Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

Så här fungerar en webblansering

Här nedan har vi sammanställt viktig information om våra webblanseringar.

Logga in/skapa konto

För att boka en webblansering behöver du registrera ett konto hos oss. Om du har ett konto, så behöver du bara logga in. Det gör du högst upp på sidan Logga in.

Bokaknappen blir grön

Bokningen öppnar ett visst datum och vid ett visst klockslag – bokaknappen blir då grön.

Först till kvarn gäller

Det innebär att de som hinner boka först (klickar på den gröna boka-knappen) får sina bokningar. Står det exempelvis i raden för vara Chateau X: "3 bokade", så har du lyckats boka tre av den varan.

Köplats

När lagersaldot är noll kan man stå i kö för denna varan. Boka-knappen blir en kö-knapp. När även köplatserna är slut markeras varan som Fullbokad (se även Vanliga frågor nedan).

Kvotering

Det innebär att det finns ett max antal som du kan boka. I kvoteringen räknas även köplatserna in.

Bekräfta din bokning

Du måste bekräfta dina bokningar innan bokningen stänger för att den ska bli en beställning och du ska få dina varor. I detta steg kan du också ändra eller avbryta din bokning.

Logga in i god tid

Då många kunder väntas använda bokningsfunktionen ungefär samtidigt, är bra att logga in i god tid innan lanseringen startar.

Vanliga frågor

 • När kommer jag åt bokningsfunktionen?
  Dryckerna är sökbara 7 dagar före säljstart (visas i träfflista i Sök dryck). Däremot är bokningsfunktionen (med aktuell lansering) tillgänglig 3 dagar före.

 • Hur vet jag att jag lyckats boka några flaskor?
  Funktionen uppdateras i realtid och det meddelas på sidan om du lyckats boka eller inte. Sedan måste du också bekräfta dina bokningar så att de blir en beställning.
 • Hur lång tid har jag på mig att bekräfta?
  Du har fram till webblanseringen stänger, fram till kl 23.59 aktuellt slutdatum, att bekräfta dina bokningar. 
 • Om inte alla varor bokas, vad händer då?
  Räkna med en vecka från sista bokningsdagen innan dryckerna är öppna för vanlig beställning på systembolaget.se. Resterande flaskor är också "fria" för alla butiker att ta hem efter en vecka.
 • Vad betyder knappen Köa i bokningsfunktionen?
  Det kan hända att inte alla varor hämtas ut. Dessa fördelas till dem som står i kö för dessa varor.
 • Hur många köplatser är kopplat till varje vara?
  Regeln är att antal köplatser är 50 procent av antal inköpta flaskor. Exempelvis 100 inköpta x 0,5 = 50 köplatser. Köplatserna är dock alltid minst 5.
 • Kontrollerar ni att automatiserade datorprogram inte bokar allt?
  Vi kontrollerar att tjänsten inte missbrukats. Kontroll sker efter att bokningarna genomförts, men innan beställningarna skapas hos oss.
 • Vad händer om någon missbrukar tjänsten?
  Om ett användarkonto eller vår webbplats i övrigt används på ett sätt som inte är tillåtet enligt våra Allmänna Villkor, kan vi annullera en viss beställning och/eller stänga av aktuellt användarkonto. 

Tillbaka till Webblanseringen