Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 8 november

Vi lanserar drygt 15 nya vita viner i tillfälligt sortiment 8 november. Reservation för ändringar fram till lansering.

Tyskland

Vi lanserar ett torrt spontanjäst rieslingvin från Nahe. Vi lanserar även två rieslingviner från Mosel och samma producent. Vinerna kommer från ett enskilt vingårdsläge och från två olika lotter inom vingården.

Nya vita tyska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schäfer-Fröhlich Schiefergestein Riesling Trocken

Nahe

2017

248

Peter Lauer Fass 9 Kern

Mosel

2017

319

Peter Lauer Fass 12 Unterstenberg

Mosel

2017

269

Frankrike

Bourgogne x 4

Vi lanserar ett vin från Pouilly-Fuissé och druvorna kommer från 40 till 70 år gamla vinstockar. Vinet är spontanjäst och har lagrats med sin jästfällning i ett år på ekfat.

Det andra vinet är gjort på druvor från Meursaults östra delar och från vinrankor som är 50 år gamla. Odlingarna är klassade som AOC Bourgogne. Vinet har spontanjäst i ekfat och lagrats i ett år på gamla ekfat.

Vi lanserar en Meursault från enskilda vingårdsläget Sous la Velle. Vinet har fatjäst utan tillsatt jäst. Lagringen varade i ett år på franska ekfat och vinet vilade på ståltank innan buteljering.

Det fjärde bourgognevinet är från appellationen Saint-Véran. Vinet har jäst i använda burgundiska ekfat och sedan fatlagrats i fem månader på sin jästfällning.

Crozes-Hermitage

Vinet vi lanserar är ekologiskt och gjort på hälften marsanne och hälften roussanne. Åttio procent av vinet har lagrats i åtta månader på ekfat, resterande på betongägg.

Montlouis-sur-Loire

Från centrala Loire och appellationen Montlouis-sur-Loire kommer ett ekologiskt chenin blanc-vin. Jäst utan tillsatt jäst och lagrat på gamla ekfat. Vinet är vingårdsbetecknat.

Nya vita franska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes Domaine Vessigaud

Pouilly-Fuissé

2017

259

Rougeot Bourgogne Chardonnay La Monatine

Bourgogne

2017

279

Meursault Sous la Velle Domaine Rougeot Père & Fils

Meursault

2016

579

Saint-Véran Les Chênes Auvigue

Saint-Véran

2017

199

Crozes Hermitage La Mule Blanche Paul Jaboulet Ainé

Crozes-Hermitage

2017

229

Montlouis Sur Loire "Négrette" Le Rocher Des Violettes

Montlouis-sur-Loire

2017

255

Argentina

Vi lanserar en fatjäst chardonnay från Uco Valley. Ingen tillsatt jäst har använts. Vinodlingarna där druvorna kommer ifrån ligger på 1 100 meter höjd över havet, vilket ger druvor med hög fruktsyra.

Nya vita chilenska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Susana Balbo Barrel Fermented Chardonnay

Uco Valley

2018

159

USA

Vi lanserar ett chardonnay-vin från Willamette Valley. Druvorna kommer från yngre vinstockar och från olika vingårdslägen. Vinet är spontanjäst på ekfat och är lagrat på franska ekfat.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bergström Winery Old Stones Chardonnay

Willamette Valley

2017

269

Nya Zeeland

Vi lanserar ett orangefärgat vin. Vinet är tillverkat av muscat, gewürztraminer och pinot gris. Genom att låta druvskalen ligga i kontakt med musten under jäsningen frigörs färg, tanniner och smakämnen från druvornas skal. Vi lanserar också en fat- och spontanjäst sauvignon blanc. Två tredjedelar av vinet har genomgått den malolaktiska jäsningen och jästfällningen har rörts om, så kallad battonage. Vinet lagrades i ett år på gamla ekfat. Druvorna skördades både för hand och med maskin.

Nya vita nyzeeländska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pyramid Valley North Canterbury Orange

North Canterbury

2018

279

Greywacke Wild Sauvignon

Marlborough

2016

219

Spanien

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Ribera del Duero gjort på den lokala druvsorten albillo, som växt på gamla vinstockar. Vinet är fatjäst på franska ekfat och har vilat tillsammans med sin jästfällning under hela lagringstiden.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas

Ribera del Duero

2015

599

Sydafrika

Vi lanserar en grenache blanc som har både jäst på ståltank och ekfat, för att på så sätt kombinera fyllighet med fruktaromer och frisk syra. Jäsningen sattes ingång genom att tillsätta en jästsort som har ”isolerats” från Rhônedalen. Vinet har inte genomgått den malolaktiska jäsningen och vinet har lagrats i ett halvår på använda ekfat. Årgången är 2011 och vinet har därmed fått en viss mognadsutveckling.

Nya vita sydafrikanska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

KWV Mentors Grenache Blanc

Western Cape

2011

169

Österrike

Vi lanserar en riesling från Wachau, i federspiel-stil. Druvorna kommer från en specifik vingård med en jordmån rik på gnejs och granit. Vinet är spontanjäst och lagrat på stora ekliggare.

Wachau är inte med i österrikiska DAC-appellationssystemet (Districtus Austriae Controllatus). Utan man har en egen kvalitetsindelning som utgår från begreppen Steinfeder, Federspiel och Smaragd. Den förstnämnda anger en lättare vinstil med en alkoholhalt på maximalt 11,5 procent. Federspiel ska vara mellan 11,5 och 12,5 procent och Smaragd måste minst vara på 12 procent i alkoholhalt.

Nya vita österrikiska viner 8 november

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Riesling Burgstall Federspiel Weingut F.X Pichler

Wachau

2018

269