Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Ny öl och ny cider 18 oktober

Abt och kvadrupel

Vi lanserar ett öl som tillverkats av klostermunkar, en så kallad trappistöl. Ölet är gjort med ljus münchener- och karamell- och mörkrostad malt, socker, sirap samt humle.

Klosteröl och trappistöl är två begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av ett kloster utan kan likaväl bryggas av ett kommersiellt bryggeri, men som kanske använder namnet på en gammal klosterruin för sin klosteröl. Trappistöl är delvis unikt för Belgien, som har sex av världens tolv ölproducerande trappistkloster.

Ny Abt och kvadrupel 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

La Trappe Quadrupel (flyttas till 8 november)

Bierbrouwerij De Konigshoeven

Nederländerna

35,40

IPA

Vi lanserar en IPA från ett bryggeri som ligger i Knivsta, söder om Uppsala. Maltsorterna som användes var pale ale-, pilsner-, carapils- och vienna malt. Vi lanserar ytterligare en svenskproducerad IPA. Detta öl är kryddat med tre moderna humlesorter: galaxy, citra och mosaic.

Ny IPA 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Train Station Brewery Höst IPA

Train Station Brewery

Sverige

21,90

Omnipollo Tetragrammaton Galaxy Citra Mosaic India Pale Ale

Omnipollo

Sverige

60,90

Brown ale

Vi lanserar en brown ale från USA. Ölet är kryddat med Sumatrakaffe och lagrat på bourbonfat i bryggeriets källare i Grand Rapids, Michigan.

Ny brown ale 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Founders BA Underground Mountain Brown

Founders Brewing Company

USA

48,50

APA

Vi lanserar en så kallad single hop, det vill säga ölet är kryddat med en humlesort. I det här fallet av mosaic. Bryggeriet har också använt en maltsort – promise.

Amerikansk pale ale (förkortat APA) är ett överjäst öl som är mer aromatiskt och mjukare än de i den engelska pale ale-stilen.

Systembolagets ölstilar

Ny APA 18 oktober

Namn

Bryggeri

USA

Land

Founders Mosaic Promise

Founders Brewing Company

USA

27,90

Berliner weisse

Vi lanserar en svensktillverkad berliner weisse. Maltsorterna som användes var pilsner- och vetemalt. Ölet är kryddat med humlesorten hallertau och är även smaksatt med passionsfrukt.

Ny berliner weisse 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Sigtuna Passionale

Sigtuna Brygghus

Sverige

19,80

Dubbel IPA

Genom att använda mer malt, som innehåller sockerarter, i bryggningen får man en högre alkoholhalt än i vanlig IPA. Vi lanserar en dubbel IPA med en alkoholhalt på 9,5 procent. Ölet är bryggt med kornmalt, vete och havre.

Ny dubbel IPA 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Beerbliotek Eternal Darkness

Beerbliotek AB

Sverige

38,90

Imperial porter och Stout

Vi lanserar en amerikansk söt porter som är bryggd med kornmalt, havre och mjölksocker (laktos). Maltsorterna som användes var bland annat 2 row, munic och carafoam. Humlesorten var CTZ. Ölet har kryddats med kaffe och vanilj.

Vi lanserar en svensk imperial stout som är lagrad på bourbonfat, smaksatt med morotsjuice, kanel, kardemumma, ingefära, vanilj och laktos. Och från Göteborg kommer ett öl som är kryddat med kakao, vanilj, kokos och naturliga aromer av bannan.

Ny imperial porter och stout 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Left Hand Brewing Company White Russian Nitro

Left Hand Brewing Co

USA

40,90

Nerdbrewing Extends Carrot Cake Edition

Lilla Ölfabriken

Sverige

79,90

Dugges Banana Toffee Chocolate

Dugges Bryggeri AB

Sverige

50,00

Övrig öl

Vi lanserar ett amerikanskt öl som är jäst med pumpa, kakaonibs, chilifrukter och kryddor. Ölet är lagrat på bourbonfat.

Från en svensk fantombryggare kommer ett belgiskt bryggt öl. Ölet är smaksatt med bland annat björnbär, blåbär och hallon. Ölet innehåller laktos.

Från en dansk bryggare, som använt ett belgiskt bryggeri i framställningen, kommer ett öl som är smaksatt med blåbär och hallon. Ölet är torrhumlat med mosaic. Och från Italien kommer ett öl som är jäst med pumpa och tangerinskal samt kryddor.

Nya övriga öl 18 oktober

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Wicked Weed Barrel Aged Xibalba

Wicked Weed Brewing

USA

79,90

Omnipollo Pleroma Berry Blend Crème Brûlée Sour

Omnipollo

Belgien

50,90

To Øl Garden of Sweden

To Øl

Belgien

30,90

Zucca by Baladin 750 ml

Birrificio Baladin

Italien

89,90

Cider

Vi lanserar en äppelcider som kommer från Baskien, norra Spanien. Äpplena plockas från marken och efter krossning får musten skalmacerera. Efter pressning lagras cidern i traditionella kastanjefat, så kallade kupela. Från Italien kommer en rosécider. Äpplena som användes kom från Dolomiterna.

Ny cider 18 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Isastegi Natural Cider

ISASTEGI Sagardotegia

Spanien

59,00

Angioletti Rosé

Angioletti Cider

Italien

36,90