Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter och ny cider 1 februari

Vi lanserar sex olika ölstilar, totalt 15 öl, samt en cider den 1 februari.

Till sökträfflista nya öl den 1 februari
Till sökträfflista ny cider den 1 februari

Syrlig öl

Vi lanserar fyra olika syrliga öl. Den första är en gose-variant gjord med laktos, salt och mangopuré. Bryggaren är en fantombryggare och ölen är tillverkad i England. Ölstilen gose härstammar från staden Goslar i Tyskland och bryggdes redan under medeltiden. Orsaken till den salta smaken tros vara att Goslar förr i tiden hade naturligt salt vatten. Nu tillsätter man salt för att få fram den karaktäristiska smaken.

Det andra syrliga ölet är bryggt på svenska västkusten med äpple och lakrits. Malten består av råg och vete.

Vi lanserar också en lambic jäst med lingon. Även här är det en fantombryggare som har tillverkat ölet och bryggeriet som har använts ligger i Belgien.

Den fjärde syrliga ölen vid lanseringen den 1 februari är en berliner weisse. Ölet är jäst med laktos, rödbeta och mango. Maltbasen var korn, havre, vete och råg. Mjölksyran, bildad av mjölksyrebakterier, gör att ölen får en syrlig smak.

Tidigare var syra i öl vikt åt lambic, berliner weisse och gose. Men nu är det vanligt att bryggerierna experimenterar med syra i andra ölstilar, exempelvis IPA och Stout. Bryggerierna använder hela smakpaletten när de experimenterar i dag, sötma, beska, sälta, syra och till och med umami.

Johan Ahlstedt, ölinköpare

IPA

Vi lanserar en IPA i new-england-stil, så kallad NEIPA, som är jäst med mango och aprikos. Maltbasen är korn, vete, havre och råg. Ölet är ett samarbete mellan ett svenskt bryggeri och ett amerikanskt.

Den andra IPA:n som lanseras är tillverkad i Barcelona. Humlesorterna är de amerikanska palisades, simcoe och mosaic. Ölet är jäst med jästen lallemand labrew new england och malten består bland annat av clera choice och golden promise. Clear choice-malten är en relativ ny maltsort som gör att ”disigheten” i ölen minimeras.

Imperial porter och stout

Vi lanserar sex imperial porter/stouts, varav fyra är från USA. Från New York kommer en stout som är kryddad med humlesorterna willamette och fuggle som båda ger gräsiga, frukta och örtiga toner. Fuggle är en klassisk engelsk humlesort som funnits i närmare 150 år. Willamette odlades fram under slutet av 1960-talet i USA och härstammar från fuggle.

Ytterligare en imperial stout som lanseras är tillverkad i New York. Den är tappad på stor flaska, jäst en andra gång med champagnejäst och lagrad på ekfat. Vi lanserar också ett öl från ett bryggeri som finns i Florida. Ölet är humlat med engelska humlesorter som ger örtiga inslag. Ölet är lagrat på fat, som ger vaniljkaraktär. Från Denver, Colorado, kommer ett fjärde öl. Här har man använt amerikansk humle som brukar ge mer citruslika aromer och aromer av tropisk frukt.

Ett samarbete mellan en dansk bryggare och ett svenskt bryggeri från Jonsered lanseras den 1 februari. Denna imperial stout är kryddad med vanilj, kaffe, kakaonibs, arrak, hasselnötter och chokladkexet Baddaren.

Det sjätte och sista imperial-stout-ölet är från Belgien och staden Ertvelde. Det ölet har fått en andra jäsning på flaska som adderar ytterligare smak, samt ger jästfällning i botten av flaskan.

Torr porter och stout

Vi lanserar ett öl som bryggts i staden Buxton i England. Det är kryddat med kakaonibs, vanilj- och kaffebönor. Maltbasen består av korn, havre och vete.

Dunkel

Dunkel är ett lageröl, det vill säga ölet jäser i sval temperatur och har tydlig smak av malten. Ölet är från början en tysk ölstil och framförallt förknippat med Bayern. Dunkel betyder mörk på tyska och ölets mörka färg kommer från rostad malt. Rostad och mörk malt ger ölet aromer som påminner om karamellkola och mörk choklad. Dunkel kan också ibland ha brända aromer. Ölet vi lanserar är från Bayern och bryggeriet har använt fem olika maltsorter. Det är också ofiltrerat som gör att färgen delvis är grumlig.

Övrig öl

Vi lanserar ett öl där två bryggerier har samarbetat – ett ligger i Göteborg – det andra i Bristol, England. Ölet är bryggt i Göteborg. Förutom vedertagna ingredienser som korn-, havre-, vetemalt och humle har man även använt citrusskal och passionsfrukt i jäsningen.

Cider

Fransk cider är ofta torr och har inslag av mogna äpplen och stall. Vi lanserar en cider som tillverkas i Calvados, Normandie. Producenten odlar över 400 äpplesorter och har använt 150 olika för att tillverka den här cidern. Äpplena handplockades och jäst utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar.

Produktlista nya öl och cider 1 februari (reservation för ändringar)

Syrlig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Bianca Mango Lassi Gose

Omnipollo

Storbritannien

40,90

Big Black Apple

Dugges

Sverige

36

Spontandoublelingonberry

Mikkeller

Belgien

122,90

Brewski Stand Tall

Brewski

Sverige

35,90

IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Meerkat Madness

Dugges/Finback Brewery

Sverige

37,90

Virtue Signal, 440 ml

Garage Beer Co

Spanien

59,10

Imperial porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Brooklyn Black Chocolate Stout

Brooklyn Brewery

USA

26,90

Brooklyn Black Ops, 750 ml

Brooklyn Brewery

USA

159

Marshall Zhukov's 650 ml

Cigarr City Brewery

USA

129,9

Barrel-aged Yeti

Great Divide Brewery

USA

104,9

Swedish Fika Biscotti Break (obs säljs som lokalt småskaligt)

 Poppels/Evil Twin

Sverige

59,90

Gulden Draak Imperial Stout

Brouwerij Van Steenberge

Belgien

54,90

Torr porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Extra Porter Costa Rican Coffee

Buxton Brewery

Storbritannien

39,90

Dunkel

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Altbairisch Dunkel Unfiltered

Ayinger

Tyskland

28,90

Övrig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Nothing says Florida...

Beerbliotek/Left hand giant brewery

Sverige

31

Cider

Namn

Producent

Land

Pris

Cidre brut du Patron 750ml

Le Coq Toqué

Frankrike

75