Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilläggsbudskap nyhet

Nya vita av ovanliga gröna

De tidigare lite nyhetsförsiktiga svenskarna intresserar sig nu allt mer för ovanliga druvsorter. Vi tittar närmare på de udda gröna som kliver in i sortimentet i juni.

– Jag är väldigt nöjd med mixen. I junilanseringen ser vi många spännande druvsorter med lite olika profil från spansk elegans till ungersk kryddighet, säger kategorichef Johan Lund.

Italien

Pinot grigio har sedan flera år varit trendig i England. Nu börjar även de svenska konsumenterna hitta till denna druva, som i juni månads lansering representeras av ett vin från Trentino.

Arneis anses vara en högkvalitetsdruva, som tillsammans med viss odlingsknepighet gör att vinerna ligger i högre prislägen. Druvan odlas i stor utsträckning i Piemonte men är relativt okänd utanför Italiens gränser. Den ger fylliga viner med kraftig aromprofil och syns här i ett vin från Langhe.

Sardinien tillhör inte de mest kända vinområdena i Italien men har en lång odlingstradition med en del lokala druvsorter. Ett exempel är vermentino, som nu kliver in i sortimentet i två olika viner: ett från Vermentino di Sardegna och ett från södra Frankrike (i en blandning med muscat).

Ungern

Ungern har många spännande inhemska druvsorter. Vi lanserar nu ett vitt vin på två relativt okända sådana.
– Irsai olivér ger vin med en tydligt kryddig ton. Den blandas ofta med andra druvor för att komplettera med syra, i det här fallet med ezerjó. I det vin från Mór vi lanserar nu finns även lätt restsötma för att ytterligare lyfta kryddigheten, säger Johan Lund.

Portugal

Portugal har länge haft framgång med lokala druvsorter och landets viner har anammats av de svenska konsumenterna. I juni månads lansering syns den trendiga druvan arinto som ger allt från krispiga och lätt tropiska viner till fylliga, kraftfulla och ekfatslagrade varianter. Här i ett vitt vin från Vinho Verde.

Grekland

Från Grekland kommer moschofilero som ger viner med en typiskt kryddig arom som påminner om muscat. I det här vinet från Peloponnesos har den kompletterats med moscato för att framhäva kryddigheten.

Spanien

Spanien har många lokala druvsorter även om inflytandet från internationella varianter ökar. Förutom de internationellt meriterade och allmänt erkända verdejo och albariño är garnacha blanca en av de främsta spanska kvalitetsdruvorna. Den odlas i högt belägna områden med svalare klimat för att bevara syran, och ger runda och fylliga viner. Den 1 juni finns den på hyllan i ett vin från Cariñena

Tyskland

Bland nyheterna hittar vi även en klassisk druvsort från udda ursprung. Sauvignon blanc är inte så vanlig i Tyskland. Här blandas den med riesling i ett vin från Pfalz i lätt aromatisk stil med aromer av vinbärsblad. Riesling ger struktur och syra medan sauvignon blanc ger extra aromer.

Österrike

Från Österrike kommer ett ekologiskt vin från Wien gjort på inte mindre än sex olika druvsorter: grüner veltiner, chardonnay, riesling, grauburgunder, weissburgunder och traminer.
– Sättet att odla är speciellt för det här området, men görs på ett par andra ställen också. De olika druvsorterna växer tillsammans i samma vingård. Man gör vin av det som finns, helt enkelt. Balans nås genom att druvorna vid skörd har olika mognadsgrad.

Frankrike

En blandning av muscat och vermentino hittar vi i ett vin från södra Frankrike där muscat ger kryddighet och vermentino ger fruktighet.

 Vita viner som lanseras 1 juni