Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter 5 april

Vi lanserar cirka 20 nya öl den 5 april. Vi reserverar oss för ändringar fram till lansering. Alla citat är från vår "ölstilsguide".

Till alla nya öl som lanseras 5 april

Lager i modern stil

Vi lanserar en ekologisk svensk lager i modern stil. Här har man använt så kallad cryohumle, en koncentrerad form av humle där man tagit bort mycket av växtdelarna med behållit oljor och aromämnen. Ölet är torrhumlat med sorterna ekuanot, citra, mosaic och columbus. Receptet är framtaget av två bryggerier – ett från Stockholm och ett från Göteborg.

Produktlista ny modern lager 5 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Cryopils, 330 ml

STHLM Brewing Co.

Sverige

29

IPA från USA

Vi lanserar tre olika india pale ales från USA den 5 april. En är gjord av en dansk fantombryggare, med tillverkning i USA. Ölet är bryggt med kornmalt, vetemalt, havre, råg, laktos, kokosnötextrakt och ananas. Alkoholhalten är 8 %.

Det andra ölet är kryddat humlesorterna simcoe och ella. Maltbasen är 2-row och havre. Ölet är torrhumlat med så kallat lupulinpulver från humlesorten mosaic. Lupulin utvinns ur humlekottarna och ger högre koncentration av humlens aromer än kottar eller pellets. Mosaic är en korsning mellan simcoe och nugget och ger bland annat aromer av tallbarr, mango, mandarin och bär.

Den tredje IPA:n är från Kalifornien och är en så kallad dry IPA. Det som kännetecknas av stilen är att den är helt torr, det vill säga att allt socker är utjäst. Ölet är humlekryddat med simcoe, comet, crystal och chinook, vilka generellt ger fruktiga aromer som exempelvis grapefrukt, mango, passionsfrukt och tallbarr. Maltsorterna till denna öl var 2-row, vete och så kallad syramalt som sänker mäskens PH-värde.

IPA från Sverige

Vi lanserar två IPA-öl från Göteborg. Det första är kryddat med humlesorterna hallertau blanc, citra och nelson sauvin. Man har också jäst ölet med must av druvsorterna malvasia och trebbiano, som kompletterar med sina druviga aromer av citrus. Maltbasen bestod av: extra pale maris otter, carapils, cara gold och majs.

Det andra ölet är ett samarbete mellan ett göteborgsbryggeri och fyra bryggerier från Storbritannien. Maltbasen i ölet var kornmalten golden promise samt havremalt. Humlesorterna var citra, mosaic, simcoe och cryo av cascade. Cryo är en koncentrerad form av humlekotten. Cascadehumlen ger ofta ölet ett inslag av tallbarr, de andra humlesorterna ger mer inslag av tropisk frukt. Ölet jäste med burlingtonjäst.

Produktlista ny IPA 5 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Evil Twin Brewing IPA Kolata (flyttat från mars)

Evil Twin

USA

60,1

Captain Lawrence Powder Dreams, 473 ml

Captain Lawrence Brewing Company

USA

60,9

Sierra Nevada Brut IPA

Sierra Nevada

USA

29,9

Vega GBG Beer Week

Vega Bryggeri

Sverige

31,9

Brexodus Collab IPA

Stigbergets/Verdant, Cloudwater, Northern Monk och Wylam

Sverige

45,4

Imperial IPA

Imperial IPA, eller dubbel IPA, är en alkoholstarkare variant av vanlig IPA. Vi lanserar en öl med en alkoholhalt på 8,5 % som är humlad med fyra amerikanska sorter – amarillo, cascade, chinook och centennial. För att ge ölet ytterligare humlearomer har man låtit ölet gå igenom en så kallad ”humlekanon”. Vid denna sista torrhumling användes amarillo och centennial. Maltsorterna är maris otter pale ale och tre olika karamellsorter. Bryggmästaren har också tillsatt rårörsocker och honung under vörtkoket.

Produktlista ny imperial IPA 5 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Dragets Kanal Dubbel IPA

Nynäshamn Ångbåtsbryggeri

28,9

Sverige

Imperial porter och stout

Vi lanserar fyra olika imperial porter/stout från USA. Tre öl är tillverkade av en dansk fantombryggare, som använt sig av olika amerikanska bryggerier. Det första ölet är bryggt med kornmalt, vetemalt, havre och råg samt med laktos, ananas och kokosnötter. I det andra ölet har bryggaren använt kornmalt, vetemalt, havre och råg samt laktos, demerarasocker, muskot, vanilj, mediumrostade ekstavar och kaffe.

Det tredje ölet är tillverkat med kornmalt, vetemalt, havre och råg samt med kaffe, vanilj, mandlar och munkar – det vill säga doughnuts. Det fjärde ölet är från North Carolina, USA, och är bryggt med bland annat kaffe, honung och brunt socker. Ölet har lagrats på bourbonfat, för att ge karaktär som vanilj och kolade ekfat.

Pastry stout har blivit ett begrepp som beskriver bryggares experimentslusta att blanda i saker som choklad, vanilj och bakverk. Dessa söta sorter är ofta lagrade på begagnade fat.

Produktlista ny imperial porter/stout

Namn

Bryggeri

USA

Pris

Evil Twin OFYMD (flyttad från mars)

Evil Twin/Westbrook Brewing

USA

90

Evil Twin Irish-Ish Coffee Stout (flyttad från mars)

Evil Twin/Dorchester Brewing

USA

90

Evil Twin Imperial Doughnut Break (flyttad från mars)

Evil Twin/Westbrook Brewing

USA

90

Dark Age Coffee

Wicked Weed

USA

87,90

Torr porter och stout

Vi lanserar också en porter som gjord av en ytterligare en dansk fantombryggare på ett bryggeri i Belgien. Den är bryggd med kakaoböner från Costa Rica, laktos och humlad med saaz och centennial.

Saison

Vi lanserar en saison från Belgien. Bryggeriet har använt pilsnermalt och humlesorten amarillo, som ger relativt hög beska och humlearomatiska inslag. Ölet har fått en traditionell andra jäsning på flaska och är ofiltrerat. Ölreceptet har arbetats fram i ett samarbete med ett bryggeri från Vermont i USA.

Saison har fått en renässans, främst bland mikrobryggarna. Experimentlustan är stor – det laboreras med kryddor, frukt, bär och olika jäststammar.

Produktlista ny torr porter/stout och saison 5 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Mikkeller Bean Geeks Session Porter

Mikkeller/De Proef

Belgien

39,90

Namn

Bryggeri

USA

Pris

La Vermontoise

Brasseri De Blaugies/ Hill Farmstead Brewery

Belgien

74

Barley wine

Barley wine är en av de mest alkoholstarka varmjästa ölen. Stilen föddes i England på 1800-talet när bryggerierna vill marknadsföra sig mot vindrickande konsumenter. I dag brukar man dela upp barley wine i den traditionella/engelska stilen och den moderna/amerikanska stilen, som har mer beska och mer aromatiska humlearomer.

Vi lanserar två årgångsöl från USA. Det första är bryggt 2018 med 2-row-malt och karamellmalt. Bitterhumlen var chinook. Aromhumlen, som tillförs i slutet av vörtkoket, var cascade, centennial och chinook. Det andra ölet är bryggt 2016. Här var maltsorterna: munton's pale, crisp maris otter, munich, mörk- och ljus crystal samt chokladmalt. Humlen, som tillsattes sent i koket, var spalter select. Ölet är lagrat på bourbonfat.

Produktlista ny barley wine 5 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Bigfoot Sierra Nevada 2018

Sierra Nevada

40,9

USA

Sucaba Firestone 2016

Firestone

229

USA

Syrlig öl

Vi lanserar en syrlig öl från USA. Ölen är jäst med körsbär, boysenbär, björnbär och hallon. Ölet är lagrat på sherryfat som innehållit oloroso.

Syrligt öl, även kallat suröl, får sin speciella smak genom att ölet har spontanjäst eller genom att mjölksyrabakterier har tillsatts. Detta ger syra – allt från mild mjölksyra till skarp ättiksyra – och en mängd aromer.

Produktlista syrlig öl 5 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Blomma

Wicked Weed

USA

99,9

Övrig öl

Vi lanserar ett amerikanskt öl som är inspirerat av belgisk och syrlig fruktöl. Ölet är jäst med hallon och man har använt belgisk alejäst för att få kryddiga aromer från jäsningen.

Belgisk ljus ale

Vi lanserar en belgisk ljus öl som tillverkas i Bryssel. Ölet är årgångsbetecknat, bryggt 2018. Bryggeriet producerar detta öl varje år vid samma datum, 22 december. Malten består av kornmalt men man har även tillsatt socker.

Bière de garde

Bière de garde är den franska motsvarigheten till Belgiens bondgårdsöl – saison. Vi lanserar ett öl som tillverkas i byn Saint-Sylvestre-Cappel, som ligger i norra Frankrike mot gränsen till Belgien. Ölet är tillverkat av vete- och kornmalt och är årgångsbetecknat – 2019. En stor skillnad mellan bière de garde och saison är att den förstnämnda ölstilen sällan har någon syrlighet vilket saison ofta har. Maltsmaken brukar också vara tydligare i en bière du garde.

Produktlista ny övrig öl, belgisk ljus och bière de garde 5 april

Övrig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Founders Blushing Monk

Founders

 USA

39,9

Belgisk ljus ale

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Brussels Calling, 330ml

Brasserie De La Senne

Belgien

33,5

Bière de garde

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Bière Nouvelle Sylvestre, 750ml

Brasserie de Saint-Sylvestre

Frankrike

79