Tillfälligt sortiment: Nya vita viner 19 maj

Vi lanserar sju nya vita viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya vita viner 19 maj

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Spanien

Rioja

Vi lanserar en traditionell vit rioja som spontanjäst på stora ekliggare. Därefter har den lagrats sex år på amerikanska ekfat på 225 liter. Vinet är gjort på druvsorterna viura och malvasía och årgången är 2007. Viura är även känd under namnet macabeo och är, tillsammans med xarel-lo och parellada, en av de druvor som vanligtvis används till att göra cava.

Nya spanska vita viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Tondonia Reserva Blanco

Rioja

2007

329

Nya Zeeland

Kumeu River

Vi har ett chardonnayvin från Kumeu River som är en subregion till Auckland, högt upp på Nya Zeelands nordö. Druvorna är handskördade och pressade i hela klasar. Musten är spontanjäst på ektankar och har genomgått malolaktisk omvandling. Det betyder att en bakteriekultur tillsätts och temperaturen höjs så att den vassa äppelsyran förvandlas till mjukare mjölksyra. Därefter fick vinet mogna under elva månader på ekfat.

Central Otago

Vi släpper ett ekologiskt och biodynamiskt vin från Central Otago, på den södra ön. Detta är en chardonnay från 2018 som har spontanjäst på mestadels äldre franska ekfat och lagrats i tio månader med sin jästfällning på samma ekfat. Battonage har genomförts periodvis. Vinet är varken klarnat eller filtrerat.

Nya vita viner från Nya Zeeland 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kumeu River Estate Chardonnay

Kumeu River, Auckland

2018

219

Felton Road Bannockburn Chardonnay

Central Otago

2018

339

USA

Sonoma County

Vi lanserar en chardonnay från Sonoma i norra Kalifornien. Chardonnay är Sonomas mest planterade druvsort och detta vin är gjort på chardonnayklonerna 4, 96 och wente. Merparten av vinet har jäst och lagrats i sju månader på ståltankar medan en mindre del har jäst på stora ekfat. Årgången är 2018.

Nya amerikanska vita viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lioco Chardonnay Sonoma County

Sonoma County

2018

199

Frankrike

Alsace

Från vingårdsläget Heimburg öster om byn Turckheim i Alsace kommer en biodynamisk riesling från 2018. Vinet har spontanjäst i stora gamla ekliggare där det sedan fått vila i 18 månader fram till buteljering. Riesling räknas, tillsammans med pinot gris, gewürztraminer och muscat, som en av Alsaces så kallade ädla druvor.

Vi lanserar en pinot gris från samma biodynamiska vinodlare i Alsace. Vingårdsläget för detta vin är Clos Windsbuhl som ligger 350 meter över havet. Vinstockarna är runt 48 år. Druvorna är pressade i hela klasar och vinet har lagrats i 18 månader på ekfat.

Arbois

Detta vin kommer från en annan certifierad biodynamisk odlare, i appellationen Arbois i Jura i östra Frankrike. Vinet är gjort på druvan traminer – det vill säga den historiskt gamla druvan savagnin. Lagringen har skett på ekfat under två år. Just detta vin är inte oxiderat som den traditionella stilen i Jura. I stället har man toppat upp vinet (ouillage) för att undvika oxidering.

Nya franska vita viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Riesling Heimbourg Zind Humbrecht

Alsace

2018

319

Clos Windsbuhl Pinot Gris Zind Humbrecht

Alsace

2017

359

Arbois Blanc Traminer Domaine Andre et Mireille Tissot

Arbois

2016

429