Små partier: Nya vita viner 6 september

Vi lanserar drygt 20 nya vita viner den 6 september. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya vita viner som lanseras 6 september

Tyskland

Rheingau

Vi lanserar två vingårdsbetecknade rieslingviner från Rheingau. Det första vinet är gjort på druvor från vinstockar som är över 80 år gamla. Vingården är planterade på terrasser. Vinet har spontanjäst på stora ekfat om 1 200 liter och ligger med sin jästfällning under lagringstiden. Det andra vinet är också vingårdsbetecknat och har jäst och lagrats på stora ekfat. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla och växer i röd skifferrik jord. Årgången för båda vinerna är 2017, som anses vara en bra årgång.

Nahe

Vi lanserar ett vin från Nahe, som är ett av Tysklands minsta vindistrikt och tar sitt namn efter Nahe-floden. Vinet är gjort på druvor från vingårdlägena Felsenberg och Kupfergrube, som båda var för sig är klassade som grosses gewächs. Vinstockarna är upp till 35 år gamla, det vill säga yngre vinstockar.

Mosel

Vi lanserar två viner från samma producent och samma vingårdsläge. Det första vinet är från äldre vinstockar och det jäser på ståltank och lagras med sin jästfällning. Det andra vinet är en så kallad kabinett och tillverkas på samma sätt.

Det tredje Moselvinet är gjort på druvor från gamla vinstockar – alte reben. Åldern varierar mellan 50 och 112 år. Vinet jäser på stora ekfat utan tillsatt jäst. Årgången är 2018 och anses vara en toppårgång med både hög kvalitet och stora volymer.

Nya vita tyska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Berg Kaisersteinfels Terrassen Weingut Leitz

Rheingau

2017

299

Berg Schlossberg Ehrenfels Weingut Leitz

Rheingau

2017

349

Vulkangestein Riesling Trocken Schäfer-Fröhlich

Nahe

2017

219

Karthäuserhof Alte Reben Trocken

Mosel

2017

239

Karthäuserhof Riesling Kabinett

Mosel

2017

229

Wiltinger Alte Reben Riesling Weingut Nik Weis

Mosel

2018

169

Spanien

Vi lanserar en vit rioja av druvsorten viura, även kallad macabeo. Vinet är jäst på stora ekfat utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats i fyra år på amerikanska ekfat om 225 liter. Vi lanserar ytterligare en vit rioja gjord på 95 procent viura och resten malvasia. Jäsningen skedde i nya franska ekfat. Vinet har sedan lagrats i cirka 14 månader på små franska ekfat så kallade barriquer. De första sju månaderna av lagringen låg vinet tillsammans med sin jästfällning.

Nya vita spanska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Gravonia Crianza R López de Heredia Viña Tondonia

Rioja

2009

185

Finca Allende Blanco

Rioja

2016

179

Frankrike

Bourgogne

Aligotédruvan är vanligast i södra Bourgogne och i området Côte Chalonnaise. Vinet vi lanserar har jäst på ståltank och har sedan lagrats i tre till sex månader på gamla ekfat. Vinrankorna planterades 1937.

Vi lanserar också en aligoté från appellationen Bouzeron. Vinet är spontanjäst på ekfat. Vinet har sedan lagrats på ekfat i cirka 15 månader tillsammans med sin jästfällning. En tredjedel av faten var nya.

Vi lanserar en chardonnay från appellationen Auxey-Duresses i södra Bourgogne. Vinet har lagrats på ekfat i 15 månader tillsammans med jästfällningen. En tredjedel av faten var nya. Vinet jäste på ekfat utan tillsatt jäst.

Saint-Péray

Från appellationen Saint-Péray, norra Rhônedalen, och kommer ett vin gjort på marsanne. Vinet har spontanjäst och legat på sin jästfällning i åtta månader på dels 3 000 liters fat och dels bourgognefat om 228 liter.

Nya vita franska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgogne Aligoté Raisins Dorés Michel Lafarge

Bourgogne Aligoté

2017

199

Bouzeron Maison Louis Jadot

Bouzeron

2017

179

Auxey-Duresses Maison Louis Jadot

Auxey-Duresses

2017

279

Saint Péray Lieu Dit Biousse Caves Yves Cuilleron

Saint-Péray

2018

299

Nya Zeeland och Australien

Vi lanserar ett vin från Sydön och distriktet Waipara. Vinet är en så kallad bordeauxblend – här med blandningen 70 procent sauvignon blanc och 30 procent semillon. Druvsorterna vinifierades var för sig innan blandning och buteljering.

Sauvignon blancvinet jäste och lagrades till stora delar på ståltank (en liten del jäste på ny franska ekfat), medan semillonvinet jäste och lagrades på franska ekfat. Vinet har legat på sin jästfällning i tio månader.

Det andra vinet är en sauvignon blanc från Australien och Adelaide Hills. Druvmusten jäste på ståltankar i cirka 15 grader. Druvorna skördades i februari 2018 och vinet buteljerades i juni samma år.

Nya vita viner från Nya Zeeland/Australien 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pegasus Bay Sauvignon Semillon Pegasus Bay Winery

Waipara

2016

199

Paracombe Sauvignon Blanc

Adelaide Hills

2018

149

Chile

Vindistriktet Valle del Itata ligger cirka 35 mil söder om Santiago. Regionen har ett medelhavsklimat med mycket sol men också svalka tack vare närheten till Stilla havet. Vinet vi lanserar görs på semillondruvor från vingården Coelemu i Itata. Vinstockarna är oympade och är över 90 år gamla. Druvorna avstjälkas för hand med hjälp av ett traditionellt gammalt träsåll och spontanjäser i rostfria tankar. Musten har sedan skalkontakt i en månad. Vinet har lagrats i tre månader på gamla ekfat och är varken klarnat eller filtrerat (lanseras 4 oktober).

Svalodlad chardonnay

Det andra vinet är från Aconcagua, som ligger tio mil norr om Santiago. Vinplanteringarna går från bergskedjan Anderna i öster till Stilla havet i väster och höjdskillnaden varierar därmed från 1000 meter ner till 50 meter. Vinet vi lanserar kommer från en vingård i närheten av Stilla havet, subregionen heter Acncagua Costa och är ett så kallat cool climate-område. Vinet är jäst i ståltank och på ekfat. Trettiofem procent av vinet genomgick den malolaktiska jäsningen för att på så sätt behålla den friska fruktsyran. Vinet har lagrats i tio månader på franska ekfat, varav 15 procent var nya (vinet lanseras 4 oktober).

Nya vita chilenska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Molino del Ciego Roberto Henriquez (lanseras 4 okt)

Valle del Itata

2018

219

Las Pizarras Chardonnay Viña Errazuriz S.A (lanseras 4 okt)

Aconcagua

2017

559

Portugal

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten encruzado. Vinet är från distriktet Dão, där druvsorten är vanlig. Druvorna väljs ut från en enskild och högt belägen vingård intill bergskedjan Serra da Estrela. Vinet är jäst utan tillsatt jäst på ståltank för att sedan avsluta sin jäsning på franska ekfat. Vinet har sedan lagrats ett halvår på franska ekfat. Dão ligger i norra delen av Portugal, strax söder om Douro och vinplanteringarna ligger på mellan 200 och 1 000 meters höjd. Höjden gör att nätterna är svala och det förlänger mognadsfasen för druvorna, som får koncentrerade aromer och hög fruktsyra.

Encruzadodruvan har en frisk syra med bland annat lätt flora toner samt citrus- och mineralkaraktär. Viner som fatlagras kan bli relativt komplexa och många viner är också lagringståliga och utvecklas över tid.

Marie von Segebaden, inköpare av portugisiska viner

Nya vita portugisiska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ribeiro Santo Vinha da Neve Magnum - Carlos Lucas

Dão

2016

329

Österrike

Vi lanserar ett rieslingvin från Wachau och druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge. Vinet jäser och lagras en kortare tid på ståltankar innan buteljering. Vi lanserar också en grauer burgunder – pinot gris – från Burgenland. Druvorna kommer från fyra olika vingårdar och åldern på vinstockarna är 6 till 31 år gamla. Vinet spontanjäser på ekfat och lagras på stora ekfat i fem månader innan buteljering.

Nya vita franska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domäne Wachau Riesling Federspiel Himmelstiege

Wachau

2018

149

Umathum Grauer Burgunder

Burgenland

2018

159

USA

Vi lanserar två vita viner från USA. Den första är ett chardonnayvin från Oregon och Willamette Valley. Vinet fick jäsa på franska ekfat, varav 27 procent var nya. Vinet har sedan lagrats i elva månader på ekfat, dels på så kallade puncherons om 600 liter och dels barriquer om 225 liter. Slutligen fick vinet vila i fem månader på ståltankar med jästfällningen.

Det andra vinet är från Santa Barbra County. Vinet är en blend av druvsorterna 79 procent chardonnay, 14 procent viognier och 7 procent albarino. En tredjedel av vinet har lagrats tio månader i neutrala ekfat och resterande vin har lagrats i rostfria ståltankar.

Nya vita amerikanska viner 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

AVNI Chardonnay Lingua Franca

Willamette Valley

2017

379

Tooth & Nail Fragrant Snare

Santa Barbra County

2017

269

Italien

Vi lanserar ett vin från Soave-distriktet. Vinet är ekologiskt och är gjort på druvsorten garganega. Vinrankorna är i genomsnitt 90 år gamla och vinet har lagrats på en kombination av små och stora använda ekfat.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Contrada Salvarenza Soave Classico Gini Sandro e Claudio

Soave Classico

2015

229