Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya öl 5 juli

Vi lanserar över 20 nya öl den 5 juli. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya öl lansering 5 juli

Norsk farmhouse ale

Vi lanserar ett norskt traditionellt öl som är bryggt med hjälp av ett bryggeri i Belgien. Ölet är jäst med den historiska norska, och lokala, jästsorten kveik. En jäst som använts i århundraden i Norge för att göra bondgårdsöl. Ölet är kryddat med humlesorten saaz och med enbär – det sistnämnda ett traditionellt sätt att krydda öl i Norden.

Ny övrig öl 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Brulandselva Kornøl 750 ml

Brulandselva A/S

Belgien

119

 

Belgisk ljus och mörk ale

Vi lanserar en ljus ale i belgisk stil från Sverige och en mörk ale i belgisk stil från USA. Den första är gjord på pilsner- och vetemalt. Humlekryddningen kommer från sorten hallertauer mittelfruh. Man har också tillsatt nypon under bryggningen. Det amerikanska ölet är en blandning av två ale som bryggeriet gör samt att man här också har tillsatt mandarin och kakao. Ölet har lagrats ett år på fat.

Ny belgisk ljus och mörk ale 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Sigtuna Skogen Dag

Sigtuna Brygghus

Sverige

24,90

Sierra Nevada The Woods Barrel Aged Ovila

Sierra Nevada Brewing

USA

199

Saison och APA

Samarbete mellan bryggerier har blivit allt vanligare. Vi lanserar en saison som är tillverkad i ett samarbete mellan ett belgiskt bryggeri och ett bryggeri från USA. Råvarorna är kornmalt, rågmalt, havreflingor, socker och humle. Ölet får en andra jäsning på flaska så det kan förekomma jästfällning i botten.

Bryggerivärlden kännetecknas av en öppen atmosfär. Det blir då ett lätt steg att ta, med ett samarbete. Det kan också bli intressanta recept när två bryggerier väljer att brygga ihop.

Johan Ahlstedt, inköpare av öl

Vi lanserar också en american pale ale från en svensk fantombryggare, som använt ett belgiskt bryggeri för att tillverka ölet. Maltbasen bestod av korn-, vetemalt och havregryn.

Ny saison och APA 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Brasserie Dupont Brewers' Bridge Hirond'ale # 2.0

Brasserie Dupont

Belgien

35,00

Omnipollo Niki American Pale Ale

Omnipollo

Belgien

32,10

Barley wine och strong ale

Barley wine var de engelska bryggeriernas svar när konsumenterna blev allt mer intresserade av vin under 1800-talet. Själva begreppen barley wine kom dock till senare – i början av 1900-talet – innan dess stod det oftast strong ale på etiketten.

I dag delas barley wine in i den engelska traditionella stilen och den moderna amerikanska. Barley wine i engelsk stil är fyllig, söt, fruktig och ibland eldig på grund av en hög alkoholhalt. Beskan är måttlig till tydlig och balanseras av en tydlig maltig smak. Den amerikanska stilen är också fyllig och alkoholstark, men med tydligare humlekaraktär.

Årgångsöl

Vi lanserar ett barley wine från USA och med årgångsbeteckningen 2018. Ölet har lagrats på bourbonfat. Från England kommer en strong ale som är gjort utifrån ett gammalt recept från 1909. Ölet är tillverkat av kornmalt, socker och humle av sorten goldings.

Ny barley wine och strong ale 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

FW Sucaba Firestone Walker Brewing Co 2018

Firestone Walker Brewing Company

USA

129,90

Fuller's Past Master 1909 Pale Ale

Fuller Smith & Turner

Storbritannien

44,90

Imperial IPA och IPA

Vi lanserar två imperial IPA och två vanliga IPA, från USA och Sverige. Den första imperial IPA:an är gjord med tre gånger så mycket humle än vad bryggeriet brukar använda för sin vanliga IPA. Humlesorterna man använt är: citra, crystal, ekuanot, loral, mosaic, simcoe och strata. Den andra är från Sverige och är ett samarbete med ett bryggeri i Cronwall, England.

Den första IPA:an kommer från USA och Colorado. Humlen som använts är mosaic, azacca, galaxy, el dorado och idaho 7. Den andra är från Göteborg och ett samarbete med ett bryggeri i Brooklyn, New York.

Ny imperial IPA och IPA 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Sierra Nevada Hoptimum, Imperial

Sierra Nevada Brewing

USA

39,90

Dugges Solved, Imperial

Dugges Bryggeri AB

Sverige

38,00

Can-o-Bliss Tropical IPA

Oskar Blues Brewery

USA

30,90

Stigbergets Other Half Population 3, IPA

Stigbergets Bryggeri

Sverige

45,90

Helles och inda pale lager

Vi lanserar två lageröl i olika stil. Helles, tillsammans med dortmunder, är föregångaren till internationella lagern. India pale lager (IPL) är som namnet antyder en mer humlebesk och aromatisk lageröl. Helles-ölet är från Skåne och bryggmästaren har använt sig av kornmalt, apelsin- och citronskal, kallpressad olja av apelsin och citron samt humle av sorterna loral och mandarina bavaria. IPL-ölet är från Jonsered utanför Göteborg. Ölet är torrhumlat för att få fram mer färska och fruktiga humlearomer.

Ny helles och IPL 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Remmarlöv Citrux Helles Lager

Remmarlöv Gårdsbryggeri AB

Sverige

33,00

Sommar India Pale Lager

Poppels Bryggeri

Sverige

24,90

Imperial porter och stout

Vi lanserar tre extra alkoholstarka porter/stout, så kallade imperial porter/stout. Den första är från Leeds, England, och är ett samarbete med en dansk fantombryggare, som förutom bryggeri i Köpenhamn, även håller till i New York. Ölet är smaksatt med bland annat rostad kokos, kakaonibs och vaniljstänger.

Från Sigtuna kommer en imperial porter som är smaksatt med rostad björk och blåbär. Humlesorten är hallertauer magnum. Det tredje ölet är en oatmeal stout med maltbasen maris otter, 2-row pale, roast barley, english dark caramel, medium caramel, carafa malt och 15 procent havre (oats). Ölet är kryddat med humlesorten fuggle, odlad i USA.

Ny imperial porter och stout 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Even More Death

Northern Monk Brew Co

Storbritannien

56,50

Sigtuna Skogen Natt

Sigtuna Brygghus

Sverige

24,90

Velvet Merkin 2017

Firestone Walker Brewing Company

USA

129,90

Berliner weisse och witbier

Vi lanserar en berliner weisse tillverkad i Berlin. Ölet är jäst med fruktpuré av passionsfrukt, apelsin och guava. Från en dansk fantombryggare kommer också en berliner weisse bryggd i Belgien. Råvarorna till ölet var korn- och vetemalt, humle och saft av kalamansi, som är en filippinsk citrusfrukt. Från Italien kommer en witbier som är tillverkad av korn- och vetemalt, havre, humle, citrusskal, grapefrukt, kryddor och bergamott.

Ny berliner weisse och witbier 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stone Notorious P.O.G

Stone Brewing Berlin

Tyskland

35,90

Mikeller MBCC'19

Mikkeller

Belgien

Lanseringen flyttad till 16 augusti.

White Riot Grapefruit Blanche, witbier

Birrificio del Ducato

Italien

26,90

Flamländsk röd/brun ale och lambic

Vi lanserar en flamländsk rödöl (oud root) som har lagrats på gamla ekfat, foudre. I faten finns mjölksyrebakterier som gör ölet syrligt. Ölet är jäst med körsbär, hallon och tranbär (flyttad till 2 augusti). Vi lanserar också en lambic kriek. Ölet jäst med färska körsbär uppkallade efter belgiska byn Schaarbeekse, som förr i tiden hade en handelsmarknad för körsbär. Ölet är en årgångsöl och är gjord med körsbär från skörden 2018 (denna flyttas till 2 augusti).

Ny flamländsk röd/brun och lambic körsbär 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Rodenbach Caracter Rouge (flyttad till 2 augusti)

Rodenbach

Belgien

119,00

Boon Schaarbeekse Kriek (flyttas till 2 augusti)

Brouwerij Boon

Belgien

69,00

Syrlig öl

Vi lanserar en syrlig öl från Örebro. Ölet är jäst med surkörsbär av sorten stevnsbär. Vi lanserar också ett öl som är ett samarbete mellan ett bryggeri från Göteborg och ett från Danmark. Ölet är jäst med kiwi, mango och drakfrukt. Det tredje syrliga ölet kommer från Leeds, England. Ölet är smaksatt med blåbärspuré och kokos.

Ny syrlig öl 5 juli

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Körsbär, 750 ml

Örebro Brygghus

Sverige

139,00

Stigbergets TO ØL Tropic Like It's Hot

Stigbergets Bryggeri

Sverige

40,90

Blues Run The Game Sour IPA

Northern Monk Brew Co

Storbritannien

43,90