Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya öl den 15 februari

Vi lanserar öl från Sverige, USA, Norge, Storbritannien, Belgien, Danmark och Kanada. Produktlistan längre ner på sidan.

Här ser du alla nya öl i sökträfflista

Trippel

Från Belgien lanserar vi en trippel som har en alkoholhalt på 10 %. Istället för mörkt kandisocker, som i stilen dubbel, används ofta ljust kandisocker tillsammans med ljus pilsnermalt. Ölet får därmed en ljusare färg än dubbel. Det här ölet är gjort på ljus kornmalt, ljust kandisocker och humlat med sorten goldings. Ölet är varken pastöriserat eller filtrerat.

Vi lanserar ytterligare en trippel. Den här ölen är gjord i Sverige och är tappad på stor flaska, 750 milliliter. Maltbasen är pilsnermalt och jästen är belgian ale. Humlesorterna som ingår i brygden är loral och willamette. Man har även tillsatt honung, som tillför frukt- och blommiga aromer. Enligt producenten går ölet att lagra.

ABT/kvadrupel

Vi lanserar ett öl som är gjort genom ett samarbete mellan ett svenskt och ett holländskt bryggeri. Ölet är lagrat på rödvinsfat, som ger ölet inslag av vaniljfudge. Humlearomerna och beskan kommer från sorterna simcoe, chinook och cascade, och jäsningen skedde med belgisk ale-jäst. Abt och kvadrupel är de alkoholstarkaste av de belgiska klosterölen och ibland sett som bryggeriernas flaggskepp. Dessa kan även gå under namn som grand réserve eller grand cru. Benämningen kvadrupel kom till som en vidareutveckling på de gamla begreppen dubbel och trippel och skulle således symbolisera en stigande ökning i alkoholhalt, men även i smakrikedom.

Torr porter/stout

Från USA och Washington DC lanserar vi en torr porter som har klassisk mörkbrun färg och en alkoholhalt på 5,5 procent. Ölet är tappat på burk. Vi lanserar också en porter från Sverige. Den är gjord med maltsorterna maris otter pale ale malt, crystal malt, ljus chokladmalt och chokladmalt. Bryggeriet har också använt rårörsocker. Humlesorterna som användes var fuggle, northdown och east kent golding. Man använde en egen alejäst.

Stilmässigt har porter och stout med tiden suddats ut och det är svårt att generalisera vad skillnaden består i. Det har också uppkommit nya understilar. Ölet från USA är en så kallad robust porter, vilket ska innebära att den har mer rostad maltsmak och högre beska än vanlig porter.

Johan Ahlstedt, ölinköpare

 

Imperial IPA

Från USA lanserar vi två imperial IPA. En är humlad med flera sorters humle. Bitterhumlen i ölet är centennial. Aromhumlen är centennial, cascade, chinook, magnum, crystal och Idaho 7. Man har också använt sig av så kallat lupulinpulver (från magnumhumlen) i slutet av bryggningen för att öka på karaktären av tallbarr och citrus. Lupulin är ett sorts frömjöl på humlekotten som har väldigt hög koncentration av humlearomer. Vi lanserar också en imperial IPA från USA med mangojuice i receptet och kryddat med humlesorterna mosaic och simcoe. Alkoholhalten är 7,7 procent.

Gueuze

Från Belgien kommer ölstilen gueuze, som kännetecknas av hög syra och stalliga aromer. Vi lanserar en gueuze från Belgien där producenten köper vörten från flera olika bryggerier, men jäser, lagrar och blandar ölet själv. Gueuze är blandningar av lambic, som har ojäst socker kvar. När ölet buteljeras så fortsätter jäsningen och det bildas kolsyra. Ölet vi lanserar är tappad på traditionell ”champagneflaska” och försluten med kork och grimma då det är högt kolsyretryck i flaskan.

Syrlig öl

Vi lanserar en syrlig öl från Skottland. Råvarorna är italiensk melon tillsammans med korn, vete och havre. Ölet har lagrats på stora ekfat så kallade foudres och är kryddat med humle.

Stockholm

Vi lanserar även ett syrligt fruktöl med smak av aprikos. Ölet är tillverkat i Stockholm och är gjort med så kallad kettle sour-teknik – den syrliga vörten görs i separat kärl och syrabakterierna tillsätts efter mäskningen men innan vörtkoket. Syrligheten i detta öl kommer från omäskad malt, som har olika syrabakterier på skalen. Efter att vörten har fått tillräcklig syrlighet förs den till kokkärl, kokas och kryddas med humle. Ölet har sedan jäst i olika omgångar. I första omgången tillsattes ingen aprikos och det ölet fick också en andra jäsning på neutrala ekfat i nio månader. Den andra omgången jäste ölet med ekologisk aprikospuré och färsk aprikos. Därefter blandades de olika ölen till den slutgiltiga produkten. Ölet är varken pastöriserat eller filtrerat.  

Köpenhamn

Vi lanserar också ett öl som är bryggt i Köpenhamn. Ölet är spontanjäst på två olika fat, dels stora foudres, dels mindre franska ekfat. Efter blandningen har man tillsatt färska björnbär och lagrat ölet ytterligare i tre månader. Efter buteljering har ölet ”vilat” 7,5 månad på flaska. Total lagringstid är två år.

IPA

Vi lanserar en IPA från Kanada, tappad på burk 473 ml. Ölet är jäst med kornmalt, mogna persikor och har kryddats med humlesorterna amarillo och wai-iti. Dessa humlesorter är mycket aromatiska och har citruslika aromer.

Vi lanserar också en svensk, ekologisk IPA. Malten är svensk pilsnermalt som härstammar från den gamla maltsorten Balder. Ölet är humlat med de amerikanska humlesorterna cascade, chinook och citra samt de moderna tyska humlesorterna mandarina bavaria och hallertauer blanc, vilka alla ha citrus- och tropiska aromer. Ölet är helt torrt och för att balansera beskan tillförde man stora delar av humlen efter koket.

APA

Amerikansk pale ale (förkortat APA) är ett varmjäst öl som är mer aromatiskt och mjukare än engelsk pale ale. Detta beror bland annat på att man använder amerikansk humle som är mer fruktig i karaktären än den mer örtiga engelska humlen.

Vi lanserar en APA från Norge. Ölet är jäst med pilsner- och palemalt samt havre och vete för att få fram humlearomerna bättre. Humlesorterna som användes var galaxy och citra. Galaxy kommer från Australien och har tydliga citrusaromer som exempelvis passionsfrukt. Citra har liknande aromer men inte lika hög alfasyra, som ger beskan till ölet.

Imperial porter/stout

Vi lanserar en imperial porter som har en alkoholhalt på 10 %. Ölet är jäst med olika maltsorter: som pilsner-, pale-, munich-, choklad-, ljus choklad-, special B- och vetemalt samt med kaffe. Ölet är sedan kryddat med de amerikanska humlesorterna columbus och citra.

Barley wine

Vi lanserar ett barley wine från Sverige. Ölet är ett årgångsöl (2017) och har lagrats 14 månader på flaska. Maltsorterna som användes var pale ale, münchner, karamell- och chokladmalt. En liten del socker tillsattes också för att på så sätt öka alkoholhalten och få en mer balanserad smak. Man använde engelsk alejäst. Humlesorten var first gold och tillsattes i tre givor under koket.

Imperial pils/IPL

Vi lanserar en svensk imperial pils, även kallat imperial lager (IPL). Ölet är alltså kalljäst som en pilsner men med mer malt och mer humle. Alkoholhalten är 6,5 % och ölet har tydlig beska. De amerikanska humlesorterna som använts i bryggningen är aromatiska och fruktiga i karaktären. Följande humle har använts; mosaic, simcoe, ekuanot (equinox), cascade, centennial och summit.

Övrig öl

Vi lanserar ett öl från Norge som är en korsning mellan en modern pale ale och en traditionell norsk råöl (vörten kokas inte). Ölet har bryggts med ljus norsk viennamalt och humlats med magnum. Jäsningen sker med bryggeriets egna jästkultur baserat på Kveik – en mycket gammal norsk jästkultur. Ölet lagras sedan på 2 200 liters ekfat (foeder). Efter lagring tappas 1 000 liter av ölet ur fatet för att humlas med mosaic och sedan buteljeras. Ekfatet fylls på igen för en ny tappning, så ölet produceras genom en typ av solerametod och får en syrlig smak med inslag av citrus.

Produktlistan nya öl 15 februari
(reservation för ändringar)

Trippel

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Dulle Teve 330 ml

De Dolle

Belgien

39,9

Nya Carnegie-bryggeriet 1kW 750 ml

 Nya Carnegiebryggeriet

Sverige

89

Abt

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Windmill & Airport 330 ml

Dugges Bryggeri/De Molen

Sverige

65

Torr porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Penn Quarter Porter 355 ml

DC Brau Brewing Company

USA

28,9

Smörpundet Porter 250 ml

Nynäshamns Ångbryggeri

Sverige

27,5

Imperial IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Sierra Nevada 355 ml

Hop Bullet Double IPA

USA

30,9

Lagunitas Mozango 355 ml

Lagunitas

USA

34,9

Gueuze

Namn Bryggeri Land Pris

Hanssens Oude Gueuze 375 ml

Hanssens

Belgien

69

Övrig syrlig öl

Namn Bryggeri Land Pris

Wave Machine 500 ml

BrewDog

Storbritannien

69,9

Barrel-Aged Apricot Sour Ale 750 ml

Sthlm Brewing Co.

Sverige

95

Mikkeller Baghaven Ebon Hedges 375 ml

Mikkeller

Danmark

144,9

IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Collective Arts IPA No 6 330 ml

 Collective Arts Brewing Limited

Kanada

45

Almost Famous Brut IPA 473 ml

Sthlm Brewing Co.

Sverige

28

APA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Galaxy Citra Flicker 500 ml

Lervig

Norge

44,9

Imperial porter/stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Black Nordic Skies 330 ml

Amager

Danmark

49,9

Barley wine

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Poppels Projekt 016 English Barley Wine 2017 330 ml

Poppels Bryggeri

Sverige

39,9

IPL

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Remmarlöv Hop Keller IPL 440 ml

Remmarlöv

Sverige

38,9

Övrig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Mosaikk 750 ml

Eik & Tid

Norge

104,9