Tillfälligt sortiment: nya vita viner och mousserande 9–10 juni

Vi lanserar cirka elva nya vita viner, varav nio 9 juni och två 10 juni. Ett nytt mousserande vin lanseras 10 juni. Reservation för ändringar fram till lansering.

Alla nya vita viner 9 juni
Alla nya vita viner 10 juni
Nytt mousserande vin 10 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya vita viner 9 juni

Australien: Hunter Valley

Från Hunter Valley lanserar vi ett vin från 2014 gjort av semillon, den gröna druva som dominerar distriktet tillsammans med chardonnay. Druvorna skördades i slutet av januari från stockar som vissa planterades så långt tillbaka som 1923.

Vinet har jäst vid relativt sval, kontrollerad temperatur på rostfria ståltankar och därefter legat på sin jästfällning en kortare tid. Ingen jäsning eller lagring på ekfat. Efter buteljering har vinet flasklagrats i sex år.

Begreppet vat kommer från de stora ekfat som historiskt används för lagringen, men i dag är vinet helt oekat.

Nya vita viner från Australien 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tyrrell's Vat1 Hunter Semillon

Hunter Valley

2014

349

Grekland – Kreta

Från Kreta kommer ett vin gjort på dafní, en lokal druva som odlats på ön i flera tusen år. Druvorna är odlade i vingården Psarades i den bergiga byn Alagni.

Vinifieringen inleddes med tio timmars skalmaceration för merparten av musten. Fem procent av musten jäste tillsammans med druvskalen. Jäsningen skedde vid 18–20 grader i temperaturkontrollerade ståltankar, därefter fick vinet vila ytterligare ett halvår tillsammans med jästfällningen.

Nya vita viner från Grekland 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dafni Psarades Lyrarakis Wines

Kreta

2019

129

Italien – Alpi Retiche

Från regionen Valtellina kommer ett vitt vin gjort av den blå druvan nebbiolo, lokalt kallad chiavennasca. Vinodlingarna är planterade på branta sluttningar och byggda som terrasser med murar kallade muretti.

Även om druvan är blå är fruktköttet alltid ljust, och det är i skalen som färgen sitter. För att behålla musten klar har druvorna pressats i hela klasar och separerats direkt från skalen.

Vinet lagras 6 månader tillsammans med sin jästfällning på fat av acacia och 225 liters franska ekfat.

Nya vita viner från Italien 9 juni 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Spia Bianco La Spia di Rigamonti Michele azienda Agricola

Alpi Retiche

2018

179

Japan – Yamanashi

Vi lanserar ett vin från vingårdar belägna cirka 400 meter över havet i Katsunuma, centrum för vindistriktet Yamanashi. Druvorna av sorten koshu kommer från rankor odlade i lerig jordmån och skördades för hand. Den lätt rosaskimrande druvan är typisk för regionen och Japans främsta inhemska sort. Vinet har jäst och lagrats på rostfria ståltankar.

Nya vita viner från Japan 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grace Koshu Private Reserve Grace Wine

Yamanashi

2018

189

Schweiz: la Côte

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten chasselas, som främst odlas i västra Schweiz samt i Baden i Tyskland. Till skillnad mot de flesta andra druvor som används i vintillverkning används chasselas även som bordsdruva. Vinet har lagrats 18 månader på ekfat, fût de chêne.

La Côte ligger i kantonen Vaud mellan Genève och Lausanne, utmed Genèvesjöns nordvästra strand.

Nya vita viner från Schweiz 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Calcaires La Maison du Moulin

La Côte

2016

379

Sydafrika – Stellenbosch

Chenin blanc är solodruva i ett vin vi lanserar från Stellenbosch och en specifik avgränsad odlingslott med vinstockar planterade 1964. Vingården ligger vid foten av berget Helderberg som består av sandsten.

Vinet har fått spontanjäsa i hela klasar utan tillsatt jäst i ståltank. Efter tre dagars skalkontakt pressades druvorna och vinet och fick jäsa klart på äldre franska ekfat om 225 liter. Lagringen ägde rum på vinets jästfällning. Bâtonnage, omrörning av jästfällningen, har skett varannan vecka under två månader och därefter en gång i månaden i ett halvår.

Nya vita viner från Sydafrika 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

The Rupert Elemental Bob

Stellenbosch

 

2017

229

Tyskland – Nahe

Från en producent i Nahe lanserar vi en riesling trocken. Druvorna kommer från 15–30 år gamla vinstockar anlagda i branta sluttningar. Jordmånen består av stenig vulkanjord med porfyr och melafyr tillsammans med inslag av skiffer och kvarts.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dönnhoff Riesling Trocken

Nahe

2018

164

USA – Sonoma coast

Från Sonoma Coast kommer ett vin gjort på 100 procent chardonnay. Cirka 75 procent av vinet kommer från producentens egna vingårdar och resterande från kontrakterade odlare.

Efter avstjälkning jäste fem procent av druvorna tillsammans med skalen. Ingen tillsatt jäst användes och allt vin genomgick malolaktisk omvandling. Innan buteljering lagrades vinet nio månader tillsammans med sin jästfällning.

Omkring 25 procent av vinet lagrades i betongägg, 25 procent i större franska foudres, 25 procent i neutrala stora ekfat om 300 liter, tio procent i nya franska ekfat, tio procent i ståltankar och fem procent i amforor.

Nya vita viner från USA 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Failla Sonoma Coast Chardonnay Failla Wines

Sonoma Coast

2018

359

Österrike

Vi lanserar ett vin från Österrike och årgång 2018. Druvorna kommer från vingårdarna Auflangen och Obersatz och vinrankorna är 20–100 år gamla.

Större delen av druvorna pressades direkt men en mindre del får viss skalmaceration. Musten jäste utan tillsatt jäst, därefter följde lagring på stora ekfat, små gamla ekfat och ståltank.

Vinet är en så kallad field blend vilket betyder att olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop.

Nya vita viner från Österrike 9 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mischkultur Weingut Joiseph

Österrike

 

2018

189

Nya vita viner 10 juni

Italien – Moscato d’asti

Vi lanserar en moscato d'Asti, ett ursprungsskyddat sött vitt vin från Piemonte i nordvästra Italien. Vinet är gjort enligt tankmetoden, också känd i landet som autoclave, kolsyregivande jäsning i trycktank.

Innan allt socker omvandlats till alkohol avbryter man jäsningen genom att kyla ner musten och filtrera bort jästen. Vinet blir då pärlande eller lätt mousserande och har kvar en viss sötma.

Muskatdruvan tillhör en av de druvsorter som odlats längst. Den används både till vin och som bordsdruva till skillnad från många andra sorter.

Nya vita viner från Italien 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Moscato d’Asti G.D.Vajra

Moscato d’Asti

2018

119

Österrike – Wachau

Från Wachau i Österrike kommer ett vin gjort av grüner veltliner från terrasserade vingårdar på sluttningar som vetter mot Donau. Druvan är Österrikes mest odlade och upptar cirka en tredjedel av landets odlingsareal.

Beteckningen federspiel är en del av distriktets kvalitetsskala för torra vita viner och baseras på druvornas mognad vid skördetillfället. Steinfeder är den lättaste typen, följd av federspiel och smaragd.

Nya vita viner från Österrike 10 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jamek Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel Weingut Josef Jamek

Wachau

2018

199

Nytt mousserande vin 10 juni

England

Från en vingård vid sydöstra Englands kust lanserar vi ett torrt mousserande vitt vin av pinot noir, en så kallad blanc de noir. Odlingarna planterades 2003 och ligger upp till 122 meter över havet. De delar som är planterade med pinot noir vetter mot sydost.

Druvorna plockades för hand och pressades utan kontakt med syre i en slags press kallad bucher inertys. Den fungerar som en stor säck som trycker druvorna mot varandra. Basvinet jäste sedan i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Nytt mousserande vin från England 10 juni 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Exton Park Blanc de Noirs

England

359