Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Mogen grön humle ligger på en träplanka.

Påsköl: tradition trumfar trend

Om ölvärlden normalt står på tå för trender är situationen den motsatta vid påsk: vid säsongslanseringen den 1 april är det tradition som gäller.

Kategorichef Märta Kuylenstierna guidar oss genom ett urval av ölnyheterna.

– Vid högtider vill man bjuda sina gäster på klassiska smaker och maträtter: andra tider på året kan man äta vilken sill som helst, men till jul och påsk vill man satsa på säkra kort. Påsköl är säsongsbunden på samma sätt, säger Märta Kuylenstierna.

Här hittar du vårt sortiment av påsköl

Fyra nyanser av brunt

Även om nyheterna totalt sett är många – såväl i det ordinarie sortimentet som i det lokala och småskaliga över landet – är bryggarnas innovationer färre just vid påsk. Bekanta ölstilar kommer åter och många är mörka: här finns representanter för porter och stout, brown ale och mörk lager. I en annan del av färgskalan hittar vi ljusa lager i såväl tysk och tjeckisk som modern stil.

– Det viktiga för många kunder är att ölen fungerar bra till påskmaten. Det gör en stor del av de mörka ölen, säger Märta Kuylenstierna.

Mörk öl möter mat

Av omkring totalt 120 nya påsköl, inräknat det lokala och småskaliga sortimentet, är alla utom en från Sverige. Från Skellefteå i norr till Malmö i söder visar bryggerier upp ett flertal olika nykomlingar.

– Till exempel ger den hårt rostade malten i torr porter och stout mycket smak till ölen, vilket gör att den passar bra ihop med förslagsvis lammstek med potatisgratäng. Även en brown ale matchar med sin medelhöga beska och rostade maltsmaker, säger Märta Kuylenstierna.

Ekologiskt och klimatsmart i hyllan

Sverige fortsätter dominera världskonsumtionen av ekologiskt öl per person. Dessutom är hela 20 nya påsköl klimatsmart förpackade i burk.

– Två alkoholfria öl når också kunderna den 1 april: Nils Oscars påsköl som är en ale och Mariestads alkoholfria mörka lager.