Glögg: försiktig förnyelse i fast tradition

Den 1 november började säsongens glögg säljas. Lanseringen bjuder på både väntade, traditionella smaker och mer överraskande utföranden. Här guidar inköpare Magnus Lindblom oss genom utbudet.

Från bubbel till glühwein

Totalt lanseras omkring 25 glögg i landets butiker: från röd till vit, från mousserande till svartvinbärssmakande. Sex av sorterna är ekologiska och från Tyskland kommer även en inhemsk, mindre söt version av glögg – glühwein.

– Ett antal sorter kommer tillbaka från tidigare år på grund av sin popularitet hos kunderna medan fem är helt nya på hyllan. Glöggen får bred distribution och skulle någon sort saknas i en viss butik går den att beställa, säger Magnus Lindblom.

Glögg: hela sortimentet 

Större efterfrågan på mindre förpackning

Glögg är inte särskilt känslig för trender. Dels beror det på att vi konsumenter ofta vill ha den traditionella drycken som den är, dels att den framträdande smaken av kanel och kryddnejlika är bestämd av EU:s regler. Det skapar en ganska fast ram för utförandet.

– Det som däremot ändras är att kunderna allt mer frågar efter mindre förpackningar. Därför kommer nu flera så kallade parlanseringar där vi släpper samma sorts glögg både på hel- och halvflaska.

Bubblare: mousserande glögg

Sedan ett par år tillbaka finns en växande trend att blanda kall glögg med mousserande vin – glubbel. I säsongslanseringen ser vi en färdigblandad version.

– Den mousserande glöggvarianten fanns i beställningssortimentet 2018 men efterfrågan var så pass stor att den nu kommer till butik.

Mindre söt glögg på ingång

Traditionell glögg kan ofta ha en sockerhalt på omkring 180–200 gram per liter.

 – Allt fler kunder efterfrågar lägre sockerhalt i dryck, även i glögg. I år lanserar vi därför ett par varianter med 50–100 gram socker. Du kan se sockerhalten på hyllkantsetiketten eller på webben. Helt sockerfri glögg finns inte i Systembolagets sortiment. Vinglögg får inte innehålla sötningsmedel utan måste vara naturligt sötad med till exempel socker, honung eller sirap, säger Magnus Lindblom.  

Mer fakta om glögg 

Tradition med plats för variation

Förutom kanel och kryddnejlika är glöggens klassiska smaksättningar bland annat saffran, ingefära och kardemumma. Andra smaker som dyker upp i år är äpple, choklad, hibiskus och kokos.

– Även de mer experimentella glöggsorterna har en tydlig fot i traditionen. I sortimentet kommer två starkvinsglögg tillbaka från förra året: den ena med smak av saffran och den andra av körsbärspralin, säger Magnus Lindblom.