Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilläggsbudskap nyhet

Eko och klimatsmart bland vårens nyheter

Bland de nyheter som börjar säljas 1 mars finns flera exempel på klimatsmarta förpackningar. För första gången lanserar vi nu ett vitt vin på aluminiumburk i ordinarie sortiment.

Fördelarna är många för både konsument och klimat.

– Dels möter det upp behovet av mindre förpackningar, dels är det en hållbar lösning som sparar koldioxid. Aluminiumburken går att återvinna, påverkar inte vinets smak och är dessutom praktisk att bära, säger Johan Lund, kategorichef på Systembolaget. 

 Australien möter konsumenternas efterfrågan på miljövänliga alternativ genom en druvtypisk riesling på PET-flaska. Argentina kontrar med ett vitt tetravin gjort på druvorna torrontés och chardonnay.  

– Systembolaget behöver aktivt vara med och minska miljöpåverkan, bland annat genom att se till att leverantörerna möter våra förpackningskrav. Vin som tappas på lätt glasflaska eller PET sparar mycket koldioxid.

Här hittar du de nyheter den 1 mars som har klimatsmart förpackning

Öl för både trend och baslinje

I Sverige dricker vi mest ekologisk öl per person i världen, och tillsammans med våra leverantörer jobbar vi konstant med att göra sortimentet bättre och förpackningarna mer klimatsmarta. Bland marsnyheterna märks det till exempel genom en ljus lager tappad på returglas.

För nyhetstörstande ölkännare väntar allt från japansk witbier och suröl med blåbärssmak till ett mixpack med fyra öl som humlats med varsin humlesort. Andelen kunder som är intresserade av ale ökar och genom det också efterfrågan på ett bredare utbud och prisintervall. Som svar på det kommer nu en IPA med lägre alkoholhalt till hyllorna.

Öl som lanseras den 1 mars

Mousserande – rosa och ekologiskt

Intresset för mousserande roséviner ökar stadigt, och en hel- och halvflaska ekologisk rosécava av pinot noir står på tur att möta konsumenterna. För att bredda utbudet och visa på fler viner gjorda på traditionellt sätt lanseras också en crémant från Loire.
– Prosecco i all ära, men det finns många bra alternativ i utbudet av mousserande som vi också vill uppmärksamma kunderna på, säger Johan Lund.

Mousserande som lanseras den 1 mars

Vitt vin: ekfat och nya bekantskaper 

Glöm den gamla devisen ”ABC – anything but chardonnay.” Nu vänder trenden från en touch av ek till tydligare fatlagring vilket vi bland marsnyheterna kan möta i nya bekantskaper från USA, Chile och Nya Zeeland.
– Om chardonnay är en klassiker kan nu tungvrickaren treixadura bli en ny bekantskap. Den galiciska druvan ger lite fetare och fylligare viner än trenddruvan albariño från samma område. Från Portugal kommer ett vin på kvalitetsdruvan loureriro av en producent som jobbar helt biodynamiskt. Druvan ger aromatiska viner som passar till rätter med fisk eller skaldjur.

Vita viner som lanseras den 1 mars

Alkoholfritt fram i hyllan

Mars betyder mustnyheter. Drycken är säsongsberoende och finns normalt på hyllorna till och med maj. Nytt för i år är bland annat Svinaberga ekologisk äppelmust och Beskovs VY med humlesmak. Ett kvitto på att öl inte behöver alkohol för att smaka bra är Mikkeler Weird Weather, en New England IPA. Den vann pris för bästa öl oavsett alkoholhalt under Stockholm Beer & Whisky Festival hösten 2018.

Alkoholfritt som lanseras den 1 mars
Expertens tre alkoholfria favoriter - och mat som passar till


Rött vin: ekologiskt och nya ursprung 

Inom rött vin fortsätter vi hålla erbjudandet av ekoviner aktuellt och intressant, till exempel genom att ta in vin från mindre traditionella länder och hitta andra ursprung.
– Portugal blir alltmer populärt, och nu lanserar vi en fruktig och smakrik ekonyhet därifrån. Det gläder mig lite extra eftersom Portugal än så länge inte har så många ekologiska representanter. En annan uppstickare är en lite speciell Chianti. Förutom den obligatoriska blå druvan sangiovese har vinet även 10 procent av den gröna trebbiano som ger mer fruktsyra och citrusliknande arom.

Rött vin som lanseras den 1 mars

Starkvin från down under

Kring Rutherglen i Victoria, Australien, har det länge producerats starkviner baserade på muscat­ eller muscadelledruvor som fått hänga kvar extra länge för att bli övermogna. Vid jäsningen tillsätts vinalkohol för att höja alkoholen och på så sätt bevara det naturliga sockret. Resultatet? Ett sött vin som passar bra till desserter med nötter och/eller choklad.

Starkvin som lanseras den 1 mars

Sprit: rosa gin och ljus rom 

Roségin blir alltmer populär, särskilt i Spanien och England, och går igenom en stor produktutveckling. Nu lanserar vi ytterligare en variant med tydlig smak av röda bär och med liten sötma. Efterfrågan på ljus rom ökar och spritkunderna uppskattar klimatsmarta förpackningar. Nu lanserar vi två ljusa rom från Guatemala med tydlig arrakssmak på stor och liten PET-flaska.

Gin som lanseras den 1 mars

Rom som lanseras den 1 mars