Små partier: Nya vita viner 7 juni

Vi lanserar cirka 30 nya vita viner 7 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Argentina

Vi lanserar en chardonnay från det svala distriktet Tupungato, som ligger i Mendoza. Vinrankorna växer i stenig jord på mellan 1 200 och 1 500 meters höjd. Tack vare de kalla nätterna blir druvorna koncentrerade och får hög fruktsyra. Vinet är lagrat i nio månader med sin jästfällning på franska ekfat.

Nya vita argentinska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Catena Zapata Tupungato Chardonnay

Mendoza/ Tupungato

2017

149

USA

Vi lanserar två olika chardonnayviner från Kalifornien. Det första kommer från Santa Rita Hills i Santa Barbra County. Vinet är spontanjäst på fat och lagringen har skett på franska ekfat. Santa Rita Hills är ett av flera så kallade cool climate-distrikt i Kalifornien. Det ligger cirka 25 kilometer från Stilla havet och vindarna därifrån kyler ner vingårdarna under de heta eftermiddagarna och kvällarna. Vindarna hjälper även till att hålla vingårdarna rena från svampangrepp.

Nya vita amerikansk viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay

Santa Rita Hills

2016

299

Australien

Vi lanserar två viner från Australien den 7 juni – en riesling och en chardonnay. Det första vinet är från Clare Valley och vinrankorna växer på relativt hög höjd – 480 meter. Druvorna maskinskördades på natten för att dra fördel av den svalare temperaturen för att bevara druvornas fruktsyra.

Det andra vinet är gjort på chardonnay och är från distriktet Geelong, sydväst om Melbourne. Vinet har lagrats en viss tid på franska ekfat.

Nya vita australiska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jim Barry Lodge Hill Riesling

Clare Valley

2018

179

Swan Bay Chardonnay the Scotchmans Hill Group

Geelong

2017

145

Nya Zeeland

Vi lanserar en chardonnay från Central Otago. Jäsningen skedde spontant i gamla franska ekfat. Vinet får sedan lagras i 16 månader på samma fat och flyttas över till ståltank innan buteljering. Vinet är tillverkat enligt biodynamiska principer.

Vi lanserar också två rieslingviner. Det första är från Nordön och Waipara, norr om Christchurch. Vinet är jäst i temperaturkontrollerande ståltankar för att behålla friskheten i vinet. Årgången är 2015 som anses vara bra med koncentrerade aromer. Det andra vinet är från Sydön och vingården ligger vid sjön Wanaka, Otago. Vinet är jäst med druvornas egna jäststammar och ligger på sin jästfällning en tid innan buteljering.

På Nya Zeeland arbetar man mycket med hållbarhetsarbetet. Cirka 98 procent av vinproducenterna på Nya Zeeland är sustainability certified.

Marie von Segebaden, inköpare av nyzeeländska viner

Nya vita nyzeeländska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Block 2 Chardonnay Felton Road Wines

Central Otago

2017

399

Pegasus Bay Riesling

Waipara

2015

159

Mature Vine Riesling Rippon Vineyard & Winery

Central Otago

2017

269

Grekland

Vi lanserar ett grekiskt vin från distriktet Pella, som ligger i regionen Makedonien. Druvsorten är roditis och vinet är spontanjäst utan temperaturkontroll. Lagring har skett i gamla ekfat.

Nya vita grekiska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Roditis Domaine Ligas

Pella, Makedonien

2017

219

Tyskland

Vi lanserar tre rieslingviner från Nahe och årgången är 2017. Det första vinet är en grosses gewächs, som brukar jämställas med en grand cru i Bourgogne. Vinrankorna är planterade på vulkanisk, stenig jord och är mellan 25 och 35 år gamla. Vinet är jäst på gamla och stora ekfat. Det andra vinet är också från en enskild vingård och även här är jordmånen vulkanisk.

Det tredje vinet är gjort på druvor som kommer från vinrankor som växt i lerjord med hög halt av sten. Här är vinrankorna cirka 40 år gamla. Årgången 2017 var svår för vinodlarna då frost och hagel som förstörde mycket av skörden. Druvorna som klarade sig skördades dock med koncentrerade aromer och hög fruktsyra.

Nahe är mest känt för sin torra riesling, men gör bra viner över hela linjen från halvtorra till söta. Det går att likna naheriesling med mosel men med lite extra kraft och koncentration.

Marcus Dahlin, inköpare av tyska viner

Nya vita tyska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dönnhoff Felsenberg Riesling Grosses Gewächs

Nahe

2017

445

Tesch St. Remigiusberg

Nahe

2017

199

Tesch Löhrer Berg

Nahe

2017

169

Italien

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten trebbiano från Toscana. Vinet är jäst på gamla små franska ekfat. Lagringen varar sedan i ett halvår på samma fat med regelbunden omrörning av jästfällningen – så kallat bâttonage.

Vi lanserar ett vin från Umbrien gjort på mestadels chardonnay med en liten del grechetto. Chardonnaydruvorna jäste i franska ekfat och grechetto jäste i ståltank. Därefter blandas vinet och det får vila ett antal månader på flaska innan försäljning.

Druvan vespaiolo

Från norra Italien och DOC Breganze i Veneto, kommer ett vin gjort på druvan vespaiolo. Druvsorten har historiskt mest använts för söta viner, då den har väldigt hög fruktsyra. Vinet vi lanserar är torrt och har lagrats ett år på ståltank, följt av ytterligare två år på flaska.

Vi lanserar slutligen en söt och pärlande moscato d’asti från Piemonte och staden Asti. Vinet är gjort på druvsorten muscat och man kyler ner den jäsande musten för att avbryta jäsningen och bevara sötma i vinet. Musten jäser i slutna tankar och vinet blir därför lätt kolsyrat.

Nya vita italienska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Capezzana Trebbiano Tenuta di Capezzana

Toscana

2016

199

Cervaro della Sala Marchesi Antinori

Umbrien

2016

399

Vignasilan Vignaiolo Contrà Soarda

Breganze

2015

199

Moscato d'Asti G.D. Vajra (flyttas till 5 juli)

Moscato d'Asti

2018

109

Portugal

Från Dourodalen lanserar vi ett vin gjort på druvsorten moscatel galego branco, som ger viner med blommig karaktär. Musten jäser i cirka en månad på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får sedan vila i tre månader på ståltank innan försäljning.

Nya vita portugisiska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vallado Prima Quinta do Vallado

Douro

2018

159

Spanien

Vi lanserar två vita viner, en rioja och en från det mindre kända distriktet Alella. Riojavinet är gjort på flera olika druvsorter bland annat garnacha blanca, roussanne, marsanne och chardonnay. Jäsningen sker på tank med druvornas egna jästsvampar och vinet lagras i cirka ett år på franska ekfat.

Det andra vinet vi lanserar är från Alella, strax norr om Barcelona, Katalonien. Här är vingårdarna påverkade av närheten till medelhavet och svala vindar, vilket gör att druvorna får balans mellan sockerhalt och fruktsyra. Jordmånen är sandig med inslag av granit. Vinet är gjort på druvsorten pansa blanca, mer känd som xarel-lo. Vinet är naturjäst och lagrat i ett halvår med sin jästfällning på äggformade lerkrus.

Nya vita spanska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Remelluri Blanco

Rioja

2016

549

Cau d'en Genís Alta Alella

Alella

2018

189

Österrike

Vi lanserar en ekologiskt grüner veltliner från Niederösterreich. Druvorna kommer från 80 år gamla vinstockar. Musten har jäst på ekfat och lagras sedan i två år med jästfällningen. Vinet får även vila på flaska i ett år. Vinet är gjort i distriktet Kremstal men då det har en alkoholhalt på 11,5 procent och inte 12,5 som reglerna anger, så är ursprungsbeteckningen Niederösterreich.

Kamptal

Vi lanserar två viner från Kamptal. Det första är gjort på grüner veltliner och är spontanjäst på gamla ekfat om 5 000 liter. Mognadslagringen har sedan skett i ett halvår på gamla ekfat om 1 000 liter och 6 000 liter.

Vi lanserar också en vingårdsbetecknad riesling. Druvorna kommer från äldre vinstockar som planterades 1962, vilket anges på etiketten som alte reben. Vingården är Heilgistein som med sin steniga jordmån anses passa rieslingdruvan väldigt bra. Vinet är spontanjäst och lagrat med sin jästfällning på stora ekfat. Årgången är 2017.

Nya vita österrikiska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dritter Akt Grüner Veltliner HM Lang

Niederösterreich

2015

499

Belle Naturelle Grüner Veltliner Weingut Jurtschitsch

Kamptal

2018

159

Jurtschitsch Ried Heiligenstein Alte Reben

Kamptal

2017

399

Frankrike

Alsace

Vi lanserar två viner fån Alsace och årgång 2016. Det första vinet är ekologiskt och biodynamiskt odlat. Vingården där druvorna kommer ifrån är samplanterad, det vill säga det växer olika druvsorter sida vid sida. Druvsorter som odlas är riesling, pinot gris, pinot noir, pinot beurot och muscat. Druvorna vinifieras tillsammans.

Det andra vinet är tillverkat av druvsorten pinot auxerrois, även kallad auxerrois blanc de laquenexy. Musten jäser först en kort period i temperaturkontrollerade tankar, för att sedan jäsa klart i stora gamla ekfat, så kallade foudre. Jäsningen sker spontant. Druvorna har växt på 60 år gamla vinrankor.

Med bergskedjan Vogeserna som skydd mot oväder från väst är Alsace trots sitt nordliga läge ett av Frankrikes soligaste vindistrikt.

Vinkartboken, systembolaget.se

Bordeaux

Vi lanserar ett sött vin från Sauternes och årgång 2016. Det första vinet är gjort på största delen semillon och en mindre del sauvignon blanc och muscadelle. Jäsningen sker i ekfat och vinet lagras sedan på ekfat i 18 månader, varav 40 – 60 procent är nya. Vinslottet ligger i byn Barsac, men appellationslagarna gör det möjligt för producenten att använda Sauternes som ursprung. Vi lanserar också ett vitt bordeauxvin gjort på sauvignon blanc. Vinet är lagrat på franska ekfat.

Bourgogne

Från södra delarna av Bourgogne lanserar vi tre olika viner av chardonnay. Det första är från Mâcon och vinet jäser med druvornas egna jäststammar på ekfat. Vinet lagras sedan ett år på ektunnor med omrörning av jästfällningen – bâtonnage. Det andra vinet är vingårdsbetecknat och ursprunget är Mâcon Milly-Lamartine. Vinet är fatjäst och lagrat ett år på franska ekfat. Det tredje vinet är från appellationen Pouilly-Fuissé. Druvorna kommer från gamla vinstockar, en del uppemot 80 år gamla. Vinet lagras 18 månader på franska ekfat med sin jästfällning.

Châteauneuf-du-Pape

Vi lanserar ett vitt vin från södra Rhônedalen och Châteauneuf-du-Pape. Vinet är tillverkat av 80 procent roussanne, 15 procent grenache blanc och resterande 5 procent picardan, clairette och bourboulenc. Jäsning sker på ekfat och ståltankar. Lagringen sker i åtta månader, 30 procent på ekfat och resten på ståltankar. Årgången är 2017, som gav små och koncentrerade druvor.

Nya vita franska viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Marcel Deiss Langenberg

Alsace

2016

319

Pinot Auxerrois ”H” Josmeyer

Alsace

2016

299

Château Doisy Védrines 375 ml

Sauternes

2016

211

Domaine Rollan de By Le Blanc

Médoc

2016

299

Macon Aux Bois d’Allie Domaine Cordier

Mâcon

2017

159

Mâcon Milly Lamartine Clos du Four Domaine Cordier

Mâcon Milly-Lamartine

2017

189

Pouilly Fuissé Vieilles Vignes Domaine Cordier

Pouilly-Fuissé

2017

225

Château de Beaucastel Blanc

 Châteauneuf-du-Pape

2017

779