Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Matbord med höstdekoration, löv, pumpor, frukt, filt.

September: Vågade val bland höstens nyheter

– Höstlanseringen är alltid lite speciell. Mer intellektuell och med mer vågade val. Det säger sortimentschef Ulf Sjödin om de nyheter som lanseras den 1 september.

Det ordinarie sortimentet förnyas fyra gånger per år och följer ett visst mönster.

– I december är det lite dyrare artiklar eftersom kunderna vill ha högre kvalitet inför julhelgen, i mars handlar det mycket om vårnyheter med rosé och friskare smaker och i juni riktar vi blicken mot sommaren. Då är det inte fokus på dyrare drycker utan på vad som passar till semestern.

– I september vågar vi lite mer. Kunden är mer intresserad, vinklubbarna har kommit igång och vi lanserar mer ovanliga produkter, säger Ulf Sjödin.

Rött vin

Bland höstnyheterna för rött vin finns till exempel ett marockanskt vin från en fransk producent och ett litet dyrare boxvin från Bordeaux.

– Mer exklusiva boxviner efterfrågas av kunder framför allt i storstäderna. Priset för den nya boxen är i nivå med de dyraste boxarna vi har i dag men volymen är mindre, 2,25 liter.

Nu kommer även ett vin från det relativt lilla vinlandet Uruguay – gjort på landets signaturdruva tannat.

Vitt vin

Bland de vita vinerna finns flera lite udda ursprung som till exempel Slovenien och Grekland.

– Det är länder som verkligen är på väg – där det händer något. Det gäller särskilt Slovenien. De satsar på bra viner och har en stark inhemsk marknad som gör det möjligt att även jobba med export, säger Ulf Sjödin.

Även för vitt vin kommer nu en lite dyrare box i mindre volym. Denna gång från Bourgogne. Men i september levereras även flaskviner.
Flera viner, både röda och vita, finns nu på halvflaskor.

– Det är ett vanligt önskemål från kunderna och vi försöker bredda utbudet, särskilt när det gäller halvflaskor av bättre viner.

Mousserande

Från Katalonien kommer ett mousserande vin med en helt ny ursprungsbeteckning: Classic Penedès.

– Förutom att druvorna måste komma från Penedès innebär beteckningen krav på längre lagring på jästfällningen, minst 15 månader, vilket är längre än minimigränsen för cava. Vinet måste dessutom vara ekologiskt certifierat. Det är den första ursprungsbeteckningen i världen som kräver ekologiskt.

Sprit

I september kommer maltwhisky och gin i högre prisklass samt amerikansk whisky i högre prisklass.

Öl

Trenden med att ölkunder föredrar burk fortsätter. Bland nyheterna hittar vi bland annat ljus lager på burk, ekologisk öl och flera ölsorter i traditionell stil.

– På trendsidan kommer samtidigt en japansk öl. Vi vill ha en balans mellan traditionellt och trendigt i utbudet. Många ölkunder tycker att det är roligt att prova det trendiga, men går ofta tillbaka till det traditionella, säger Ulf Sjödin.

Alkoholfritt

– Här finns en ny druvmust som jag tycker att man ska prova – en merlot och en chardonnay. Det kan vara roligt för vinnörden att prova hur det smakar innan musten har jäst.

Utöver det lanseras en alkoholfri gin och tonic.

– Är det inte bara tonic då, kan man undra, men det är gin-beståndsdelar som enbär och lime i den. Sist men inte minst finns det nu kombucha i sortimentet. Det är ett måltidsalternativ gjort av grönt eller svart fermenterat té, säger Ulf Sjödin.