Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner den 7 december

Chardonnay, riesling och sauvignon blanc har kanske de flesta hört talas om, men xarel-lo, ribolla gialla och malvaisa? Här kan du läsa om de vita vinerna vi lanserar den 7 december.

Vill du gå till produktlistan vita viner? Klicka här
Vill du läsa mer om vinerna – läs här nedan

Frankrike

Bourgogne 

Chardonnay är den mest odlade gröna druvan i Bourgogne. Och det är i området Côte du Beaune som druvan odlas mest. Från byn Meursault, som anses göra bland de fylligaste av vita bourgogner, lanserar vi två olika viner – en vingårdsbetecknad och en där druvorna växt på gamla vinstockar (vieilles vignes).

Från grannbyn Puligny-Montrachet lanserar vi ett vin från årgång 2016, som anses vara en bra årgång med hög fruktsyra.

Längre norrut ligger Côte de Nuits och vingårdsläget Les Monts de Boncourt. Härifrån kommer ett vin som vi lanserar, vinet har har lagrats på nya ekfat. Nya ekfat ger mer fatkaraktär till vinet än äldre och använda fat.

Ett vin som har den bredare ursprungsbeteckning AC Bourgogne hittar du också vid lanseringen den 7 december. Druvorna kommer från gamla vinstockar och årgången är 2016. Från Pouilly Fuissé kommer ett vin som är tio år gammalt och årgången 2008 anses vara bra för vit bourgogne.

Chablis

I Chablis är jordmånen stenig och har mycket inslag av den kalkstensrika Kimmeridge-jorden. En chablis brukar mer eller mindre ha en rökig mineralkaraktär. Det finns 40 olika vingårdslägen i Chablis som har premier cru-status och vi lanserar ett vin från premier cru Mont de Milieu av årgång 2014. En årgång som överlag har fått höga betyg i internationell vinpress.

Loire och Savoie

Loirefloden är med sina drygt 100 mil Frankrikes längsta flod. I Loire odlas olika druvsorter och det görs olika vinstilar – från torra vita till söta, från mousserande till strama röda viner. Från Anjou, som ligger i västra delen av Loire, lanserar vi ett biodynamiskt odlat vin av druvan chenin blanc. Årgången är 2016.

Savojen (Savoie) ligger i östra delarna av Frankrike och härifrån kommer ett vin av den lokala druvsorten jacquère och appellationen är Chignin. Druvan är känd för att ge lätta och friska viner med alkohol runt 11 procent. Vinet är biodynamiskt certifierat (Demeter) och legat på sin jästfällning i tolv månader.

Italien

Från Italien lanserar vi fem olika viner den 7 december som har olika karaktär och tillverkningssätt. Från Friulien och DOC Colli Orientali del Friuli kommer ett vin med den lokala druvmixen ribolla gialla, verduzzo friulano och picolit.

Ett vitt vin där musten har dragit länge med druvskalen kan få en orange färgton. Det är en gammal metod som på senare år blivit populär bland vissa vinmakare. Vi lanserar ett vin där skalen fått ligga med i musten. Vinet kommer från Venezia Giulia och druvorna är vitovska, malvasia, sauvignon blanc och pinot grigio.

Från Piemonte lanserar vi två helt olika typer av viner:

  • Ett är gjort på druvan arneis och är torrt, distriktet är Roero. 
  • Det andra vinet är kolsyrepärlande sött och har ursprung Moscato d’Asti.

Från DOCG Verdicchio dei Castelli di Jesi hittar du ett vin av druvan verdicchio. Vinstockarna är över 50 år gamla och vinet har lagrats på cementtankar.

Tyskland

Från Tyskland hittar du rieslingviner från årgångarna 2017 och 2016, där den förstnämnda gav fylligare viner. Områden som är representerade vid lanseringen 7 december är Nahe, Mosel, Rheinhessen och Rheingau.

Druvan silvaner var tidigare den mest odlade i Tyskland. Frankendistriktet har specialiserat sig på silvaner och vinerna buteljeras ofta i bocksbeutel – en karaktäristisk rund och platt flaska.

Men på senare år har fler och fler odlare runtom i Tyskland ”återupptäckt” silvaner och ser potentialen att göra mer kvalitetsinriktade viner på druvsorten. Vi lanserar ett vin från Rheinhessen av druvan för att bredda sortimentet. 

"Kvalitetsmässigt är 2017 bra med hög koncentration och frisk syra. Det är inte en varm årgång och vinodlarna anser att årgång 2017 är klassisk"

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

Spanien

Från Spanien hittar du två olika viner. Ett från Costers del Segre gjort på sauvignon blanc och semillon. Vinet är delvis jäst på franska ekfat och även legat på sin jästfällning, vilket påminner om hur vita bordeauxviner görs. Det andra är från Penedès och på den inhemska gröna druvan xarel-lo. Vingården där druvorna handskördas planterades 1961. Xarel-lo är aromatisk med frisk fruktsyra och används ofta i cavatillverkningen.

Österrike

Distriktet Kamptal ligger runt Österrikes viktigaste vinstad, Langenlois. Vindistriktet är känt för sina smakrika, torra vita viner av grüner veltliner och riesling. Även pinot blanc och den blå zweigelt odlas.

Vi lanserar nu två viner från Kamptal – en grüner veltliner och en riesling. Årgången är 2017 som var relativt varm. Värmen gav 25 procents ökning i skördevolymen men också en tidigare skörd då druvorna mognade snabbare än normalt.

Sydafrika

Elgin tillhör vinområdet Cape South Coast. Elgin har varit känt för sina äppelodlingar, men är kanske nu mer känt för sina vinodlingar av bland annat pinot noir och chardonnay. Området har ett av Sydafrikas svalaste vinklimat och druvor som chardonnay, pinot noir och sauvignon blanc trivs bra. I december lanserar vi ett vin av chardonnay från Elgin – vinet är vildjäst, ofiltrerat och lagrat på små franska ekfat.

USA

Från Kalifornien hittar du två vita viner i decemberlanseringen. En malvasia från Monterey som har legat på sin jästfällning sex månader på ståltank och med regelbunden bâtonnage (omrörning av vin och jästfällning). Det andra vinet är en chardonnay från Santa Rita Hills. Fatjäst på gamla franska ekfat och även detta har legat på sin jästfällning, men utan bâtonnage.

från Oregon och Willamette Valley hittar du ett chardonnay från årgången 2015 som kännetecknades av höga temperaturer, rekordtidig skörd och låga volymer. Koncentrationen i druvorna var dock hög och syran frisk. Druvorna är plockade från olika vingårdslägen i Willamette Valley.

Australien

Från Australien kommer en semillon från Clare Valley, som är ett av Australiens äldsta distrikt och känt för sina rieslingviner. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd och nätterna är kalla vilket gynnar fruktsyran i druvorna. Åttio procent av vinet har jäst på nya franska ekfat, resterande 20 på ståltank.

Produktlistan vita viner lanseringen 7 december

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château de Bois-Brincon

Anjou-Villages

2016

299

Domaine Pierre Labet

Bourgogne chardonnay v.v.

2016

289

Le Clos du Chateau de Puligny-Montrachet

Puligny-Montrachet

2016

299

Laroche Premier Cru Mont de Milieu

Chablis

2014

399

R. Dubois & Fils

Côte de Nuits-Villages

2016

199

Olivier Leflaive Meursault Les Clous

Meursault

2015

699

Buisson-Charles Meursault vielles vignes

Meursault

2016

525

Maison Jean Loron Les Vieux Murs

Pouilly-Fuissé

2008

319

Claude Quenard & Fils Les 1er recoltants

Chignin

2015

229

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ronchi di Cialla Ciallabianco

Colli Orientali del Friuli

2014

249

Bera Moscato d'Asti

Moscato d'Asti

NV

139

Matteo Correggia arneis

Roero

2017

129

Andrea Felici Vigna Il Cantico della Figura

Verdicchio dei Castelli di Jesi

2015

399

Sandi Skerk Ograde

Venezia Giulia

2016

295

 Spanien och Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Celler Mas Candí Desig

Penedès, Spanien

2017

149

Castell D'Encús Taleia

Costel del Segre, Spanien

2016

249

Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb

Mosel

2016

244

Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese

Mosel

2017

229

Selbach-Oster

Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese Schmitt

Mosel

2017

390

Dönnhof Riesling Trocken

Nahe

2017

163

August Kesseler Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben

Rheingau

2016

349

Keller Grüner Silvaner Trocken

Rheinhessen

2017

153

Keller Riesling Trocken

Rheinhessen

2017

168

Australien, Sydafrika, USA och Österrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tim Adams Semillon

Clare Valley, Australien

2016

159

Kershaw Elgin Chardonnay

Elgin, Sydafrika

2017

369

Birichino Malvasia

Monterey, USA

2015

149

Melville Estate Chardonnay

Santa Rita Hills, USA

2016

359

Bergström Old Stones Chardonnay

Willamette, USA

2015

249

Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner

Kamptal, Österrike

2017

189

Weingut Bründlmayer Heiligenstein Riesling

Kamptal, Österrike

2017

239