Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: nytt vitt vin, rosévin och champagne 14 juli

Vi lanserar cirka nio nya vita viner, ett rosévin och tre mousserande viner 14 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Allt nytt vitt vin som lanseras 14 juli 
Allt nytt rosévin som lanseras 14 juli
Allt nytt mousserande vin som lanseras 14 juli 

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Nya Vita viner 14 juli

Allt nytt vitt vin som lanseras 14 juli 

Argentina 

Patagonien

På 45:e breddgraden i Patagonien ligger Otronia, Argentinas sydligaste vingård.

Härifrån lanserar vi ett vin av pinot gris, gewurztraminer och chardonnay från en ekologiskt certifierad producent.

Druvorna har handplockats tidigt på morgonen och tas direkt till pressen där de pressas utan att stjälkarna tas bort.

Bara frirunnen druvmust används och varje sort vinifieras separat i cementägg. Efter blandning lagras vinet i ett år: dels i stora cementkar, dels på stora franska ekfat som kallas foudres.

Nya vita viner från Argentina 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Otronia 45 Rugientes Corte de Blancas

Patagonien

2017

259

Frankrike

Mâcon

Appellationen Mâcon-Villages ligger i distriktet Mâconnais i de sydligare delarna av regionen Bourgogne. Det finns 43 byar som har rätt att skriva ut bynamnet efter appellationsnamnet Mâcon. Milly-Lamartine är en av dem, och härifrån lanserar vi ett vin gjort av chardonnay.

Druvorna till vinet kommer från vingården Clos du Four, vars odlingar ligger på 350 meters höjd och omfattar 1,2 hektar.

Chardonnay som druva är mycket populär bland vinodlare över hela världen: den är enkel att odla, anpassar sig lätt till olika klimat, och är utmärkt att blanda med andra druvor. Den passar också väldigt bra för ekfatslagring, något man tagit fasta på i Bourgogne.

Anjou

Vi lanserar ett vin från Anjou, Loiredalen. Druvsorten är chenin blanc och vinet har spontanjäst i amforor och lagrats på sin jästfällning i ett år.

Nya vita viner från Frankrike 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mâcon-Milly Lamartine Clos du Four Domaine Cordier

Mâcon

2018

195

Vauchaumier Domaine de la Bergerie

Anjou

2017

279

Italien

Maremma

Vi lanserar ett vin av vermentino från Monte Bottigli i Maremma, nära kusten i västra Toscana.

Druvorna kommer från vingårdar som ligger på en höjd av 30–50 meter över havet. Planteringstätheten är 6 600 vinstockar per hektar och jordmånen består till största delen av sandsten.

Skörden skedde för hand 21 september och druvorna fick jäsa vid låg temperatur – cirka 16 grader – i 30 dagar.

Druvsorten vermentino förknippas främst med ön Korsika där den planterades på 1200-talet. Namnet kommer från det italienska ordet fermento – att jäsa.

Nya vita viner från Italien 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Codice V Marchesi Mazzei

Maremma Toscana

2018

179

Grekland

Retsina

Druvan assyrtiko härstammar från den grekiska ön Santorini, men det retsina-vin vi lanserar 14 juli kommer från Nomós Kilkís i mellersta Makedonien, 30 mil norr om Aten.

Retsina har producerats i cirka 2000 år, tillverkas i hela Grekland och räknas som en traditionell appellation.

Vinet har sitt ursprung i antiken då det förvarades i amforor som förslöts med kåda från Aleppotall. Kådan gjorde att amforan höll tätt och vinet inte blev förstört av syre. Dessutom fick vinet en speciell smak och när nya metoder för förvaring uppfanns fortsatte man ändå att tillsätta kåda för smakens skull.

Nya vita viner från Grekland 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tear Of The Pine S. Kechri & Co

Retsina

2019

199

Spanien 

Valdeorras

Vi lanserar två vita viner från samma årgång och producent i Valdeorras i Galicien, nordvästra Spanien.

Det första vinet består av 92 procent godello och åtta procent treixadura. Druvorna kommer från en vingård 720 meter över havet och en jordmån av sand- och stenblandad granitjord. Vinstockarna är cirka 45 år gamla.

Druvorna plockades för hand och pressades i pneumatisk press med hjälp av tryckluft. Jäsningen skedde på stora ekliggare, så kallade foudres. Vinet lagrades i fyra månader på franska ekfat om 500 liter.

Det andra vinet består helt av godello och kommer från en 12 hektar stor vingård som ligger något högre över havet, 740 meter, och planterad med 95-åriga vinstockar. Jordmån och vinifiering är identisk med det första vinet, medan lagringstiden skiljer sig åt. Detta vin lagrades i 7–8 månader på franska ekfat om 500 liter, varav 20 procent var nya.

Godello är med största sannolikhet samma druva som i Portugal går under namnet verdelho. Under namnet godello odlas druvan framför allt i nordvästra Spanien.

Trajadura är en grön druva som mognar tidigt och mest odlas i Vinho Verde, Portugal. I spanska Galicien kallas den treixadura.

Nya vita viner från Spanien 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Louro do Bolo Bodegas Rafael Palacios S.L.U

Valdeorras

2018

189

As Sortes Val do Bibei Bodegas Rafael Palacios S.L.U

Valdeorras

2018

425

 Tyskland

Rheinhessen

Vi lanserar två viner av riesling från samma producent och årgång.

Det första vinets druvor kommer från ett grand cru-läge med 15–30 år gamla rankor och jordmån av gul kalksten. Vinet har fått jäsa utan tillsatt jäst på både stora gamla ekfat och rostfria tankar.

Det andra vinet har också fått jäsa naturligt men bara på stora, tidigare använda ekfat. Jordmånen är röd kalksten med hög järnhalt.

Rheinhessen är beläget vid floden Rhens västra strand, mellan städerna Mainz och Worms. Med sina drygt 26 000 hektar vinodlingar är Rheinhessen Tysklands största vinregion.

Nya vita viner från Tyskland 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Keller Riesling von der Fels

Rheinhessen

2018

248

Keller Riesling RR

Rheinhessen

2018

357

 Nytt rosévin 14 juli

Allt nytt rosévin som lanseras 14 juli

USA

Washington state

Vi lanserar en pinot grigio med druvor från tre olika vingårdar i Washington State: Wycoffs Vineyards, Hogue Ranches och Evergreen. Den sistnämnda ligger nära floden

Columbia i Ancient Lakes som är staten Washingtons senaste AVA, American Viticultural Area. Här är jordmånen vulkanisk med inslag av grus och kalk.

Druvorna krossas försiktigt och skalen får laka ur i musten under 1–2 dygn. Jäsningen sker under cirka 20 dagar på rostfria ståltankar och därefter lagras vinet två månader i tankarna på sin jästfällning.

Producenten uppger att vinet är veganvänligt.

Nytt rosévin från USA 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Band of Roses Charles Smith Wines

Washington state

2019

145

 Nytt mousserande vin 14 juli

Allt nytt mousserande vin som lanseras 14 juli 

Australien

Tasmanien

Vi lanserar ett mousserande vin från Tasmanien gjort av chardonnay och pinot noir. Vingården Jansz är belägen på den nordöstra delen av ön och namnet kommer från den holländske upptäcktsresande Abel Janszoon Tasman som kom till ön 1642.

De mousserande vinerna härifrån kom ursprungligen till genom ett samarbete med franska champagnehuset Louis Roederer som såg likheterna mellan regionens klimat och det i Champagne. Vinerna tillverkas precis som i Champagne enligt traditionell metod, men här heter metoden Méthode Tasmanoise.

Nytt mousserande vin från Australien 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jansz Vintage Cuvée

Tasmanien

2014

349

 Frankrike

Champagne

Vi lanserar en champagne gjord helt av chardonnay, en så kallad blanc de blancs, från en ekologiskt certifierad producent. Druvorna kommer uteslutande från växtplatsen Les Rocheforts i Bisseuil, en by med premier cru-status inom området Côte des Blancs. Vinrankorna är i genomsnitt 30 år gamla och växer i kalkhaltig jordmån och sydostläge.

Den första jäsningen sker i tank. Därefter genomgår vinet malolaktisk omvandling: 85 procent på tank och 15 procent på fat under sju månader. Väl i flaska och efter en andra jäsning får vinet ligga på sin jästfällning i tre år, därefter ytterligare tre månader efter degorgering. Vid degorgering gör man sig av med vinets jästfällning: flaskhalsen kyls ner så att fällningen bildar en ispropp. Kapsylen tas av, och med hjälp av trycket skjuts proppen ut och flaskan försluts igen.

Loiredalen

Från Loire lanserar vi ett mousserande vin gjort av melon de bourgogne, även känd som muscadet. Druvorna har vuxit där floderna Sèvre och Maine möts och kommer från en vingård med 15 graders sluttning i sydläge. Jordmånen består av gnejs med två sorters glimmer och granit.

Vinet är tillverkat enligt traditionell metod, vilket betyder att man först skapat ett stilla vin. Därefter tillsätts liqueur de tirage till flaskan. Det är en blandning av vin, jäst och socker som startar en andra jäsning och även skapar bubblorna. Vinet har fått ligga på flaskan och jästfällningen i ett och ett halvt år innan det degoreras.

Nya mousserande viner från Frankrike 14 juli

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Champagne Calsac Les Rocheforts Etienne Calsac

Champagne

499

Perles Fines du Coing Véronique Günther Chereau

Loiredalen

149