Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ny öl och cider 17 maj

Vi lanserar närmare 15 olika öl och en cider den 17 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till ny cider lansering 17 maj
Till ny öl lansering 17 maj

Cider med humle

Vi lanserar en svensk äppelcider som är kryddad med humlesorten cascade. Humlesorten växer i nordvästra USA, särskilt i Washington State. När den används i öl ger den ofta aromer av grapefrukt och tallbarr.

Produktlista ny cider 17 maj

Namn

Land

Årgång

Pris

Cascade Pomologik

Sverige

 Ingen årgång

120

Berliner weisse

Som namnet antyder kommer ölstilen ursprungligen från Berlin. I Tyskland följer man lagen Reinheitsgebot från 1516 och då måste tyska berliner weisse-öl ”surna” med hjälp av maltens egna laktobaciller (får inte tillsätta laktobaciller). Detta gör att bryggningen håller sig inom den strikta öl-lagen. I resten av ölvärlden är det okej att experimentera mer med att få fram den syrliga smaken och smaksätta med frukter på olika sätt. Vi lanserar också en amerikansk berliner weisse gjord på korn-, vetemalt och kryddat med hallonpuré.

Produktlista ny berliner weisse 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Rosé de Ville

Brooklyn Brewery

USA

34,80

Saison

Belgisk bondgårdsöl som ursprungligen gjordes för säsongsarbetarna inför skördarbetet. Saison är en avvikare när det gäller belgiska ölstilar, bland annat är temperaturen vid jäsningen hög, uppemot 35 grader. Saisonjästen som används ger kryddiga aromer. Aromerna ligger åt det citrusaktiga, torra hållet, till skillnad från annan belgisk ale vars fruktighet går mot sötma och mogen frukt. Det finns också bryggerier som experimenterar med tydlig humlearom av moderna humlesorter.

Vi lanserar en belgisk saison som till skillnad från producentens traditionella variant är torrhumlad – dry hopped – och lagrat i fyra veckor istället för normala tre veckor innan försäljning. Humlesorterna är styrian golding och east kent golding i första givan. För torrhumlingen har man använt styrian wolf.

Produktlistsa ny saison 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping

Brasserie Dupont

Belgien

33,00

Imperial IPA/DIPA

Vi lanserar två svenska alkoholstarkare varianter av IPA – så kallade imperial- eller dubbel IPA. Den första ölen är ett samarbete mellan ett bryggeri i Göteborg och ett från Leeds i England. Ölet är bryggt i Göteborg.

Den andra är tillverkad av en fantombryggare och här är maltbasen Korn- och vetemalt, havregryn, vete och dinkel.

Produktlista ny DIPA 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stigbergets Northern Monk DIPA

Stigbergets Bryggeri

Sverige

50,90

Omnipollo Ra

Omnipollo

Sverige

60,90

Session IPA

Dessa öl är en alkoholsvagare variant av IPA, runt 4,5 procent i alkohol är vanligt. Den första ölen vi lanserar är från Sverige och från ett nystartat bryggeri i Vaxholm, utanför Stockholm. Ölet är kryddat med havtorn. Det andra ölet är från Norge och humlesorterna som använts är cascade, vic secret och citra. Ölet är jäst med jästsorten WLP007.

Produktlista ny session IPA 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Hop Notch Boot Print

Hop Notch Brewing

Sverige

38,90

Hazy IPA Nøgne Ø

Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri

Norge

39,90

Syrlig öl

Vi lanserar två svenska suröl, ett från Göteborg och ett från Örebro. Det första är ett samarbete mellan två bryggerier. Ölet är jäst med olika frukter, exempelvis mango, päron, passionsfrukt och persika. Det andra ölet är kryddat med lemondrop-, chinook och mosaichumle. Bryggmästaren har också tillsatt apelsin- och grapefruktjuice. Ölet är ett samarbete med ett bryggeri från Nora.

Produktlista ny syrlig öl 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Tutti Frutti

Dugges Bryggeri AB/Wizzard Brewery

Sverige

36,00

See Ya Later

Örebro Brygghus/Apex Brewing

Sverige

50,90

Imperial stout

Vi lanserar en imperial stout från Sverige och en från USA. Det svenska ölet är gjort på korn-, vete- och rågmalt, havre, muscovadosocker samt humle. Ölet har en söt smak. Stouten från USA är brygd på olika maltsorter, bland annat 2-row, vete, havre och caraarooma. Humlesorten som använts var bravo.

Produktlista ny imperial stout 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Midnight Stout

Brygghuset Finn

Sverige

59,00

Plank'd Avery Brewing Company

Avery Brewing Co.

USA

129,90

Mild

Mild är en brittisk ölstil med en historia som troligen startar någon gång under 1600-talet. Namnet kommer förmodligen från att ölet var nybryggt när det såldes till konsumenterna. En mild hade inte hunnit få den syrliga ton som lagrad öl hade – smaken var därmed just "mildare". Under modern tid betecknas mild som en ale med mindre beska än en pale ale eller en bitter. Vi lanserar en mild från Norge. Ölet är humlat med aurora och magnum. Ölet jäste med jästsorten WLP028.

Produktlista ny mild 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Nøgne Ø Highland Diet

Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri

Norge

39,90

Helles

Vi lanserar en ljus lager, en så kallad helles. Ölstilen är ursprungligen från München och det första ölet bryggdes 1894 på ett av stadens bryggerier. Ölet är vi lanserar är ett samarbete mellan ett svenskt bryggeri och ett tyskt. Ölet är humlat med sorterna mittelfrüh och saphir. Jästsorten var W34/70.

Produktlista ny helles 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

St Eriks & Weihenstephaner BSF

S:t Eriks Bryggeri

Sverige

21,90

Ljus bocköl

Vi lanserar en ljus bocköl från München, Tyskland. Ölet är kryddat med humlesorten hallertauer. Ölstilen kallas också maibock och det sägs att maibock bryggs för att värma gästerna på uteserveringarna innan solen gör det.

Ljus bocköl bryggs enbart på ljus malt och vörten måste innehålla minst 16 viktprocent socker. Ölet är maltigt, fylligt och med relativt stor beska. En viss smak av alkohol kan märkas.

systembolaget.se om ölstilen ljus bocköl

Produktlista ny ljus bocköl 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ayinger Maibock Aying F Inselkammer

Aying F Inselkammer

Tyskland

29,90

Belgisk mörk ale

Vi lanserar en mörk ale från ett belgiskt bryggeri. Ölet är lagrat cirka ett halvår på whiskyfat som tidigare innehållit single malt whisky. Inspirationen att lagra på whiskyfat har bryggmästaren fått från hantverksölen i USA där det är vanligare med lagring av öl på whiskyfat.

Produktlista ny belgisk mörk ale 17 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Gulden Draak Brewmaster's Reserve 750 ml

Brouwerij Van Steenberge

Belgien

134,90