aarde Valley, Upper Hemel-en-Aarde Valley och Hemel-en-Aarde Ridge, som ligger längst från kusten. Men hela området påverkas av svala vindar från Atlanten.

Nya vita sydafrikanska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sumaridge Chardonnay Sumaridge Wine Estate

Upper Hemel-en-Aarde Valley

2017

199

Sverige

Vi lanserar ett vitt vin gjort på 90 procent solarisdruvan och 10 procent av övriga druvsorter som producenten odlar. Vinet är från Kullaberg i Skåne och druvorna kommer från olika vingårdslägen. Sextio procent av vinet har jäst på ekfat resterande på ståltankar. Vinet har sedan lagrats i tio månader med sin jästfällning.

Nya vita svenska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Immelen Kullabergs Vingård

Sverige

2018

449

Portugal

Vi lanserar ett vin från Vinho Verde tillverkat på druvsorten alvarinho. Vinet har jäst på ståltank i en månad med kontinuerlig battonage – omrörning av jästfällningen. Vinet lagrades i ståltank i fyra månader tillsammans med sin jästfällning.

Nya vita portugisiska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Valados de Melgaço Alvarinho Reserva

Vinho Verde

2017

189

Italien

Vi lanserar ett vitt vin från DOC Curtefranca Bianco. Druvsorterna som använts är 80 procent chardonnay och 20 procent pinot bianco. En fjärdedel av vinet har jäst och lagrats ett halvår på ekfat. Resterande del har vinifierats på ståltank. Allt tillsammans med vinets jästfällning. Curtefranco används för stilla viner från Franciacortadalen, Lombardiet. Franciacorta är annars mest känt för sina mousserande viner.

Nya vita italienska viner 6 december

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ca' del Bosco Corte del Lupo Bianco

Franciacorta

2018

299