Alkoholfria juldrycker

Fira en vit jul: nya drycker för säsongen

Bland de alkoholfria juldrycker som lanseras 1 november är sex helt nya i sortimentet. De blivande bekantskaperna täcker in allt från citrusbetonad glögg till vintrig shandy.

Alkoholfri glögg håller ställningarna

År 2018 sålde Systembolaget närmare 180 000 flaskor alkoholfri glögg, och de två sorter som sålde mest var båda ekologiska.

– Intresset håller i sig och nu lanserar vi två helt nya sorter. Den ena är Dufvenkrooks Limone med aromatisk ton av citrusskal. Glöggen är gjord på ekologisk vit druvjuice, ekologiskt socker och klassiska glöggkryddor. Den kan serveras varm på traditionellt sätt eller kall till bakverk eller dessert som till exempel saffranspannkaka, säger inköpare Magnus Lindblom.

Vill du variera julminglet och prova på trenden att blanda sval glögg och bubbel till ”glubbel”? Gör en alkoholfri version med Dufvenkrooks Limone och ett fruktigt mousserande vin utan alkohol.

Alkoholfria bubblor från Dufvenkrooks

För den som inte vill blanda sin egen version av glubbel lanseras Dufvenkrooks Sparkling Winter edition, ett alkoholfritt mousserande vin med smak av glöggkryddor.

– Den lanseras som ett alkoholfritt alternativ till förra årets oväntade succé med mousserande glögg, säger Magnus Lindblom.

Julöl med matvänlig maltton

Välsmakande alternativ finns även för den som vill ha julöl utan alkohol, till exempel Nils Oscars alkoholfria julöl med tydlig maltkaraktär från fyra olika sorters malt. 

– Från Mikkeller kommer Drink'in The Snow med maltig, fruktig, smak och arom. Den visar upp inslag av ingefära, muskot, citrusskal och örter.

Shandy – brittisk tradition på ingång

Från anrika engelska Fentimans kommer Winter Shandy, en blandning av öl på Pale Ale Malt och citronlemonad som ska komplettera utbudet av julöl.

– Shandyn smakar som en maltig, mindre söt läsk med mer vuxen eftersmak. Här går gedigen hantverks- och hipsterkänsla hand i hand. Den passar bra att avnjuta som sällskapsdryck till klappöppning och Kalle Anka.

Julmust till julmaten 

Dufvenkrooks lanserar en ny julmust med tydlig ton av enbär.

– Det här är en alkoholfri spegling av den stora gintrend vi ser sedan några år tillbaka. Malten i julmusten gifter sig bra med enbären och förhöjer smakupplevelsen. Drick den väl kyld till det småvarma på julbordet som köttbullar och prinskorv.

Nygårda uppdaterar sortimentet med en julmust lagrad sex månader på portvinsfat. Den säljs bara på Systembolaget och i begränsad upplaga.  

– Portvinsfaten ger musten inslag av torkad frukt och russin, vilket gör den vuxnare i smaken än traditionell julmust. Den passar till det mesta på julbordet men möter de feta, salta och krämiga inslagen i en Janssons frestelse extra bra, avslutar Magnus Lindblom.