Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter 22 mars

22 mars lanserar vi öl i tio olika ölstilar och en cider från franska Baskien. Produktlistan längre ner på sidan. *Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya öl med lansering 22 mars

Brown ale

Till ny brown ale med lansering 22 mars

Brown ale är från början ett samlingsnamn för alla mörka öl som inte var porter eller stout. Den engelska traditionella stilen översteg sällan 5 % i alkoholhalt. Den amerikanska varianten är ofta starkare med högre beska från moderna humlesorter. Den 22 mars lanserar vi en brown ale från Florida, USA. Förutom malt och humle är ölet bryggt med kubanska kaffebönor, laktos och kakaonibs. Tillsammans skapar det ett mörkt öl med tydliga kaffearomer.

Sverige-IPA

Till ny IPA från Sverige med lansering 22 mars

Vi lanserar en IPA som är ett samarbete mellan ett bryggeri i Göteborg och ett från staden Hamilton i Ontario, Kanada. Ölet är gjort på kornmalt, havre och vete. Humlesorterna är citra, enigma och nelson sauvin. Enigmahumlen är framtagen i Australien och härstammar från den schweiziska tettnanghumlen. Enigma tillsätter man gärna sent i bryggningen eller som torrhumle.

Vi lanserar ytterligare en IPA från Göteborg. Ölet är kryddat med de aromatiska humelsorterna nelson, mosaic, citra och simcoe, vilka alla ger mer eller mindre fruktiga aromer som inte sällan påminner om krusbär, citrus och tropisk frukt.

USA-IPA

Till ny USA-IPA med lansering 22 mars

En IPA kommer från Grand Rapids i Michigan. Ölet har en maltig smak och liten sötma. Bryggeriet har använt moderna humlesorter som ofta ger aromatiska toner av apelsin, torkad aprikos och ananas.

Vi lanserar ytterligare IPA-öl från USA. Den är från Kalifornien och har tydlig karaktär av amerikansk humle. Bitterhumlen som användes tidigt i vörtkoket var chinook och centennial. Aromhumlen som användes var cascade och centennial. Malten bestod av 2 row pale och karamellmalt.

Old ale

Till ny old ale med lansering 22 mars

Vi lanserar en skotsk old ale som är tillverkat på traditionellt sätt med jäsning i stora ektunnor, vissa av tunnorna är över 200 år gamla och är original från när familjen bryggde för husbehov. Ölet är tillverkat av en blandning av rostad malt och så kallad crystal malt, som ger ölet en söt smak av karamell. Humlesorten är east kent goldings. Ölet är lagrat i tre månader innan buteljering.

Belgisk ljus ale

Till ny belgisk ljus ale med lansering 22 mars

I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets doft och smak. Jäsningen sker ofta i högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Det kan även förkomma kryddor som exempelvis pommeransskal och koriander. 

Vi lanserar en belgisk ljus ale från Belgien och staden Mechelen. Ölet är bryggt med pilsnermalt, vetemalt, havre och råg. Ölet är kryddat med belgisk humle, koriander, kummin och skal från curacoapelsin. Denna öl flyttas till lanseringen 5 april.

Kölsch

Till ny kölsch med lansering 22 mars

Vi lanserar en kölsch, en ölstil som endast får tillverkas runt staden Köln i Tyskland. Ölet är ofiltrerat som kölsch traditionellt var förr i tiden. Maltsorterna som har använts är: pilsnermalt och caramalt. Ölet är humlat med sorterna hallertau mittelfrüh och perle.

Ljus lager i modern stil

Till ny modern ljus lager med lansering 22 mars

Det som kännetecknar ölen i denna ölstil är den tydliga aromen av moderna humlesorter – gärna som har inslag av citrusfrukter som grapefrukt eller tropisk frukt som ananas och mango.

Vi lanserar två lageröl i modern stil. Det första är tillverkat i Tyskland med pilsnermalt och följande humlesorter i olika omgångar under vörtkoket samt som torrhumling: magnum, emerald, sterling, mandarina bavaria.

Det andra ölet är från Skottland där malten bestod av extra pale maris otter-, cara- och munichmalt. Humlesorterna som användes var en blandning av moderna och traditionella – cascade, både som bitter och aromhumle, motueka, chinook och saaz, som endast användes som bitterhumle.

Övrig öl

Till ny övrig öl med lansering 22 mars

Vi lanserar ett öl från Landskrona. Ölet är jäst med jästsorten kveik, som härrör från Norge och deras farmhouse ale, samt med brettanomyces. Ölet är dock inget suröl. Råvarorna var korn- och vetemalt, råg, socker och apelsinzest. Ölet torrhumlades med mosaic, amarillo och mittelfrüh.

Imperial porter och stout

Till ny imperial stout med lansering 22 mars

Vi lanserar en imperial stout från Quebec, Kanada. Här har man använt kornmalt, socker, vete och tillsatt rättvisemärkt kaffe i bryggningen. Det har skapat en mörkbrun öl med sötma och tydligt inslag av kaffe.

Berliner weisse

Till ny berliner weisse med lansering 22 mars

Berliner weisse har en viss syrlighet som traditionellt kommer från de laktobaciller som finns på vetekornet. Ölet vi lanserar är jäst med blåbär, hallon, vete- och pilsnermalt. Ölet är syrat med lactobacillus plantarum och är ett samarbete mellan ett bryggeri i Göteborg och ett från Hamilton, Ontario, Kanada.

I Berlin dricker man ölet antingen ”mit schuss” eller ”mit strippe”, vilket betyder att ölet blandas i glaset med antingen en söt saft/likör i röd eller grön färg, eller med en snaps. Detta gör man för att mildra syran och samtidigt smaksätta ölet. Upplevelsen blir snarare av en drink än ett öl.

Från Systembolagets ölstilar

Syrlig öl

Till ny syrlig öl med lansering 22 mars

Vi lanserar ett syrligt öl som är ett samarbete mellan ett bryggeri från Landvetter, utanför Göteborg, och ett från Miami, Florida. Bryggeriet har använt korn- och vetemalt och vörten är sedan jäst med hallonpuré, hallonkoncentrat och hallonpulver.

Cider

Till ny cider med lansering 22 mars

Vi lanserar en torr äppelcider från franska Baskien. Råvaran består av flera olika lokala äpplesorter: mamula, eztika, eri sagarra, ania, jinkoa, gehesia, gorria, errezila, koko xuria och bordelesa. Äppelsorterna pressas och får sedan jäsa separat i ståltankar. Jäsningen sker spontant och tar cirka tre månader. Kolsyran bildas genom flaskjäsning under cirka två månader.

*Produktlista ölnyheter och cider 22 mars

Brown ale

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Cubano Espresso Brown Ale

Cigar City Brewery

 USA

35,9

IPA

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stigbergets Collective Arts Dunder

Stigbergets

 Sverige

45,4

O/O Bangatan IPA

 O/O Brewing

 Sverige

45,9

Founders Azacca

Founders

 USA

29,9

Sierra Nevada Resilience IPA

Sierra Nevada

 USA

29,9

Old ale

Namn Bryggeri Land Pris

Traquair 160/- Shilling Ale

 Traquair House

 Storbritannien

41,9

Belgisk ljus ale

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Het Anker Maneblusser Lente (flyttas till 5 april)

 Brouwerij Het Anker

 Belgien

24,9

Kölsch

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ottekolong

Freigeist Bierkultur

 Tyskland

29,9

Lager i modern stil

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Enter Night Pilsner

Stone Brewing

Tyskland

25,9

BrewDog Hop Rocker

Brew Dog

Skottland

24,9

Övrig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Brekeriet Kwike

Brekeriet

 Sverige

36,9

Imperial porter och stout

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Dieu du Ciel, Péché Mortel

Dieu du Ciel

 Kanada

45,9

Berliner weisse

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Stigbergets Collective Arts Brak

Stigbergets/Collectiv Arts Brewery

 Sverige

40,9

Syrlig öl

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Dugges & J Wakefield Red Layers

Dugges

Sverige

37

Cider

Namn

Producent

Land

Pris

Basa Jaun Bordatto

Domaine Bordatto

Frankrike

85