Kika in i vår nya onlinebutik! Gå till beta.systembolaget.se

Öl med lägre alkoholhalt är inne

Vi tog ett snack med ölinköparen Johan Ahlstedt om de senaste trenderna i ölvärlden.

USA och Sverige som trendsättare

Ofta är det amerikanska hantverksbryggerier som driver öltrenderna framåt, till exempel belgiska ölstilar och öl med inslag av brettanomyces (en typ av jäst som ger stallig karaktär), syrlig öl och olika crossover-varianter där man blandar olika stilar, är stiltrender som kommit hit via USA.

Men Sverige är minst lika expansivt med alla lokalbryggerier.

 Kvaliteten på svenska hantverksöl har höjts och det har gett ringar på vattnet. Efterfrågan på svensk hantverksöl utomlands har ökat och vi ser också fler samarbetsbryggningar mellan svenska och utländska bryggare.

Sur och fruktöl

Just nu är syrlig öl (suröl), fruktöl och att jobba med olika jäststammar och olika bakteriekulturer i ropet i Sverige.

 Ölintresset ökar i Sverige mycket tack vare hembryggningen och alla lokala bryggerier. Det följer mönstret som var i USA för cirka 30 år sedan, där hembryggare började göra egen öl och experimenterade med olika stilar, för att sedan gå vidare och börja brygga kommersiellt. 

Ser du några andra trender?

 Ja, den med lägre alkoholhalt. Session IPA blir allt mer populär, en smakrik öl med en alkoholhalt på cirka 4,5 procent, istället för runt 6-7 för vanlig IPA.

Vad ser du i kristallkulan?

– Det är alltid svårt att sia om framtiden, men jag tror att lagerölen får ett uppsving de närmaste åren, både när det gäller kvalitet och smakrikedom. Kanske är tiden nu också mogen för subtilare stilar där ölets smak får mer karaktär från jästen. Flera av produkterna som vi lanserar framöver är bra exempel på det.