Nyhet - ett av Systembolagets tilläggsbudskap och märkning.

Över 70 nya drycker i fast sortiment

1 september lanserar vi 72 nya drycker i fast sortiment, samt sex tillfälliga alkoholfria drycker. Flera av lanseringarna är i klimatsmarta förpackningar, exempelvis i PET, papp och aluminium.

Till alla nya drycker i fast sortiment lansering 1 september

Till nya tillfälliga alkoholfria drycker lansering 1 september

Röda viner

Argentina

Vi lanserar en malbec från Mendozadistriktet. Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Området klassas som halvöken med kontinentalt klimat; kalla, torra vintrar och varma somrar. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar om 230 hektar i Uco Valley. Vingårdarna ligger 1 200 meter över havet. Vinet kommer på en boxförpackning om 2,25 liter.

Valles Calchaquies

Valles Calchaquies ligger i provinsen Salta, i nordvästra Argentina. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger cirka 1 800 meter över havet. Jäsningen av musten inleddes spontant och fortsatte sedan 25 dagar med utvalda jäststammar. Vinet har lagrats ett år på en blandning av nya och två till fyra år gamla franska ekfat om 225 liter. Vinet fick sedan ligga på cementtank minst ett halvår innan buteljering.

Nya röda argentinska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Steak Wine Malbec Bodegas y Vñedos La Esperanza SA (box 2250 ml)

Mendoza

2019

169

El Esteco Malbec

Valles Calchaquies

2019

149

Australien

Från Langhorne Creek, South Australia, kommer ett vin gjort på 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent shiraz. Druvorna krossades följt av 24 timmars inledande skalmaceration. Därefter följde åtta dagars jäsning vid låg temperatur med hjälp av en jäststam från Rhônedalen. Skalmassorna trycktes ned manuellt tre gånger om dagen. Druvsorterna vinifierades separat. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på ekfat om 300 liter, så kallade hogshead. 80 procent av faten var av fransk ek och 20 procent var amerikansk ek.

Central Ranges

Distriktet Central Ranges ligger i New South Wales och här finns många vingårdar i svala klimat. Vi lanserar ett shiraz, som också har en liten del grön viognier i blandningen. Delar av musten jäste i små öppna jäskar med nedtryckning av skalhatten två gånger om dagen. Resten av druvmusten jäste i större roterande jästankar som roterar två gånger per dag.

Vinet har lagrats ett år på franska ekfat. Storleken på ekfaten var en blandning av 500-, 300- och 225-liter stora fat. Tio procent av faten var nya och resten en blandning av fat mellan ett och tolv år gamla. Metoden att jäsa en viss del gröna druvor tillsammans med blå druvor kallas co-pigmentation. Det gör att vinet får en mörkare röd färg.

Nya röda australiska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Heartland One Heartland Wines

Langhorne Creek

2018

399

Logan Weemala Shiraz Logan Wines

Central Ranges

2019

119

Bulgarien

Hört talas om druvsorten rubin? Det är en bulgarisk korsning mellan nebbiolo och syrah. Druvan såg dagens ljus 1944, har mörkblått skal och en pepprig karaktär. Vinet vi lanserar är gjort på 60 procent rubin och 40 procent cabernet sauvignon. Vinmusten fick två dygns inledande kallmaceration vid 8–10 grader. Därefter följde en veckas jäsning och skalmaceration vid 25 grader. Manuell överpumpning av skalmassorna skedde tre gånger om dagen.

Nya röda bulgariska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vûlk Rubin Cabernet Sauvignon Aratus (lättare glasflaska)

Trakien

2018

89

Chile

Valle Central x 2

I PET-flaska kommer ett syrahvin som har lagrats tio månader på franska ekfat. Enligt producenten är vinet veganvänligt. Vinet kommer från Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Den består av fyra underregioner från norr till söder: Maipo, Rapel, Curico och Maule.

Det andra vinet är tappat på box och är gjort på druvsorten cabernet sauvignon. Vinet är ekologiskt och etiskt certifierat (Fairtrade).

Aconcagua

Aconcagua består av tre underregioner från norr till söder: Aconcagua, Casablanca och San Antonio. Vinet vi lanserar är gjort på pinot noir och har lagrats på ekfat.

Nya röda chilenska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Camp Syrah Arcus Sweden (PET-flaska)

Valle Central

2018

90

Novas Cabernet Sauvignon Viñedos Emiliana (box 1500 ml)

Valle Central

2018

169

Montes Alpha Pinot Noir

Aconcagua

2018

149


Klimatsmart hårdfakta:

  • Cirka 30 procent av Systembolagets försäljningsvolym är glasflaskor. Men står för ungefär 70 procent av företagets klimatpåverkan från förpackningar.
  • Glasflaskor kräver mycket energi vid tillverkningen och är relativt tunga att transportera vilket ger mer koldioxidutsläpp.
  • Klimatsmarta val är pappförpackningar, aluminiumburkar och plastflaskor (PET).
  • Dessa väger mindre och är lättare att transportera (även på väg till återvinningsstationen), kräver inte lika mycket energi att tillverka eller återvinna, vilket därmed ger mindre koldioxidpåverkan.

Frankrike

PET och papp

Vi lanserar ett vin tappat på plastflaska och i högre prisläge för att visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj. Vinet är från sydfrankrike och appellationen Fitou och gjort på druvsorterna 48 procent syrah, 28 procent grenache och 24 procent carignan. Åtta procent av vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades på ståltank.

Vi har samma tanke bakom nästa vin i pappförpackning. Vinet är gjort av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Ursprunget är Côtes-du-Rhône-Villages och druvorna kommer från byarna Tulette och Valréas. Vinmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Det finns 95 vinbyar runt staden Orange som får beteckna sina viner med Côtes-du-Rhône-Villages.

Bourgogne

Från appellationen Mercurey Premier Cru Les Puillets lanseras ett vin gjort på pinot noir. Innan jäsningen satte igång kyldes de avstjälkade druvorna ner till cirka åtta grader för så kallad kallmaceration. Vinet har lagrats ett år på mediumrostade ekfat. 20 procent av faten var nya. Årgången är 2017och anses som en bra årgång för Bourgogne med varm sommar och höst som gjorde att druvorna mognade med hög fruktsyra.

Nya franska röda viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Fitou Calvet Mont Tauch (PET-flaska 750 ml)

Fitou

2018

99

Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin Urban Beverages (papp 750 ml)

Côtes-du-Rhône-Villages

2019

89

Mercurey Premier Cru Les Puillets Château de Santenay

Mercurey

2017

229

Italien

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Sicilien och distriktet Etna. Druvsorterna består till 80 procent av lokala nerello mascalese och 20 procent nerello cappuccio och kommer från ett enskilt vingårdsläge. Musten fick jäsa i tio dagar på ståltankar. Vinet har sedan lagrats på både ekfat och ståltank.

Klimatsmart från Toscana och Piemonte

Druvsorten sangiovese är den blå druvsort som är vanligast i Toscana. Vi lanserar ett vin i pappförpackning från ett kooperativ. Det innebär att fler vinodlare går samma och delar på utrustning, anläggning och buteljerar under gemensam etikett.

Från Langhe i Piemonte kommer ett boxvin gjort på druvsorten nebbiolo. Musten jäste tillsammans med skalen i femton dagar. Vinet har sedan lagrats i två till fyra månader på gamla ekfat om 5 000 liter, nya franska ekfat om 10 000 liter och ståltank.

Nya röda italienska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Palmento Costanzo Etna Rosso Organic

Etna

2018

179

Leale Sangiovese Terre Cevico Soc. Coop. Agr. (Papp)

Toscana

2019

79

Langhe Rosso Giovanni Rosso (box 2000 ml)

Langhe

2018

249

Portugal

Vi lanserar ett lätt pärlande rött vin från Vinho Verde, ett område i nordvästra Portugal som annars är mest känt för sina vita viner. Detta röda vin är gjort på druvsorten vinhão och har jäst i öppna, temperaturkontrollerade tankar.

Alentejano

Från södra Portugal kommer ett vin tillverkat på druvsorten alicante bouschet, en så kallad teinturierdruva, vilket innebär att den har ett rött fruktkött. De flesta blå druvor har inte det, utan vinets färg kommer från skalen. Vinet är lagrat på ekfat och producenten anger det som veganvänligt.

Nya röda portugisiska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vinhão Adega Ponte Lima Adega Ponte Lima

Vinho Verde

2019

120

Palaios Casa Vila Verde

Alentejano

2019

99

Spanien

Från Almansa, ett av de minsta distrikten i regionen Kastillien-La Mancha. Vinet är tillverkat av druvsorten garnacha tintorera, en så kallad teinturierdruva, vilket innebär att den har ett rött fruktkött.

Kolsyrejäst från Rioja

Vi lanserar ett vin som är tillverkat med metoden kolsyrejäsning eller maceration carbonique på franska. Det innebär att hela druvor läggs i en tank och de understa druvorna krossas av tyngden och druvjuicen börja jäsa. Kolsyra bildas och tränger bort syret i tanken och resterande, de hela druvorna, börjar till slut jäsa inifrån. Resultatet blir ett fruktigt, bärigt och relativt mjukt vin. Druvsorterna i vinet är tempranillo och en liten del viura, som är en grön druvsort.

Bierzo

Från nordvästra hörnet av Spanien och distriktet Bierzo kommer ett vin gjort på mencía. Vinet har lagrats ett år på franska ekfat.

Nya röda spanska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

Almansa

2019

79

Joven Heredad De Berganzo

Rioja

2019

99

Finca Luna Beberide Luna Beberide (lättare glasflaska)

Bierzo

2018

149

Sydafrika

Vi lanserar en ekologisk cabernet sauvignon från Swartland. Vinet har lagrats på ekfat. Vi lanserar också ett vin från distriktet Stellenbosch, gjord på shiraz. Vinet har lagrats ett år och fem månader på franska ekfat om 225 liter. 40 procent av faten var nya, 40 procent ett år gamla och 20 procent två år gamla.

Nya röda sydafrikanska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Org de Rac Cabernet Reserve (lättare glasflaska)

Swartland

2018

119

Hartenberg Shiraz

Stellenbosch

2018

189

Ungern

Druvan kékfrankos ger fruktiga och kryddiga röda viner. Vi lanserar ett vin från distriktet Villány. Druvsorten kallas lemberger i Tyskland och blaufränkisch i Österrike, där den är den näst vanligast efter zweigelt.

Nya röda ungerska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Wunderlich Kékfrankos Jammertal Wine Estate

Villány

2017

137

USA

Sonoma County

Från Sonoma County kommer ett vin gjort på 97 procent zinfandel, 1 procent petite sirah, 1 procent alicante bouchet och 1 procent carignan. Musten har jäst och skalmacererats på ståltankar i sju till tolv dagar. Vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 225 liter. 70 procent av faten är gjorda av amerikansk ek och resterande är franska ekfat.

Paso Robles

Nästa vin är gjort på 95 procent syrah, 4 procent mourvèdre och 1 procent viognier. Druvsorterna kommer från tio olika vingårdar och vinet har lagrats i ett år på ektunnor. Jäsningen skedde i ståltankar.

Kalifornien

Det tredje vinet vi lanserar har ursprunget Kalifornien och druvsorterna är 90 procent zinfandel och 10 procent petite sirah. Druvorna kommer framför allt från vingårdar i Lodi-distriktet. Vinstockarna är minst 60 år gamla och vinet har lagrats ett år på äldre amerikanska ekfat.

Nya röda amerikanska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards

Sonoma County

2018

189

J.Lohr Estates South Ridge Syrah

Paso Robles

2017

170

Divine Zinfandel Old Vine Divine AB (box 2 000 ml)

Kalifornien

2018

249

Vita viner 1 september

Precis som med de röda vinerna hittar du klimatsmarta förpackningar även bland de vita nyheterna.

Australien

Från Clare Valley (South Australia) kommer ett vin gjort på riesling. Vinet har jäst långsamt i cirka 15 grader i ståltankar. Därefter fick vinet vila en längre tid med sin jästfällning innan buteljering.

Nya vita australiska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Jeanneret Big Fine Girl Riesling

Clare Valley

2019

119

Chile

Vi lanserar en box om två liter. Vinet är gjort med druvsorterna 75 procent sauvignon blanc, 15 procent muscat och 10 procent riesling.

Nya vita chilenska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc Muscat Riesling (box 2000 ml)

Chile

2019

189

Frankrike

Graves

Från grusiga jordar i Bordeaux kommer en klassisk blandning av druvsorterna sauvignon blanc och sémillon. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar i cirka 28 grader.

Faugères

Appellationen ligger i södra Frankrike i området Languedoc-Roussillon. Härifrån kommer ett vin gjort på 55 procent roussanne, 25 procent marsanne, 15 procent grenache blanc och 5 procent vermentino. Musten jäste temperaturkontrollerad jästankar. I slutet av jäsningen flyttas vinet över till franska ekfat om 225 liter. 30 procent av vinet fick sedan vila ett halvår tillsammans med sin jästfällning på faten.

Meursault

Från Bourgogne kommer ett chardonnayvin från appellationen Meursault. Druvorna kommer från ett enskilt vingårdsläge – Clos du Cromin. Efter jäsning har vinet lagrats ett år och två månader på franska ekfat om 228 liter. 30 procent av faten var nya och resterande två år gamla.

Nya vita franska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Larouy Graves Blanc (Lättare glasflaska)

Graves

2019

99

Estacade White Terra Blesta (lättare glasflaska)

Faugères

2019

129

Bouchard Aîné & Fils Meursault Clos du Cromin

Meursault

2018

399

Italien

Vi lanserar ett vin från Trentino gjort på sauvignon blanc. Vinmusten har fått en kort inledande skalmaceration följt av jäsning i rostfria ståltankar. Trentino ligger i södra delen av regionen Trentino-Alto Adige i nordöstra Italien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i kommunen Isera. Odlingarna ligger 300–500 meter över havet och vetter mot öst.

Nya vita italienska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sauvignon Cantina d'Isera

Trentino

2019

119

Portugal

I en box om två liter lanserar vi ett vin av druvsorten alvarinho. Ursprunget är Minho, ett område som ligger i nordvästra Portugal, nordväst om staden Porto. Vinmusten fick en inledande kallmaceration följt av pressning och jäsning. 90 procent av musten jäste i ståltank vid 16–18 grader. Resterande tio procent jäste i franska ekfat. Vinet har lagrats fyra månader tillsammans med sin jästfällning innan buteljering. 90 procent lagrades på ståltank och resterande på franska ekfat. Under lagringen rördes jästfällningen regelbundet om, så kallad bâttonage.

Nya vita portugisiska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vento'z Alvarinho Sociedade Agricola Casal de Ventozela (box 2000 ml)

Minho

2019

199

Spanien

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorten verdejo. Ursprunget är VdlT Castilla som ligger sydost om Madrid, och omfattar alla distrikt i Kastillen-La Mancha. Vino de la Tierra (VdlT) är den spanska beteckningen för bordsviner med rätt att ange geografiskt ursprung.

Monterrei

Från Galicien och distriktet Monterrei, nordvästra Spanien, kommer ett vin gjort på druvsorten godello. Druvsorten är med största sannolikhet samma som den som i Portugal går under namnet verdelho. Godello odlas framför allt i nordvästra Spanien. Producenten uppger att vinet är veganvänligt.

Rías Baixas

Vi håller oss till Galicien. Vinet från Rías Baixas är gjort på albariño och har lagrats fem månader på ståltank tillsammans med sin jästfällning. På etiketten står det Crianza Sobre Lías. Crianza betyder ungefär föda upp eller uppfostra. Begreppet är starkt förknippat med ekfatslagring och en viss lagringstid, precis som reserva och gran reserva. Sobre Lías betyder jästfällning.

Nya vita spanska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Girasol Verdejo Organic Hacienda 200 Barricas (lättare glasflaska)

VdlT Castilla

2019

69

Terras do Cigarrón Godello Adegas Galegas

Monterrei

2019

99

Pazo Cilleiro Albariño Crianza Sobre Lías (lättare glasflaska)

Rías Baixas

2019

145,00

Sydafrika

Vi lanserar ett vitt vin från Swartland. Druvmixen är 50 procent chenin blanc, 21 procent viognier, 12 procent chardonnay, 10 procent marsanne och 7 procent harslevelu. Vinet har lagrats nio månader på franska ekfat av varierande ålder och storlek. Swartland ligger norr om Kapstaden i Coastal Region. Här är det medelhavsklimat med varma torra somrar och kalla, våta vintrar. De flesta vingårdar är planterade som bush vines, det vill säga de växer utan uppbindning, som små buskar.

Vin på burk

Det finns olika sätt att bidra till att minska koldioxidavtrycket. Aluminiumburkar är i detta hänseende bättre än glas. Vi lanserar ett vin gjort på chardonnay i 2,5 centilitersburk. Musten jäste med jäststammen Vin 13 vid låg temperatur. Ursprunget är Western Cape, som är ett samlingsnamn för flera vinområden runt Kapstaden. Druvorna till detta vin kommer från en vingård i Stettyn, i distriktet Breedekloof i regionen Breede River.

Nya vita sydafrikanska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lammershoek's White Mysteries

Swartland

2019

199

Vinette Chardonnay (burk 250 ml)

Western Cape

2019

39

Tyskland

Pfalz finns också med som representant när det gäller klimatsmart val. Vi lanserar en ekologisk riesling på PET-flaska. Pfalz sträcker sig från gränsen vid de södra delarna av Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg. Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den nästa största regionen i Tyskland efter Rheinhessen.

Nya vita tyska viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ruppertsberger Riesling Pfalz Organic (PET-flaska)

Pfalz

2019

90

Mousserande vin 1 september

Mousserande vin har ett högt kolsyretryck och det normala är att flaskorna är tunga med tjockt glas. De flesta flaskor väger omkring 900 gram – lika mycket som två lättare glas flaskor eller för den delen 18 PET-flaskor vin.

Nu lanserar vi ett mousserande vin i en flaska som väger 550 gram, ungefär vad en ”vanlig” flaska vin väger. Vinet är från Tupungato (Mendoza, Argentina) och är gjort på 75 procent chardonnay och 25 procent pinot noir. Vinet har fått sin andra kolsyrande jäsning på trycktank.

Nya mousserande viner fast sortiment 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Bousquet White Brut

Tupungato

Non vintage

119

Ny öl fast sortiment 1 september

Vi lanserar tolv nya öl i fast sortiment 1 september. Lanseringarna utgår från begreppen tradition, trend och bas. Förstnämnda säkerställer att fast sortiment erbjuder traditionella ölstilar, trend att du som kund erbjuds det som är på gång i ölvärlden och bas-lanseringarna garanterar att Systembolaget har konkurrenskraftiga priser samt att det sker produktförnyelser inom de vanligaste ölstilarna.

Pilsner i tysk stil

Pilsner är en traditionell ölstil som nu också är trendig bland de mindre bryggerierna. I tysk stil lanserar vi tre olika öl, varav två i burk. Det första i listan är från ett bryggeri i Göteborg. Det andra är från Tyskland och tillverkat av kornmalt och humle. Det tredje ölet är från England.

Ny pilsner i tysk stil fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stigbergets Pilsner 440 ml (burk)

Stigbergets

Sverige

26,90

Pfungstädter Edel-Pils Premium 330 ml

Pfungstädter Brauerei

Tyskland

14,90

Basecamp Lager 330 ml (burk)

Fourpure Brewing Co

England

17,90

Lager i internationell stil

Vi lanserar två nya öl. Den första är från ett bryggeri i Vimmerby, Småland. Ölet är bryggt med pilsnermalt samt humle av sorterna herkules, perle och spalter select. Det andra ölet kommer från Danmark och gjort på kornmalt och humle.

Ny lager i internationell stil fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ey'Bro 330 ml (burk)

Åbro Bryggeri

Sverige

8,90

Carlsberg Sort Guld 330 ml

 Carlsberg

Danmark

14,90

Kellerbier

Vi lanserar en traditionell, och ofiltrerad, kellerbier från Tyskland. Ölet är tillverkat av kornmalt och humle av sorterna hallertau tradition och tettnanger.

Ny kellerbier fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Hohenthanner Kellerbier hell 500 ml

Hohenthanner Schlossbrauerei

Tyskland

24,30

Dunkel

Ytterligare en traditionell ölstil. Ölet vi lanserar är från Tyskland och som dunkel antyder är det ett mörkare öl. Ingredienserna är münchner- och pilsnermalt, rostad malt, aromamalt samt humle av sorterna tradition och perle.

Ny dunkel fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Kloster Dunkel 500 ml

Aldersbacher

Tyskland

24,30

Strong ale

Ölet vi lanserar är bryggt med crystal- och chokladmalt samt kryddat med humlesorten sovereign. Strong ale hör till de traditionella ölstilarna och har en relativt alkoholstark öl, oftast runt sju procent ibland ännu högre. Soverign är en relativt ny humlesort kom ut på marknaden i mitten av 2000-talet.

Ny strong ale fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

King Goblin 550 ml

Wychwood Brewery

England

26,90

Golden ale

Golden eller blond ale är en engelsk stil som kom fram som svar på lagerölet i internationell stil som blev allt mer populär på 1980-talet. En ljus frisk ale med tydlig beska. Ölet vi lanserar 1 september är tillverkat av maris ottermalt och humlesorterna citra, styrian bobek och pilgrim.

Ny golden ale fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Purity Pure Gold 330 ml (burk)

Purity Brewing

England

21,50

Mild

Vi lanserar en mild som har en maltbas av korn och vete. Mild är en brittisk ölstil med en historia som troligen startar någon gång under 1600-talet. Namnet kommer förmodligen från att ölet var nybryggt när det såldes till konsumenterna. En mild hade inte hunnit få den syrliga ton som lagrad öl hade – smaken var därmed just "mildare".

Ny mild fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ruby Mild 550 ml

Rudgate Brewery

England

25,50

APA

Ölet vi lanserar är gjort på kornmalt och kryddat med humlesorten citra. American pale ale (APA) är en ölstil som kom fram på 1980-talet på den amerikanska västkusten. Ölet har mer humlearomer från moderna sorter än engelsk pale ale. Stilen är också mer fruktig med tropisk frukt som tydligt kännetecken jämfört med den engelska stilen.

Ny APA fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Guayabera Citra Pale Ale 355 ml (burk)

Cigar City Brewing

USA

24,90

Porter

Vi lanserar en porter från Kanada, bryggeriet ligger i staden Hamilton, Ontario. Ingredienserna är kornmalt, vete och humle.

Ny porter fast sortiment 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stranger Than Fiction Porter 473 ml (burk)

Collective Arts

Kanada

30,90

Blandddryck, hard seltzer 1 september

Vi lanserar en så kallad hard zeltzer med citronsmak. Drycken kallas även för spiked seltzer eller hard sparkling water och består av kolsyrat vatten, alkohol och någon form av smaksättning. I detta fall citron. Det som utmärker hard seltzer från många andra blanddrycker är den låga sockerhalten. Drycken vi lanserar har fyra gram per liter och är tillverkad i Sverige.

Ny hard seltzer fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Local Hard Seltzer 330 ml (burk)

Three Towns Ind Brewers

Sverige

19,90

Sprit och starkvin 1 september

Vi lanserar whisky, gin, brandy, tequila, bitter och madeira.

Maltwhisky

Vi lanserar en rökig whisky från Indien. Kornmalten är från sexradigt korn som växt vid foten av Himalaya. Whiskyn är destillerad och lagrad i Goa, som har tropiskt klimat. Lagringen skedde på bourbonfat.

Från Skottland och Speyside kommer en 18-årig whisky som har lagrats i minst 18 år på europeiska och amerikanska ekfat.

Ny maltwhisky fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

John Paul Bold Peated

John Distilleries

Indien

439

Singleton of Dufftown 18 years

The Dufftown Distillery

Skottland

699

Blended whisky

Från Japan kommer en blended whisky som har lagrats på ektunnor och sherryfat.

Ny blended whisky fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Baraky

Exporun

Japan

389

Gin

Vi lanserar en London dry gin med klassisk kryddning av enbär, korianderfrö och angelikarot. Upp till 120 olika kryddor får användas vid gintillverkningen, men oftast förekommer sext till tio, varav enbär ska vara den dominerade.

Ny gin fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Gibson's Exception London Dry Gin

La Martiniquaise

Storbritannien

299

Brandy

I en flaska om 20 centiliter kommer en spansk brandy (druvdestillat). Basvinet destillerades och späddes sedan ned till 40 procents alkoholhalt med hjälp av avmineraliserat (destillerat) vatten. Brandyn har lagrats nio månader i ett solerasystem bestående av amerikanska ekfat. Ekfaten om 500–600 liter har tidigare använts för att göra olorososherry.

Druvorna till vinet har odlats i Montilla-Moriles, där även destillation och lagring skedde. Montilla-Moriles ligger strax söder om Córdoba i Andalusien i sydvästra Spanien.

Ny brandy fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Brandy Catedrático 200 ml

Gracia Hnos

Spanien

78

Tequila

Vi lanserar en ljus tequila som har destillerats två gånger i kopparpanna. Tequila är ett ursprungsskyddat namn och agavesprit som benämns tequila måste komma från den mexikanska delstaten Jalisco. Den agave som ingår i denna tequila är den blå agaven tequilana weber.

Ny tequila fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Jarana Blanco

Madrileña sa de cv

Mexiko

279

Bitter

Vi lanserar en italiensk bitter. Den är smaksatt med 37 örter, blommor, bär och rötter. Bland annat grön anis, malört, röllika, basilika, kamomill, pepparmynta, rosmarin och salvia.

Ny bitter fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Amaro Toccasana Liquore Toccasana Liquore 500 ml

Toso SPA

Italien

179

Madeira

Vi lanserar en madeira med viss sötma gjort på druvsorten verdelho. Druvorna avstjälkades, krossades och pressades. Musten jäste därefter vid 16–18 grader i rostfria ståltankar. Efter sex till sju dagar stoppades jäsningen genom att tillsätta druvsprit med minst 96 procent alkohol, vilket gör att man får ett vin med sötma.

Vinet har lagrats i minst tio år på amerikanska och franska ekfat i ett traditionellt canteiros, ett system där faten hettas upp via cirkulation av varm luft. Faten flyttas successivt genom åren av lagring från översta våningen till mellersta och slutligen till den nedersta våningen där det är som svalast. Vinet buteljeras när det uppnått önskad mognad.

Ny madeira fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Broadbent Verdelho 10 Years 375 ml

Broadbent Wines Limited

Portugal

189

Alkoholfritt 1 september

Vi lanserar tre alkoholfria i fasta sortimentet och sex i det tillfälliga säsongssortimentet.

Fast sortiment

Från Frankrike kommer en filtrerad körsbärsmust. Drycken är gjord på moreller, det vill säga surkörsbär.

Ny must fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Jus Griotte 750 ml

Alain Milliat

Frankrike

79

Vi lanserar också två alkoholfria öl. Det första ölet är en lager i internationell stil och den andra är en india pale lager, en beskare variant av ljus lageröl. Gärna humlat med moderna humlesorter som ger tropisk frukt i smaken.

Ny alkoholfri öl fast sortiment 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

San Miquel 0,0 330 ml (burk)

Mahou San Miguel Brewery

Spanien

11,90

Brookyn Special Effects 330 ml

Brooklyn Brewery

Internationellt märke

15,90

Tillfälliga alkoholfria säsongsdrycker 1 september

Mousserande vin

Vi lanserar ett ekologiskt alkoholfritt mousserande vin. Vinet är gjort på 13 olika sorters te, druvmust och citronsaft. Tesorterna – jasmin, kamomill, vitt te och darjeeling – blandas efter att de fått dra vid olika temperatur och längd. Därefter tillsätts kolsyra.

Nya tillfälliga alkoholfria mousserande viner 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

Copenhagen Sparkling Tea Blå 750 ml

Copenhagen Sparkling Tea Company

Danmark

149

Blanddryck

Vi lanserar en så kallade ginger beer, men i stället för maltbas så har den en bas av äppelcider. Smaken har dock tydligt inslag av ingefära. Producenten anger att drycken är klimatpositiv. Det innebär att man klimatkompenserar för mer än 100 procent av sina utsläpp.

Ny tillfällig alkoholfri blanddryck 1 september

Namn

Producent

Land

Pris

GodDryck Ginger Beer 250 ml (burk)

GodDryck i Sverige AB

Sverige

22,90

Öl

Vi lanserar fyra tillfälliga alkoholfria öl i olika stilar.

Brown ale

Ölet vi lanserar är tillverkat av kornmalt, vete, laktos och kryddat med humle.

IPA

Vi lanserar en india pale ale som är bryggd med kornmalt, vetemalt, havre, laktos, persikopuré och humle.

Övrig öl

Från samma fantombryggeri kommer två öl som är smaksatta med olika ingredienser. Det första ölet har smak av blåbär och är gjort på korn-, vete-, havremalt och humle samt blåbär. Det andra ölet är bryggt med lingon, korn-, vete-, havremalt, råg, laktos och kryddat med humle.

Ny tillfällig alkoholfri brown ale 1 september

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Big Drop Brewing

Woodcutter Brown Ale 330 ml

Big Drop Brewing Company Limited

Storbritannien

19,90

Tiny Rebel CLWB Tropica

Non-Alcoholic IPA 330 ml (burk)

Tiny Rebel Brewery

Storbritannien

17,50

Omnipollo

Blåbärssoppa 330 ml (burk)

Omnipollo

Belgien

34,90

Omnipollo Ostkaka 330 ml (burk)

Omnipllo

Belgien

39,90