Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya vita viner 8 mars

Vi lanserar drygt 25 nya vita viner den 8 mars. Här får du en kort genomgång av alla vinerna. Produktlistan hittar du längre ner på sidan.

Alla nya vita viner 8 mars

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar två viner från Mâcon – ett från Pouilly-Vinzelles och ett med ursprung Mâcon Verzé. Båda vinerna är av årgång 2015. Chardonnaydruvorna kommer från gamla stockar och är biodynamiskt odlade. Båda vinerna har jäst utan tillsatt jäst på ståltankar och glasdamejeanner. En liten dos svavel har tillsats efter att den malolaktiska jäsningen var klar. Vinerna har vilat på sin jästfällning i 18 månader.

Bordeaux

Vi lanserar två torra vita viner från Bordeaux. Det ena vinet är av årgång 2017 och gjort på 50 % sauvignon blanc och 50 % sémillon, ursprunget är AOC Bordeaux. Vinet är jäst på ekfat, som tidigare innehållit producentens sauternesvin, samt på ståltankar. Vinet är lagrat cirka sju månader på franska ekfat.

Vi lanserar ett vin gjort på sémillon och sauvignon blanc från distriktet Pessac-Léognan. Vinet är lagrat i 18 månader på barriquer samt 400 liters accacia-fat och ståltankar. Efter blandningen fick vinet vila på cementtankar ett par veckor innan buteljeringen. Årgången är 2016.

Barsac och Sauternes

Några av de sötaste vinerna i världen kommer från byarna Sauternes och Barsac i Bordeaux. Botrytisangripna druvor av druvsorterna sémillon, sauvignon blanc och muscadelle pressas till söt must, jäser till minst 13 % alkohol och lagras på ekfat. Vinet vi lanserar är från Barsac och gjort på 93 % sémillon och 7 % sauvignon blanc. Jäsningen sker på ekfat. Vinet lagras sedan i tio månader på ekfat och ytterligare nio månader på ståltankar innan buteljering. Årgång på vinet är 2016.

Loire

Vi lanserar ett vin från Reuilly-distriktet, som ligger i övre delen av Loire och sydväst om Sancerre. Vinet är gjort på sauvignon blanc och årgången är 2015. Vi lanserar ytterligare ett vin av sauvignon blanc – från distriktet Pouilly-Fumé. Distriktet ligger granne med Sancerre – bara Loirefloden skiljer dem åt. Årgången på det vinet är 2017.

Sydväst

Från Sydvästra Frankrike och ursprunget Pacherenc du Vic-Bilh kommer ett vin gjort på druvorna petit courbu och petit manseng från 15 år gamla vinstockar. Efter jäsning lagras vinet 10 – 12 månader med sin jästfällning på ståltankar. Distriktet Pacherenc du Vic-Bilh är mest känt för sina vita söta viner, men det här vinet har ingen märkbar sötma.

Tanken med lanseringen är att visa upp vita viner som har frisk syra och fräschör, men har en fyllighet och smakrikedom som passar maten vi äter under årstiden mellan vinter och vår.

Johan Larsson, inköpare av franska viner

Tyskland

Rheinhessen

Vi lanserar tre viner från Rheinhessen, alla av årgång 2017. En årgång som gav väldigt liten volym, men bra kvalitet på druvorna. Det första vinet är klassificerad som kabinett och är gjort på den relativt ovanliga druvan scheurebe (kallas även sämling 88 i Tyskland). Druvan har minskat i areal i Tyskland över tid, men det finns vissa producenter som bevarar en del planteringar. Druvorna till detta vin växer i vingårdsläget Morstein, som är en av det högst rankade i Rheinhessen.

Vi lanserar också två rieslingviner. Det ena görs från druvor som växt i vingårdslägena Kirchspiel och Abtserde. Det andra vinet är från en liten del av vingårdsläget Kierchspiel, där jordmånen har mer inslag av röd jord än den typiska kalkstensrika jorden.

Rheingau

Vi lanserar ett rieslingvin från Rheingau den 8 mars. Efter jäsningen har vinet legat på sin jästfällning i stora ektunnor. Rieslingdruvorna kommer från många olika vingårdslägen klassificerade som erste gewächs.

Italien

Vi lanserar ett vin (framflyttad till 22 mars) gjort på druvan pinot grigio från distriktet Venezia Giulia. Distriktet ligger i nordöstra hörnet av Italien och producentens vingårdar gränsar mot Slovenien. Vinet spontanjäste tillsammans med druvskalen. Skalkontakten gjorde att vinet fick en mörkorange färg. Vinet lagrades sedan på gamla träfat som rymde 500 liter och 2 500 liter.

Sardinien

Vi lanserar ett vin från Sardinien betecknat med Italien som ursprung då producenten valt att stå utanför DOC-regelverket. Producenten håller till på norra Sardinien. Vinrankorna växer på 250 meters höjd i sandjord med inslag av krita. Närheten till havet och höjden gör att druvorna behåller sin fruktsyra. Vinrankorna är 20 – 80 år gamla och vinet är gjort på 90 % vermentino och 10 % moscato. Skalen har legat tillsammans med druvmusten i 7 – 10 dagar. Naturlig jäsning med druvornas egna jästsvampar. Lagringen skedde på cementtankar.

Chile

Vi lanserar ett chardonnay-vin från kustnära distriktet Aconcagua Costa, som fick sin appellationsstatus 2012. Vinet är jäst med druvornas naturliga jäststammar i gamla franska ekfat. Cirka en tredjedel av vinet har genomgått den malolaktiska jäsningen, resten har inte gjort det. Detta för att vinet ska få en friskare fruktsyra. Vinet har lagrats elva månader på gamla franska ekfat.

Vi lanserar också ett rieslingvin från södra delen av Chile och Region Austral. För att behålla druvornas aromatiska karaktär i möjligaste mån så kyls de ner i två dagar för att sedan kallpressas. Jäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet har legat på sin jästfällning fram till buteljeringen.

Argentina

Vi lanserar ett chardonnay från Mendoza där druvorna vuxit i två olika vingårdar på 1 500 meters höjd. Vinet har jäst vid låg temperatur på gamla 500-liters franska ekfat. Ingen tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats i 14 månader på nya och gamla ekfat. Trettio procent av vinet har inte genomgått den malolaktiska jäsningen.

Vi lanserar ett vin från Mendoza tillverkat på semillon. Här har druvorna växt på drygt 1000 meters höjd. Druvorna kyls ner efter skörd och pressas i hela klasar. Åttiofem procent av vinet jäste och lagrades på ståltankar. Resterande del jäste på ekfat och lagrades sedan i sex månader.

Olika druvsorter odlas på höjder mellan 500 och 1 500 meter i Mendoza, och upp till 2 600 meter i Salta. Längst ner är jorden huvudsakligen sandig med inslag av lera, alluvialt slam nersköljt från Anderna under tusentals år.

Systembolagets vinkartbok

USA

Vi lanserar ett chardonnay-vin från Sonoma Coast. Vinrankorna växer på sina ursprungliga, oympade, rotstockar och har aldrig konstbevattnats – så kallat dry farmed. Vinet har jäst på ekfat med druvornas naturliga jäststammar. Vinet har lagrats ett år på stora ekfat, varav 30 % var nya. Slutlagringen gjordes på ståltankar i sex månader tillsammans med jästfällningen.

Från distriktet Los Caneros lanserar vi ett vin av druvan chardonnay. Vinet är till 75 % fatjäst med naturliga jästsvampar, resterande del är jäst på ståltankar. För att bevara vinets fruktsyra skedde ingen malolaktisk jäsning. Tre fjärdedelar av vinet har lagrats 14 månader på nya franska ekfat. En fjärdedel av vinet lagrades på ståltankar.

Sydafrika

Vi lanserar ett vin från Swartland gjort på chenin blanc. Druvorna kommer från olika delar av regionen – Kasteelberg, Paardeberg och Malmesbury – alla med olika typ av jordmån. Jäsning skedde på ekfat med naturliga jästsvampar. Vinet lagras sedan i elva månader på ekfat.

Österrike

Från Kamptal och vingårdsläget Käferberg kommer ett vin gjort på druvan grüner veltliner. Vinrankorna är i genomsnitt 60 år gamla – det vill säga gamla vinstockar – alte reben. Musten jäste i cirka tre veckor runt 19 °C. Årgången är 2017 som kännetecknades av relativt varmt väder och tidigare skörd än normalt. Druvornas kvalitet var dock bra med normal fruktsyra.

Nya Zeeland

Vi lanserar en ekologisk sauvignon blanc från Marlborough. Nittio procent av vinmusten jäste i ståltankar, resterande del på franska ekfat. Vinet lagrades sedan i åtta månader på sin jästfällning med omrörning (bâttonage) vilket ger en fylligare smak. Druvorna kommer från en vingård som inte är konstbevattnad, vilket annars är vanligt i Nya världen.

Portugal

Vi lanserar ett vin från Douro. Vinet är gjort på de lokala druvsorterna rabigato, codéga do larinho, viosinho, donzelinho och gouveio, där de två förstnämnda utgör huvuddelen av vinet. Vinrankorna växer på hög höjd (500 – 600 meter), vilket innebär att nätterna är kalla och druvorna därför behåller sin friska fruktsyra fram till skörden. Efter pressning jäste musten i franska ekfat tillsammans med sin jästfällning. Lagringen varade i åtta månader på ekfat. Årgång på vinet är 2017. En årgång som var mycket varm och torr med rekordtidig skörd med start 10 augusti och slutförd en månad senare.

Spanien

Vi lanserar ett vin gjort på druvan godello, från vinstockar som är uppemot 90 år gamla. Ursprunget är Valdeorras som ligger i nordvästra delen av Spanien. Vinet är lagrat åtta månader på franska ekfat om 500 liter. Vinet har legat på sin jästfällning med varsam bâttonage.

Produktlista för nya vita viner 8 mars
(reservation för ändringar)

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pouilly-Vinzelles Les Longeays Jules Desjourneys

Pouilly-Vinzelles

2015

389

Mâcon Verzé Domaine Jules Desjourneys

Mâcon Verzé

2015

259

G de Château Guiraud

Bordeaux

2017

169

Chateau de Fieuzal Blanc

Pessac-Léognan

2016

609

Chateau Doisy-Daëne

 Barsac

2016

249

Les Poëte Orphée Reuilly Blanc Domaine Les Poëte

 Reuilly

2015

295

Pouilly Fumé Château de Tracy

Pouilly Fumé

2017

249

Les Jardins de Philosophiques Bouscassé, Alan Brumont

Pacherenc du Vic-Bilh, Sydvästra Frankrike

2015

139

Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Keller Scheurebe Kabinett

Rheinhessen

 2017

 187

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel

Rheinhessen

 2017

 207

Keller Riesling RR

Rheinhessen

 2017

 349

Wegeler Geheimrat Riesling Spätlese Trocken J

Rheingau

 2016

 249

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dario Princic Pinot Grigio (framflyttad till 22 mars)

Venezia Giulia

2015

349

Renosu Bianco Dettori

Italien

Non vintage

199

Bertani Soave

Soave

2016

125

Chile

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay

Aconcagua Costa

 2017

 189

Lago Ranco Riesling

Region Austral

 2017

 189

Argentina

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Catena Alta Chardonnay

Mendoza

2016

219

Mendel Semillon

Mendoza

2017

149

USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kutch Chardonnay (framflyttad till 22 mars)

Sonoma County

2017

399

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay

Los Carneros

2016

495

Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mullineux Old Vines White

Swartland

2017

199

Österrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rabl Grüner Veltliner Käferberg Alte Reben

Kamptal

2017

199

Nya Zeeland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Clos Henri Sauvignon Blanc

Marlborough

2016

229

Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Redoma Branco (framflyttad till 22 mars)

Douro

2017

175

Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

As Sortes Rafael Palacios

Valdeorras, Galicien

2017

409