Tillfälligt sortiment: nya vita viner, mousserande, rosé och fruktvin 8 september

Vi lanserar 12 vita- och tre mousserande viner samt ett rosé- och ett fruktvin. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till vita viner med lansering 8 september
Till mousserande viner med lansering 8 september
Till rosévin och fruktvin med lansering 8 september

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner från detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Tillfälligt sortiment online från och med 22 september
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Spanien

Kanarieöarna

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten listán blanco från distriktet Valle de la Orotava. Druvorna kommer från tre olika vingårdslägen och ligger på 350 till 520 meters höjd. Vinrankorna är drygt 100 år gamla. Musten har spontanjäst i neutrala 500-liters franska ekfat. Vinet har lagrats i tio månader på franska neutrala ekfat om 500 liter.

Galicien

Vi lanserar ett vin gjort på albariño och med ursprunget Barbanza e Iria. Det är ett så kallat Vino de la Tierra (VdlT), den spanska beteckningen för bordsviner med rätt att ange geografiskt ursprung. Området omfattar vingårdar i provinserna A Coruña och Pontevedra i Galicien.

Rioja x 2

Det första vinet är tillverkat på traditionellt sätt med jäsning utan tillsatt jäst på stora ekliggare. Vinet har sedan lagrats fyra år på amerikanska ekfat och klarnats med äggvita. Druvsorten är víura.

Det andra vinet är från Rioja är gjort på viura, malvasia och garnacha. Druvorna pressades som hela klasar och jäste sedan på franska ekfat – demi-muids och ektankar. Alla druvsorter jäste tillsammans. Vinet har lagrats åtta till tio månader i franska ekfat – foudre och demi-muids.

Nya spanska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vidonia Suertes del Marqués

Valle de la Orotava

2018

309

Komokabras Lias Adega Entreosrios SL

VdlT Barbanza e Iria

2018

189

Viña Gravonia Crianza R López de Heredia Viña Tondonia

Rioja

2011

215

La Bastid Olivier Riviere

Rioja

2019

229

Österrike

Från Niederösterreich, nordväst om Wien, kommer ett vin gjort på druvsorten muskateller. Vinet har fått 18 timmars skalmaceration följt av jäsning på rostfria ståltankar. Vinet vilade sedan tillsammans med sin jästfällning i cirka fem månader innan buteljering.

Nya vita österrikiska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rabl

Gelber Muskateller

Niederösterreich

2019

129

Nya Zeeland

Vi lanserar en elva år gammal riesling från sydön och distriktet Waipara. Druvorna skördades relativt sent och vissa hade även angripits av ädelröta. Efter pressning fick musten vila över natten och den klara juicen jäste sedan vid låg temperatur.

Nya vita nyzeeländska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pegasus Bay Aged Riesling

Waipara

2009

208

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar ett vin gjort på druvan aligoté och ett chardonnayvin. Det första vinet har jäst utan tillsatt jäst i ståltank och lagrats tre till sex månader i gamla ekfat. Det andra vinet är från Meursault och har jäst utan tillsätt jäst på neutrala österrikiska ekfat. Vinet har buteljerats utan filtrering.

Nya vita franska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Aligoté Raisins Dorés Michel Lafarge

Bourgogne

2018

199

Mersault Sous la Velle Domaine Rémi Jobard

Meursault

2018

499

Tyskland

Från Mosel kommer en riesling som är vingårdsbetecknad och klassad som grosses gewächs. Vinet är jäst utan tillsatt jäst i stora, gamla ekfat om tusen liter.

Nya vita tyska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Willi Schaefer Himmelreich Riesling Grosses Gewächs

Mosel

2018

337

USA

Central Coast

Vi lanserar en chardonnay som är spontanjäst på delvis ståltank och delvis på ekfat. Vinet genomgick full malolaktisk omvandling. Vinet har lagrats på neutrala franska ekfat, dels barriquer och dels 500 liters ekfat. Druvorna kommer från olika vingårdar och delar av Central Coast.

Sonoma County

Från Sonoma County och ett enskilt vingårdsläge kommer ytterligare en chardonnay. Druvorna pressades som hela klasar. Därefter jäste vinet på ektunnor utan tillsatt jäst. Vinet genomgick full malolaktisk omvandling.

Nya vita amerikanska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sandhi Wines Central Coast Chardonnay

Central Coast

2019

239

Ramey Fort Ross Sea View

Sonoma County

2017

449

Italien

Från Sicilien och Etnadistriktet kommer ett vin tillverkat av 80 procent carricante, 15 procent cataratto och 5 procent minnella. Musten har jäst vid sval temperatur om cirka 15 grader. Vinet fick sedan vila ett par månader på ståltank innan buteljering.

Nya vita italienska viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

DeAetna Bianco Terra Costantino

Etna

2018

175

Rosévin 8 september

Vi lanserar ett rosévin från Piemonte. Druvsorterna som har använts är 90 procent dolcetto och 10 procent gewürztraminer. Vinet har jäst utan tillsatt jäst och leverantören anger vinet som naturvin.

Nya roséviner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Lupa Rosato

Piemonte

2019

199

Mousserande vin 8 september

Champagne x 2

Vi lanserar två champagner. Den första är tillverkad av lika delar av druvsorterna pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Basvinet (varav drygt 30 procent består av reservvin) har jäst och lagrats på ekfat samt delvis genomgått den malolaktiska omvandlingen. Champagnen har lagrats tillsammans med sin jästfällning i sex till sju år.

Spontanjäst

Den andra champagnen är enbart gjord på chardonnay, blanc de blancs. Druvorna kommer från premier crugårdar runt byarna Vertus, Oger, Avize och Cramant.

Basvinet har spontanjäst på ekfat och fått vila över vintern tillsammans med sin jästfällning. Den malolaktiska omvandlingen sker på ekfat.  Därefter lagras vinet cirka ett år med sin jästfällning, med försiktig bâtonnage. Efter den andra jäsningen på flaska lagras vinet i två år med sin jästfällning innan degorgering. Cirka 40 procent av basvinet bestod av reservvin, det vill säga vin av äldre årgångar.

Pet nat från Portugal

Vi lanserar ett så kallat pet nat (petillant naturel) gjort på druvsorten loureiro. Druvorna pressades som hela klasar och jäste därefter i rostfria ståltankar. När musten hade tolv gram restsocker tappades vinet över på flaska. Vinet har lagrats i cirka åtta månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

Nya mousserande viner 8 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Billecart-Salmon Sous Bois

Champagne

Non vintage

599

Longitude Premier Cru Blanc de blancs extra brut Larmandier-Bernier

Champagne

Non vintage

495

Phaunus pet nat Aphros Wine

Minho

2019

229

Fruktvin 8 september

Vi lanserar ett svenskt torrt mousserande äppelvin. Äpplena kommer från Österlen och vinet har fått en andra jäsning på flaska, enligt den traditionella metoden. Äppelsorterna som använts är först och främst belle de boskoop, med bidrag av gravenstein och sommarröd. Efter pressning kyls musten ner till fem grader och får därefter vila i 24 timmar. Jäsning har skett vid låg temperatur under flera veckor för att maxiera aromerna av frukt.

Nytt fruktvin 8 september

Namn

Producent

Land

Pris

Bedstekilde 1000 Extra Brut

Bedstekilde-Vin av Äpplen

Sverige

195