Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilläggsbudskap nyhet

September: Ny dryck från Argentina till Österrike

Vitt kvalitetsvin från Sydafrika, oväntat rött från Australien och alkoholfri öl från Belgien. Systembolagets lansering 2 september av nya drycker i ordinarie sortiment tar dig dryckesvärlden runt. Följ med på resan!

Se alla nyheter i i fast sortiment den 2 september. 

Rött vin: vanliga druvor, ovanligt ursprung

På hyllorna väntar klimatsmarta förpackningar, oväntade druvblandningar från Australien och nya trelitersboxar med pinot noir och beaujoulais. I det ekologiska sortimentet visar Portugal upp en druvblandning av touriga nacional och aragonez från Dão och Frankrike en Bordeaux. Argentina lanserar ett etiskt vin som förutom att det är ekologiskt också är tappat på PET-flaska.

Läs mer om de röda vinerna i lanseringen.

Se alla nya röda viner i fast sortiment den 2 september

Vitt vin: Sydafrika visar kvalitet

Sydafrika är vårt största vitvinsland sett till volym och intresset ökar för högre kvalitet, både vad gäller box och flaska. Det följer vi upp genom ett antal nya viner i olika prisklasser: från ursprungsklassiska druvan chenin blanc till chardonnay och sauvignon blanc.

Om Sydafrika är största vinland är chardonnay vår mest sålda druva. Bourgogne visar upp en ny företrädare med rostad fatkaraktär som lanseras både i hel- och halvflaska eftersom kunderna uppskattar mindre flaskor som alternativ.

Ett fruktigt vin med inslag av päron på samma druva lanseras också från Loire, annars mest förknippat med viner av sauvigon blanc.

En av Spaniens främsta gröna kvalitetsdruvor är aromatiska verdejo. Den trivs bäst i Rueda och områdena kring Castilla-León. Därifrån kommer nu en druvföreträdare på flaska och en på 1,5-litersbox.

I Portugal, och framför allt området Dão, tar encruzado plats bland de främsta druvorna för landets vita viner. Därifrån kommer en fyllig och smakrik nykomling med inslag av bland annat gula päron, apelsin och hasselnötter.

Se alla nya vita viner i fast sortiment den 2 september. 

Mousserande: bubblor från Bourgogne med tradition

I september lanserar vi en fruktig och frisk crémant de Bourgogne av pinot noir och chardonnay.

All crémant görs enligt traditionell metod, en omsorgsfull och tidskrävande process. Enligt lag ska druvorna skördas för hand och vinet ligga minst nio månader på sin jästfällning i flaskan innan den når konsumenten. 

Se alla nya mousserande viner i fast sortiment den 2 september

Sprit: från mauritisk rom till japansk whisky

Även vurmen för japansk whisky håller i sig. Utbudet har tidigare inte räckt till för efterfrågan, men nu introducerar vi en blended whisky med fruktig, nyanserad och rökig smak och fatkaraktär.

En annan rökig representant i samma kategori kommer från Skottland. Den är framtagen speciellt för den svenska marknaden och finns nu både i hel- och halvflaska.

Se all ny whisky i fast sortiment 2 september

Se ny rom i fast sortiment 2 september

Öl: pilsner på burk och lager på flaska

Den gemensamma nämnaren för nyheterna bland öl är att nästan alla kommer från stora, klassiska ursprung. På hyllorna dyker inte mindre än fem pilsner i tysk stil upp, men också lite smalare representanter som extra special bitter, skotsk ale och flamländsk brun öl.

I samma stil och förpackning kommer också en svensk öl med maltig smak och inslag av apelsin, knäckebröd och aprikos. Bryggeriet är ett av flera som följer USA-trenden att producera öl på burk.

Belgisk ale och svensk port för traditionalisten

Kunderna kommer också möta tre klassiska ale från Belgien:

  • En stiltypisk saison med kryddig smak
  • En spèciale, en understil inom belgisk ljus ale som bryggts sedan 1960-talet
  • En röd ale med syrlig smak, tydlig fatkaraktär och vinösa toner.

 

Från Sverige kommer två mörka och maltiga öl som passar fint till höstens grytor.

Se all ny öl i fast sortiment 2 september

Cider & blanddryck: söt cider som aperitif

Visste du att söt cider och blanddryck står för drygt 90 procent av den totala cider- och blanddrycksförsäljningen på Systembolaget och att kundintresset ökar? Nu lanserar vi en ny smakprofil: en ekologisk söt cider med bittra inslag och smak av apelsin och örter. Inspirationen kommer från andra, liknande dryckestyper i andra kategorier.

Se ny blanddryck i fast sortiment den 2 september

 

Aperitif & dessert: Banyuls till bär

Från Frankrikes sydligaste appellation Banyuls introducerar vi ett klassiskt dessertvin i modern stil gjort på den blå druvan grenache. Alkoholhalten är något lägre än vad som är vanligt bland viner i samma kategori. Det, i kombination med sockerhalten, gör att den inte upplevs lika eldig och är enklare att kombinera med choklad- och bärdesserter.

Se nytt dessertvin i fast sortiment 2 september

Alkoholfritt: belgisk dubbel

Vi fortsätter utveckla det alkoholfria sortimentet, denna gång med belgisk öl i olika smakinriktningar:

Freak Kriek är en alkoholfri kriekvariant med tydliga körsbärstoner och typiskt syrlig stil.

Från producenten Omnipollo kommer Konx Non-Alcoholic, en New England IPA med humlearomatisk smak och inslag av bland annat grapefrukt, papaya och passionsfrukt.

Sist men inte minst lanseras en exklusiv druvjuice i begränsad volym från Loimer i Österrike.

Se alla alkoholfria drycker som lanserades 2 september