Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilläggsbudskap nyhet

Årets största lansering av rött

Den 2 december kliver närmare 60 nya drycker in i det fasta sortimentet – från mjukt rött till mörk rom och mexikansk lager. Här guidar kategorichef Johan Lund oss genom nyheterna.

Rött: årets största lansering

Kategorichef Johan Lund Från lätt och fräscht till tungt och kraftfullt: det är väldig variation vid årets största lansering av rött vin då hela 25 nyheter väntar på butikshyllorna.

Rött vin från Bourgogne gjort bara på pinot noir blir allt dyrare, samtidigt som efterfrågan på prisvärda viner från distriktet ökar:

 – För att lösa ekvationen lanserar vi nu ett vin från appellationen Couteaux Bourguignons. Där får man till viss del också tillsätta druvan gamay till ett vin av pinot noir. Samtidigt introducerar vi en röd bourgogne högre upp på prisstegen, en premier cru från Vosne-Romanée, säger Johan Lund.

Från Spanien kommer bland annat en nyhet typisk för distriktet Toro: ett fruktigt och smakrikt vin som passar bra till säsongens kraftigare mat.

Sydafrika bjuder på en bred palett av blå druvsorter från flera olika distrikt och av ökande kvalitet: här väntar grenache och klassisk pinotage från Paarl, syrah från Swartland och cabernet sauvignon från Stellenbosch i bordeaux-liknande stil.

– Grenache har tidigare varit en ganska ovanlig druvsort i Sydafrika, men dyker upp allt oftare som endruvsvin. Det vin vi nu lanserar är typiskt i sitt uttryck och dessutom etiskt certifierat.

Australien bidrar med en box av druvblandningen durif och cabernet sauvignon. Samma blend men förstärkt av merlot hittar vi också i ett nytt vin från USA – med skillnaden att durif kallas petite sirah där.

Nytt rött vin 2 december

Vitt vin: från Australien till Österrike

I Australien används druvan semillon generellt ofta i blandningar, men i distriktet Hunter Valley låter man den sjunga solo. Härifrån kommer en karaktärsfull representant i lanseringen.

– Vinet har relativt låg alkoholhalt och en stil som är typisk för druvsorten: gula äpplen, örter och bivax.

Från Argentina kommer ett nytt aromatiskt vitt vin av sauvignon blanc. Det har inslag av krusbär och örtighet, och ligger i stil mellan Frankrikes mineralitet och Nya Zeelands fruktighet.

Italien fortsätter att växa som vitvinsland. Trentino visar upp en druvblandning med viss sötma där det svalare klimatet ger kraftfullare aromer och kryddighet. Abruzzo bidrar med ett vin av passerina – en helt ny druva i det fasta sortimentet.

Wachau ses som Österrikes främsta distrikt för torra vita viner, och härifrån kommer en riesling i högsta kvalitetsklassen smaragd.

– Österrikisk riesling har lite mer fyllighet och kraft jämfört med till exempel tysk. Dels för att det är varmare, dels för att jordmånen är annorlunda.  

Nytt vitt vin 2 december

Mousserande – från demisec till down under
Två bubblande nyheter från druvorna chardonnay och pinot noir lanseras i december. Båda är fruktiga och kan serveras som aperitif, sedan slutar likheterna.

– Den ena är en halvsöt champagne som även innehåller lite pinot meunier, vilket ger en klassisk druvblandning. Den andra är ett torrt mousserande vin från Australien. Champagnen passar bra som sällskapsdryck i sin mer avrundade stil medan den senare funkar fint till rätter av fisk och skaldjur och som ett alternativ till prosecco.

Nytt mousserande vin 2 december

Aperitif och dessert: kryddat och sött
Starkvinet vermouth har trendat ett tag, och sortimentet kompletteras nu genom en ekologisk variant med lite annorlunda kryddning på halvflaska.

– Förutom den klassiska malörten hittar vi bland annat apelsinskal, kanel och vanilj. Vermouthen funkar bra både på egen hand och tillsammans med en skvätt soda.

Smakspannet för sherry är brett: från lätt och knastertorr till fyllig och sirapssöt.

– Vi har kompletterat sortimentet med en pedro ximenes, PX. Med inslag av torkade dadlar, choklad och nötter passar den till kraftiga desserter med liknande smaker – eller att toppa glass med.

Nytt inom Aperitif och Dessert 2 december

Sprit – från Skottland till Martinique
Klassisk amerikansk bourbon, skotsk maltwhisky och rom från Martinique: nyheterna inom sprit präglas av många olika ursprung och stilar.

– Kundernas intresse för mörk rom är fortsatt stort. Vi möter det genom en så kallad rhum agricole från Martinique med tydlig karaktär av råvaran sockerrör och fatlagring.

Vid lanseringen breddas sortimentet av skotsk maltwhisky med inte mindre än fyra nyheter. Även en ren japansk maltwhisky kommer till butikshyllorna, vilket är lite ovanligt eftersom tillgången är begränsad.

–  Vi lanserar också ett mixpack med fyra single malt från ett destilleri. Det kan vara ett intressant sätt att prova hur whisky utvecklas av fatlagring över tid.

Ny whisky 2 december

Elva öl från åtta länder
Kundernas vurm för öl håller i sig. Ljus lager står för 90 procent av den totala ölförsäljningen, men andra stilar fortsätter vinna mark: bland ölnyheterna i fast sortiment syns allt från tysk hefeweizen och belgisk kvadrupel till brittisk bitter och irländsk ale.

– Det finns ett fantastiskt utbud av bra öl ute i världen, och lanseringen är en bra blandning av de olika uttryck vi möts av. Vi lanserar elva olika öl från åtta länder.

 För den som föredrar lager kommer bland annat en ljus lager i internationell stil från Mexiko.

Nya öl 2 december

Cider & Blanddryck: bana väg för burken!
Allt fler kunder väljer klimatsmartare förpackningar, och nu introduceras även en cold brew på burk: en iskaffe som passar bra till efterrätter med nöt och choklad. Nytt i sortimentet är också en torr brittisk äppelcider på 33 centiliters flaska.

– Med sin pigga syra kan cider ofta möta en ostbricka bra där många smaker och texturer ska samsas.

Ny blanddryck 2 december

Alkoholfritt – ale och bubbel
Två alkoholfria drycker är med som nyheter för säsongen i lanseringen:

Mariestads strong ale passar perfekt på julbordet som alternativ till julöl. Namnet är perfekt: här sitter styrkan i smaken och inte i alkoholhalten.   

För den som vill skåla in nyåret smakfullt finns mousserande nykomlingen GodDryck No 1 Cuvée Prestige i guldig drapering och mycket frisk, fruktig smak.

Vill du få tips på ännu fler bra alkoholfria alternativ inför jul? Läs artikeln om lanseringen av juldrycker den 1 november med allt från julöl och shandy till glubbel och glögg.

Årets julklapp till klimatet
Som ett klimatsmartare alternativ till plastpåsen och på kundernas begäran börjar våra butiker sälja en tygkasse i hög kvalitet.

– Den är gjord av 100% återanvänt hotellinne, och inget nytt material har därför behövt användas.