Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilläggsbudskap nyhet

Mörka och mustiga nyheter i december

Den 1 december är det dags för årets sista lansering till vårt ordinarie sortiment.

– I december lanserar vi lite mörkare, mer traditionella och mustigare drycker. Under december och inför jul köper kunderna generellt drycker i högre prislägen och vill oftast inte chansa utan går på säkra kort. Det betyder däremot inte att allt i lanseringen är traditionellt utan det finns en del annorlunda ursprung och mer ovanliga stilar som passar den nyfikna konsumenten, säger Märta Kuylenstierna kategorichef på Systembolaget.

Öl

I decembersläppet hittar vi allt från ljus ekologisk lager till stout och syrlig öl på stor flaska.

Vi lanserar bland annat en trappistöl i december. För att få kallas Trappist måste ölet bryggas innanför klostermurarna och överskottet av försäljningen gå till välgörande ändamål. Idag finns tolv trappistkloster som säljer öl, varav sex ligger i Belgien. Ölet har ofta hög alkoholhalt, smakar mycket och passar bra tillsammans med till exempel viltgryta, kitt- eller hårdostar. 

I lanseringen hittar vi även en milk stout med kvävgas. Kvävgasen ger en krämigare konsistens till ölet men för att den ska funka behöver ölet hällas snabbt och rätt ner i glaset. På den mörkare sidan hittar vi också en mörk alkoholfri ale i stor flaska som passar utmärkt till julmaten. Även en alkoholfri lager med humlekaraktär kommer i lanseringen. 

Se all öl i lanseringen 1 december

Se alla alkoholfria drycker i lanseringen 1 december

Sprit

Lanseringen av sprit i december innehåller tolv nyanser av brunt – i stort sett all sprit som lanseras i december är mörk. Decemberlanseringen präglas också av stora smaker:

– Här kommer drycker som har mycket av allt; stor smak, mycket fat och hög alkohol. Svenskar gillar generellt drycker med mycket smak; kraftiga röda viner, IPA med stor humlekaraktär och kraftigt rökig whisky, säger Märta Kuylenstierna.

I lanseringen hittar vi bland annat en trio av maltwhisky. Allt ifrån en icke åldersbestämd whisky till en 18-årig. Vi lanserar även ett mixpack med sex olika rom varav fem är mörka med syfte att visa upp den bredd som finns inom rom samt visa hur olika stilar och ursprung påverkar smaken.

Se all sprit i lanseringen 1 december

Aperitif och dessert

För första gången släpps ett ekologiskt portvin till ordinarie sortiment. Vi lanserar också ett sött starkvin från Málaga.

Se alla aperitif och dessertviner i lanseringen 1 december

"I det ordinarie sortimentet vill vi ha en bra bredd av stilar och ursprung. Nyheterna som lanseras fyra gånger per år gör att det finns en kontinuerlig förnyelse av sortimentet och att vi kan fylla de luckor som finns. Det ligger väldigt mycket jobb och tanke bakom varje lansering. Vi väljer ut guldkornen till våra kunder och försöker se till att det finns något för alla i våra butiker", säger Märta Kuylenstierna.

Rött vin

När druvan syrah började odlas i Australien på 1800-talet fick den namnet shiraz. Idag kan det stå både shiraz och syrah på en flaska från till exempel Australien, Sydafrika, Chile eller USA. Om det står syrah har vinmakaren generellt försökt få till en traditionell fransk stil på vinet, som då kommer vara kryddigare och strävare. Står det shiraz på flaskan har vinmakaren gjort ett fruktigare vin. I decemberlanseringen kommer åtta olika viner som antingen är 100 procent syrah/shiraz eller med en del syrah/shiraz i blandningen. Överlag lutar lanseringen mot det mer traditionella och har ett lite högre prisläge än normalt, bland annat i form av en syrah från Hermitage i norra Rhônedalen, vilket är ett av druvans mest kända ursprung. 

Flera ekologiska viner kommer i lanseringen den 1 december. Till exempel ett ungerskt naturvin av kékfrankos och merlot, chilensk malbec och sydafrikansk syrah. 

Se alla röda viner i lanseringen 1 december

Vitt vin

Decemberlanseringen bjuder på några ovanliga bekantskaper bland annat ett georgiskt naturvin, en spansk godello och en italiensk vernaccia. I lanseringen hittar vi även en del traditionella viner; till exempel en chardonnay från bourgogne och en österrikisk grüner veltliner. Därutöver finner vi en duo mindre boxar, ett segment som stadigt växer, och ekologisk chardonnay på box. 

Se alla vita viner i lanseringen 1 december

Mousserande

Slutet av december är när det säljs som mest mousserande viner på Systembolaget. I lanseringen för december hittar vi tre nyheter som breddar vårt erbjudande. Vi lanserar ett mousserande vin från USA, en fatlagrad champagne och en helt torr prosecco i en högre prisklass.

Se alla mousserande viner i lanseringen 1 december

Cider och blanddrycker

I december lanseras en ekologisk blanddryck på burk med smak av mojito. Mojito är en drink med smak av lime och mynta. Vi lanserar också en tysk cider, ett ursprung vi inte tidigare haft inom torr cider. Tyskarna är mer kända för sitt stilla Apfelwein som görs på traditionella ätäpplen, denna cider är också gjord av en apfelweinproducent. Cidern har lite lägre alkoholhalt och drar åt det torrare hållet.

Se cider och blanddryck i lanseringen 1 december

Se alla drycker i lanseringen 1 december.