Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Nytt rött i september: etisk och ekologisk höst

Säsong för svamp och bär, tid för jakt och vilt: på hösten får kundernas intresse för rött vin ett uppsving. Vi lät kategorichef Gad Petterson guida oss genom nykomlingarna i ordinarie sortiment.

Klimatsmartare förpackningar

– Vi fortsätter jobba med att minska sortimentets klimatpåverkan. Den förmodligen mest klimatsmarta förpackningen är den i papp, och från Portugal lanserar vi ett nytt vin gjord på ett antal lokala druvsorter i 1-liters förpackning, säger Gad Pettersson, kategorichef för röda och mousserande viner på Systembolaget.

PET-flaskan får en ny representant genom en syrah/cabernet-blandning från Argentina. Förutom smart förpackning är den både ekologiskt och etiskt certifierad.

Från Kalifornien kommer en pinot noir på trelitersbox, en kombination av druva, ursprung och förpackning som är helt ny i sortimentet. I samma utförande kommer också en Beaujolais inom smaktypen mjukt och bärigt rött vin.

– Vi ser att kunderna allt mer efterfrågar lite lättare viner som passar bra till bland annat vegetariska rätter och tror att den kan möta behovet, säger Gad Pettersson.

Ekologiskt: Portugal på frammarsch

Portugal utökar sakta men säkert sin areal av ekologiskt odlat vin. Härifrån kommer en fruktig druvblandning från 2016 från välkända distriktet Dão.

– Druvorna är typiska för vinlandet: lika delar touriga nacional som aragonez. I Spanien är den senare mer känd som tempranillo, säger Gad Petterson.

Spanien visar upp en druvren garnacha medan Frankrikes ekologiska bidrag är en Bordeaux. Den består av ungefär lika delar cabernet och merlot tillsammans med en skvätt cabernet franc och malbec.

Etiskt från nya världen

Colchagua valley i Chile börjar bli alltmer känd för sin höga kvalitet och druvblandningar. Från området lanserar vi nu ett etiskt certifierat vin gjort på carmenère, cabernet och syrah som passar bra till höstens grillade rätter av lamm- eller nötkött.

Från Sydafrika kommer ett etiskt märkt vin i klimatsmart flaska: en klassisk rhôneblandning av druvorna grenache, shiraz, och mourvédre tillsammans med lite cinsault och viognier.

Premiumrött: från Katalonien till Kalifornien

Det ordinarie sortimentet av flaskor i högre prislägen förnyas också genom rödviner från franska Bordeaux, spanska Priorat och Lodi i Kalifornien.

– Tanken är att alla tre fyller luckor i sortimentet i sina respektive prislägen och ursprung, säger Gad Pettersson.

Australien: mindre vanliga ursprung och druvsorter

Trodde du att sangiovese och barbera bara betyder italienskt vin? Tänk om. Från Victoria i Australien kommer en druvblandning av de två, något som till och med är ovanligt i Italien.

Från samma land släpps också en pinot noir, även det en druva som man traditionellt inte förknippar med landet down under.

– I takt med att vinmakarna i Australien blir allt bättre på att hantera den känsliga druvan trots klimatet blir vinerna allt mer druvtypiska och eleganta, säger Gad Pettersson.

Robust italienskt

Från Kalabrien i södra Italien och appelationen Cirò är det nypremiär för ett kryddigt vin gjort av den mindre kända druvan gaglioppo. Släktingarna är mer bekanta då den ena föräldern troligen är sangiovese och sicilianska nerello mascalese är ett syskon.

Läs om alla de drycker som lanserades 2 september. 

Se alla nya röda viner i fast sortiment 2 september