Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilläggsbudskap nyhet

Nya drycker på junihyllan

Vitt vin på udda druvsorter, en small batch-bourbon och nytt roligt alkoholfritt. Den 1 juni lanserade vi 78 nyheter i det ordinarie sortimentet. Häng med på rundvandring!

Rött vin

Junilanseringen är årets minsta när det gäller antalet röda nyheter. Bland de 18 nya dryckerna finns bland annat ett lätt och friskt ekologiskt vin från Bardolino, gjort på corvina, corvinone och rondinella. Från Sicilien och området kring Etna kommer ett ekologiskt vin gjort på nerello mascalese. Samtidigt lanseras ett lite billigare alternativ från Sicilien på samma druva, och en ekologisk Rioja gjord på garnacha.

Rött vin som lanseras 1 juni

Vitt vin

I mars lanserades flera viner på klassiska druvsorter från kända ursprung. Nu har vi riktat blickarna mot en rad mindre vanliga druvsorter från flera olika länder.

- Bland de vita viner vi lanserar finns både kryddiga viner med sötma och friska, kraftfulla viner. Flera av dem är antingen ekologiska eller klimatsmart förpackade, säger kategorichef Johan Lund.

Två av vinerna kommer till exempel i PET, en klimatsmart förpackning som är lätt att bära med sig. Det ena är ett franskt vin från Pays d´Oc gjort på muscat och vermentino, det andra ett tyskt vin med en för ursprunget lite ovanlig druvblandning: riesling och sauvignon blanc. Den sistnämnda är än så länge inte så vanlig i Tyskland.

Vitt vin som lanseras 1 juni

En mer fördjupande artikel om nyheterna inom vitt vin hittar du här

Mousserande vin

Efterfrågan på mousserande vin har ökat de senaste åren. Även mousserande rosé har blivit mer populärt. Därför lanseras nu ett sådant från Sydafrika, gjort enligt den traditionella metoden, det vill säga att den kolsyregivande andra jäsningen sker på flaska.

För den som vill ha ett ekologiskt alternativ kommer nu även ett sött mousserande vin från södra Rhônedalen. Vinet är gjort enligt ”Methode Ancestrale”, som skiljer sig från den traditionella metoden genom att vinet buteljeras innan allt socker har fått jäsa ut. Den andra jäsningen på flaska – alltså den jäsning som skapar kolsyran – sker med hjälp av det nu halvjästa vinets eget sockerinnehåll. Inget socker behöver tillsättas. Vinet har en låg alkoholhalt på 7,5 procent och druvan heter muscat.

Mousserande som lanseras 1 juni

Rosévin

Vi lanserar nu en klassisk rosévinstyp från Bordeaux och rosé i traditionell stil från Sancerre, som förutom sitt vita vin är väl känt för sina roséviner gjorda på pinot noir. Från Kalifornien och Lisboa förnyar vi nu sortimentet med två traditionella rosé gjorda på grenache respektive en blandning av aragonez och castelão. Från Toscana kommer samtidigt vin gjort på sangiovese på både hel- och halvflaska. In på hyllan kommer även en mindre rosébox på pinot noir från Chile.

Rosé som lanseras 1 juni

Aperitif och dessert

Trots en generell nedgång ökar efterfrågan inom vissa segment, till exempel inom smaksatt vin. I juni lanserar vi en liten box med smaksatt ekologiskt vin i roséstil med tydliga fruktsmaker. Efterfrågan ökar även på sake. Vi lanserar även en sake smaksatt med den japanska citrusfrukten yuzu.

Aperitif och dessert som lanseras 1 juni

Sprit

Intresset för amerikansk whiskey ökar. Vi möter upp det med lansering av en small batch-bourbon med hög andel råg. Small batch definieras inte av en fast volym utan anger bara att ett begränsat antal fat används för produkten.

För att bredda erbjudandet lanseras även en mezcal med tydlig råvarukaraktär, det vill säga agave, och lätt rökighet. Förutom att vara ett alternativ till tequila till exempel i cocktails kan den drickas som den är.

In på hyllan kommer även en skotsk maltwhisky från regionen Campbeltown. Från att ha haft över 30 destillerier finns nu bara en handfull kvar i regionen och produktionen är småskalig. Stilen är ursprungstypisk med tydlig fatkaraktär, låg rökighet och inslag av sälta.

Whiskey som lanseras 1 juni

Mezcal som lanseras 1 juni 

Öl

För ljus lager på stor burk är andelen ekologisk öl bara 3 procent. Det vill vi ändra på och lanserar därför ytterligare en ekologisk ljus lager på stor burk.

Bland nyheterna hittar vi även en stiltypisk dortmunderöl från Tyskland, en ekologisk saison bryggd i Sverige och flera så kallade sharing bottles, det vill säga 75-centilitersflaskor. Det ökande intresset för syrlig öl möts av en svensk smaksatt sådan.

Utöver det lanserar vi en kellerbier/zwickel från ett amerikanskt bryggeri som gjort sig kända för att brygga klassiska tyska ölstilar och nu även har ett bryggeri i Tyskland. Den får sällskap på hyllorna av en Kölsch – en kalljäst ale som bara får produceras i Köln. Sortimentet förnyas även med en klassisk brittisk bitter i stor flaska, en belgisk ale och ett trappistöl från Belgien som går utmärkt att lagra och ändrar karaktär med tiden.

Öl som lanseras den 1 juni

Cider och blanddrycker

Vi fortsätter förnya vårt ekologiska erbjudande som nu står för 13 procent av den totala ciderförsäljningen. Till exempel lanserar vi nu en ekologisk lite torrare päroncider.

Äppelcider är fortfarande efterfrågat och fler vill se en större bredd i smaker. I junilanseringen finns en humlad cider som ger en aromatisk smak med torrt avslut.

In på hyllan kliver även en drinkinspirerad blanddryck med smak av ingefära, lime och gurka.

Cider som lanseras 1 juni

Blanddryck som lanseras 1 juni 

Alkoholfritt

Även inom alkoholfritt ser vi nu flera klimatsmarta nyheter, bland annat genom de två alkoholfria ölen Big drop pale ale och Big drop stout som nu finns på burk i stället för på glasflaska.

På tillfälligt besök i sortimentet är två alkoholfria roséalternativ: Cognato från Sydafrika och Eins Zwei Zero Rosé från Tyskland.
– Båda är i en modern, ljus och frisk stil med lätt bärighet som gör att de passar bra med mat, säger Johan Lund.

Andra tillfälliga besökare är Hoegaarden Radler, en blandning av öl och läsk med bas i weissbier, smaksatt med citrusfrukter, och Lagunitas Hop Water, ett vatten smaksatt med humle som är en helt ny typ av produkt i det alkoholfria sortimentet.

Junilanseringens kanske största nyhet inom alkoholfritt är ett danskt och ett svenskt spritalternativ – RumISH och Ceders Classic – som finns i sortimentet från juni till december.
– Den är tänkt som drinkbas, framtagen för att ha en viss karaktär som kan bära en blandning med läsk eller vad man vill tillsätta. Vi testar intresset för denna typ av produkt i 36 butiker, men fler butiker kan ta in den så om du inte hittar den i din butik – fråga medarbetarna efter den.

Lagom till studenttider kommer även Nosecco, ett alkoholfritt mousserande, i piccoloflaska.

Alkoholfritt som lanseras 1 juni

Alla drycker som lanseras 1 juni