Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Lansering 1 mars: 3 alkoholfria favoriter

Johan Lund, kategorichef för alkoholfritt, väljer ut tre personliga favoriter bland Systembolagets senaste alkoholfria nyheter. Systembolagets Matilda Dannetun sätter passande mat till dryckerna.

Ett prisvinnande öl, fransk prestige-äppelmust, hantverksmust från Sverige och hallonöl finns bland de senaste dryckerna.

Se alla alkoholfria nyheter den 1 mars. 

Johan Lunds 3 favoriter

Grönsöö äppelmust

Vid Mälaren, nära Enköping, ligger Grönsöö slott. Här planterades de första äppelträden 1623 av Karl IX:s hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson. 

Slottet, och det som sägs vara Sveriges äldsta kommersiella fruktodling, förvaltas sedan 1803 av familjen von Ehrenheim. För familjen har fruktodling blivit en del av livet och varje flaska must bidrar till att bevara slottets anrika kulturmiljö.

I och med att olika äpplen skördar olika mellan åren, skiftar Grönsöös äppelmust lite i stilen mellan årgångarna.

Det här är äppelhistoria på flaska

Johan Lunds kommentar: ”Det här är svenskt dryckeshantverk och äppelhistoria på flaska. Årets must har lite knäckig karaktär.”

Passar till: Gös eller rödspätta med pressad potatis och sås på grädde, fiskbuljong, citron och dill.

Matilda Dannetun förklarar: ”Musten är frisk från syran i äpplena. Det piggar upp den gräddiga såsen utan att ta över de lena smakerna. Sötman i musten matchar lenheten på ett fint vis.

Med några droppar kolsyrat vatten i musten kommer maten kännas ännu lite lättare – lite kolsyrat vatten i är för övrigt ett bra fördrinkstips.

Musten funkar också suveränt till en bit lagrad gruyere, comté eller svensk lagrad hårdost. Kolatoner finns i både ost och dryck, vilket gör att de lyfter varann smakmässigt.”

Grönsöömust, 53 kr (750 ml)

Ett riktigt statement-öl

Mikkeler Weird Weather

Ölet som tog hem priset för bästa öl under Stockholm Beer & Whisky Festival hösten 2018 – i konkurrens med öl med alkohol. Något så hippt som en alkoholfri NEIPA (New England IPA). NEIPA brukar vara fruktigare och lite mindre besk än annan IPA. Smakrik, humlig, fräsch.

Johan Lunds kommentar: ”Ett riktigt statement-öl. Att ett alkoholfritt öl slog alla andra öl på en känd mässa går inte att beskriva på annat sätt. Ölet är en smakmässig vinnare, och namnet skickar en gliring åt det nyckfulla, oförutsägbara skandinaviska vädret. Man kan lugnt säga att det här ölet också överraskar!”

Passar till: Att dricka som det är eller till sushi.

Matilda Dannetun förklarar: ”Supergod och snäll i smaken, ett exempel på hur en alkoholfri öl kan uppnå smakhöjder i nivå med alkoholhaltig öl. Den här dricker jag gärna när solen ligger på.

Fruktigheten och en liten syrlighet funkar överraskande bra till lax- och avokadosushi med sina lite fetare råvaror. Maltsötman möter upp hettan från den inlagda ingefäran.”

Mikkeler Weird Weather, 21,90 kr (330 ml)

För mig är varje ny årgång en höjdpunkt

Perlant jus de pommes à sydre

Eric Bordelet är sommeliern som blev pomolog med visionen att skapa cider och must som ingen annan. Han bytte Paris till södra Normandie och jobbet som vinkällaransvarig på trestjärnig krog till en slottsruin i hemtrakten.

Bordelet vill att hans drycker ska mötas med samma respekt som dyra franska viner. Hantverket med frukten, valet av äpplen och sökandet efter balans mellan beska, syra och sötma är hämtat från vinvärlden.

Johan Lunds kommentar: ”Cidermästaren gör det igen. Vi har haft Perlant på hyllorna i flera år och för mig är varje ny årgång en höjdpunkt. Jag älskar passionen producenter som Bordelet drivs av.”

Passar till: Klassisk caesarsallad eller waldorfsallad.

Matilda Dannetun förklarar: ”Mousserande äppelmust gör sig utmärkt till maträtter med fläsk och äpple. Syran och bubblorna i drycken skär igenom det feta och lättar upp det salta i maten. Arommässigt gifter sig förstås äpple med äpple.

Musten har också sötma som tar hand om den vinfientliga oxalsyran som finns i vissa råa grönsaker. Sötman gör också att valnötterna inte upplevs lika beska.”

Perlant Jus de Pommes, 75 kr (750 ml)