Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 12 maj

Vi lanserar tio nya vita viner samt ett mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 12 maj 

Till nytt mousserande vin 12 maj

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment.
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Australien

Vi lanserar ett vin från Nagambie Lakes, norr om Melbourne, gjort av marsanne. Årgången är 2012 och vinet har lagrats en längre tid på butelj i producentens egna källare. Druvsorten Marsanne kommer ursprungligen från Rhônedalen i södra Frankrike. 

Nya australienska vita viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tahbilk Museum Marsanne

Nagambie Lakes

2012

159

Italien 

Vi lanserar två vita viner från Italien. Verdicchio di Matelica ligger i den centrala delen av regionen Marche i mellersta Italien. Härifrån lanseras ett vin från 2017 och druvsorten är, precis som ursprunget anger, verdicchio.  

Utanför orten Pescara i regionen Abruzzo kommer ett vin av trebbiano från tidigare övergivna vinodlingar som fått nya ägare. Druvorna handplockas och får jäsa utan tillsatt jäst i små rostfria tankar utan temperaturkontroll. Mognadslagringen sker på små ekfat i cirka sex månader.

Nya italienska vita viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vigneto Foglian Bisci

Verdicchio di Matelica

2017

188

Il Postino
Colle Florido

Italien

2018

299

Frankrike 

Vi lanserar en riesling från Alsace. Årgången är 2017 och druvorna kommer från äldre vingårdar i Hunawihr och Ribeauvillé.

Från AOC Coulée de Serrant i Savennières, Loire, kommer ett vitt vin av chenin blanc från en biodynamiskt certifierad producent. Rankorna till detta vin är i genomsnitt 35–40 år, vissa är upp till 80 år.

Odlingarna ligger på branta sluttningar i syd/sydostläge och jordmånen består av skiffer. Druvorna handskördas under 3–4 veckor vid upp till fem olika tillfällen för att de ska uppnå rätt mognadsgrad och vara angripna av botrytis, ädelröta.

Vinet har jäst utan tillsatt jäst och därefter lagrats 6–8 månader på 500-liters ekfat, varav högst 5 procent nya. Innan lätt filtrering och buteljering har jästfällningen regelbundet rörts om, så kallad bâtonnage.

Nya franska vita viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Coulée de Serrat SAS Famille Joy

Savennières-Coulée de Serrat

2018

699

Trimbach Riesling Selection de
Vieilles Vignes

Alsace

2017

249

Nya Zeeland 

Vi lanserar ett vin av sauvignon blanc från Marlborough på nyzeeländska sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från åtta olika vingårdar. Vinet har lagrats ett par månader på ståltank innan buteljering.

Druvsorten sauvignon blanc odlas i många delar av vinvälden och trivs på platser som är relativt svala. Några av de mest kända ursprungen är Sancerre i Frankrike och Marlborough i Nya Zeeland.

Nya vita viner från Nya Zeeland 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dog Point Vineyards
Sauvignon Blanc

Marlborough

2019

195

Sydafrika 

Vi lanserar två viner gjorda på sauvignon blanc från Sydafrika.

Det första är fatjäst och kommer från Cape South Coast. Årgången är 2018. Cirka 75 procent av musten jäste i fat om 500 liter, resterande del jäste i betongägg. Vinet har sedan lagrats ett par månader tillsammans med sin jästfällning i de fat och betongägg det jäst i.

Det andra vinet är av årgång 2019 och kommer från Coastal Region i sydvästra Sydafrika. Coastal Region omfattar sju vindistrikt: Cape Point, Darling, Paarl, Tygerberg, Stellenbosch, Swartland och Tulbagh.

Nya vita sydafrikanska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lismore Estate
Barrel Fermented
Sauvignon Blanc

Cape South Coast

2018

209

Delaire Graff
Estate
Coastal Cuvée
Sauvignon Blanc

Coastal Region 

2019

149

Chile

Vi lanserar en chardonnay från Chile. Druvorna kommer från terrasserade vingårdar vid floden Huasco i Longomilla och Nicolasa i Atacama. Musten spontanjäste i rostfria ståltankar och lagrades sedan två år innan buteljering. 70 procent av vinet lagrades på rostfria ståltankar och 30 procent lagrades i äldre franska ekfat om 228 liter.

Nya chilenska vita viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tara White Wine 1 Chardonnay Viña Ventisquero

Atacama/Chile

2017

299

Österrike 

Från Kamptal lanserar vi en riesling från ried Langenloiser Steinmassl. Beteckningen ried motsvarar single vineyard och är ett uttryck för de relativt nyligen uppdaterade österrikiska vinlagarna.

Druvorna kommer från omkring 40-åriga vinstockar odlade i sydläge. Cirka en tredjedel är uppbundna i så kallad lyra då rankorna binds upp som ett Y med kort stam. Druvklasarna får bättre solexponering, kommer närmare marken och kan dra nytta av värmen som lagras i stenarna på marken under dagen.

Efter skörd pressas druvorna långsamt upp till åtta timmar eller macererar över natten för att få fram maximal smak från skalen. Vinifieringen sker i rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning får delar av vinet ligga kvar på sin jästfällning innan buteljering.

Nya österrikiska vita viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bründlmayer Riesling
Steinmassel
Reserve

Kamptal

2014

279

Tillfälligt sortiment nya mousserande viner 12 maj 

Vi lanserar ett mousserande vin från Frankrike gjort på chardonnay enligt méthode ancestrale. Vinet buteljeras innan jäsningen är klar, och när sockret som är kvar i flaskan fortsätter att jäsa ut bildas kolsyra.

Vinet får vila på sin jästfällning i flaskan 15–24 månader innan degorgering: då tippas buteljen långsamt för att få ut den kvarvarande jästfällningen, toppas därefter med nytt vin och försluts på nytt.

Nytt mousserande vin 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Une Bulle
Guillemot-Michel

Frankrike 

N.V. 

319