Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter och ny mjöd den 26 april

Vi lanserar cirka 15 nya öl den 26 april från USA, Sverige, Belgien, Tyskland, Norge, Skottland och Kanada. En ny mjöd från Lettland lanseras också. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till ny öl med lansering 26 april

IPA och brut IPA

Ett av de senaste tillskotten till IPA-familjen är så kallad brut IPA. En ölstil som togs fram på ett bryggeri i San Francisco för ett par år sedan och som därefter spridit sig världen över. Det som gör stilen speciell är att allt socker jäser ut – smaken blir mycket torr och lätt.  Hemligheten bakom stilen är enzymet amyloglukosidas. Det har förmågan att omvandla stärkelse och komplexa sockerarter, till jäsbart socker, som jästen kan mumsa i sig.

Enzymet har bryggerierna tidigare använt i imperial stouts, men har nu börjat användas till inda pale ale och som därmed fått en ny understil. Humlesorterna som passar bäst till brut IPA anses vara moderna humlesorter som ger mycket fruktaromer.

Ariana är en tysk humlesort och passar bra vid torrhumling och som bland annat ger ölet inslag av tropisk frukt, persika och grapefrukt.

Vi lanserar en brut IPA från San Diego, Kalifornien, bryggt med kornmalt och kryddat med humle som ger inslag av mango, ananas och passionsfrukt.

Dubbelhumling

Vi lanserar en vanligt IPA från Storbritannien. Förutom kornmalt använder bryggeriet även havreflingor och laktos.  Ölet är torrhumlat i två omgångar (dubble dry hopping) med humlesorterna, ariana, cascade och chinook. Ariana är en tysk humlesort och passar bra vid torrhumling och som bland annat ger ölet inslag av tropisk frukt, persika och grapefrukt.

Från Kanada kommer en IPA som är kryddad med de aromatiska humlesorterna nelson sauvin och citra, vilka ger en mycket fruktig karaktär till ölet. Nelson-humlen växer på Nya Zeeland och har en tydlig aromatisk doft av krusbär och passionsfrukt, ibland kan doften påminna om druvan sauvignon blanc – därav namnet sauvin. Citra har också en aromatisk doft som liknar grapefrukt och andra citrusfrukter.

Produktlista ny IPA 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ballast Point Brut IPA 7% 355 ml

Ballast Point Brewing

USA

28,9

BrewDog Mail Ord Martian 7% brk 330 ml

BrewDog

Skottland

28,9

Collective Arts IPA No7 7,1% brk 473 ml

Collective Arts Brewing Limited

Kanada

40,9

Imperial IPA

Imperial IPA eller även kallad Dubbel IPA (DIPA) är en alkoholstarkare variant av vanlig IPA. Dubbel syftar på att det är att man använder mer malt och mer humle i tillverkningen, vilket gör att en DIPA är sötare och mer humlebesk än en IPA. Vi lanserar ett öl från Kalifornien som har strax över 11 % i alkohol. Ölet har också en viss sötma för att balansera upp alkoholen och beskan. Ölet har IBU – international bitter units på över 100 – vilket är relativt mycket.

Vi lanserar också en DIPA från Hedemora. Kornmalten har fått sällskap med vete och havre. Ölet är kryddat med humlesorterna citra och simcoe.

Produktlista ny DIPA 26 april

Namn

Bryggeri

 Land

Pris

Lagunitas Waldo's Special 11,7% 355 ml

Lagunitas Brewing Company

USA

35,9

Oppigårds Botan DIPA 8% brk 330 ml

Oppigårds Bryggeri AB

Sverige

27,9

APA

American pale ale är den amerikanska varianten av den engelska ölstilen pale ale. Amerikansk pale ale är mer humlearomatisk och beskare än den engelska motsvarigheten. Vi lanserar ett öl från Stavanger, Norge. Maltbasen är pale ale-malt, havre och vete. Humlesorterna som bryggeriet valt är citra, chinook och HBC431, som ger både fruktiga- och mer örtiga/jordiga aromer

Produktlista ny APA 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lervig Hazy Days 4,7% brk 500 ml

Lervig Aktiebryggeri

Norge

45,9

Barley wine

Vi lanserar två olika barley wines från Sverige. Det första är bryggt 2017 och sedan lagrats på ståltank. Ölet får en tre månaders slutlagringen på cognacsfat. Maltsorterna är maries otter och tre olika typer av karamellmalt. Humlesorterna är cascade, chinok och tettnang. Förutom humle tillsattes även rårörsocker och honung i vörtkoket.

Det andra ölet är fatlagrat sex månader på cognacsfat som tidigare innehållit imperial stout som kryddades med vanilj, kakao och tonka bönor. Humlesorterna som bryggmästaren har valt är: magnum, citra, centennial och cascade.

Produktlista nytt barley wine 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Bötet Barley Wine Konjak 11% 250ml

Nynäshamns Ångbryggeri AB

Sverige

45

Dugges Boom Barrel 11% 330ml

Dugges Bryggeri AB

Sverige

65

Saison

Vi lanserar en saison från Stockholm, där bryggeriet har samarbetat med ett bryggeri från Bryssel. Maltbasen bestod av 70 % av kornmalt och 30 % dinkel. Humlen som användes var de relativt nya tyska sorterna mandarina bavaria och hallertauer blanc, som båda är släkt med cascade.

Produktlista ny saison 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Grand Epeautre 5,5% 330 ml

STHLM Brewing Co.

Sverige

27,9

Ale i tysk stil

Vi lanserar en ekologisk öl där del av kryddningen består av björklöv från Högtorps gård i Sörmland. Ölet är varmjäst och malten är från sörmländska Warbro kvarn.

Produktlista ny ale i tysk stil 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Eskilstuna Björköl 4,8% 330 ml

Eskilstuna Ölkultur

Sverige

24,9

Zwickel, keller- landbier

Vi lanserar en opastöriserad och ofiltrerad öl från ett bayerskt bryggeri. Bryggeriet gör detta öl varje år inför vårens ankomst och ölet börjar säljas i mars månad. Ölstilarna kellerbier och zwickel är snarlika versioner av ofiltrerat och opastöriserat öl.

Produktlista ny zwickel/land- kellerbier

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ayinger Frühlingsbier 5,5% 500 ml

Aying F Inselkammer

Tyskland

28,9

Imperial porter och stout

Vi lanserar två amerikanska imperial stouts med drygt 12 % alkohol. Den första har en maltbas på maris otter pale, munich, cara-hell, carafa, mörk och ljus crystal, choklad, havre och rostat korn. Humlesorterna är zeus (bitterhumlen) och hallertau (aromhumlen). Ölet är lagrat ett år på bourbonfat, som vanligtvis ger karaktär av vanilj och kolafudge. Det andra ölet är gjort på korn- och vetemalt, havre, choklad, kaffe samt humle. Även detta öl är lagrat ett år på gamla bourbonfat.

Produktlista ny imperial porter/stout 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Firestone Parabola 12,7% 355 ml

Firestone Walker Brewing Company

USA

129

Founders KBS 12,2% 355 ml

Founders Brewing Company

USA

69,9

Syrlig öl

Vi lanserar två suröl från ett belgiskt bryggeri. Ölen är tappade på stora flaskor om 750 ml. Det första ölet är en blandning av bryggeriets egna spontanjästa öl som är lagrat på fat och ståltank samt inköpt lambic från ett annat bryggeri. Ölet är opastöriserat och ofiltrerat. Det andra ölet är en så kallad kriek (körsbär). Ölet är spontanjäst och lagrat på stora fat och ståltank. Därefter tillsätts litovka-körsbär från Polen. Efter sex månader silas körsbären bort. Drycken blandas sedan med en inköpt lambic och buteljeras för en andra traditionell jäsning.

Produktlista ny syrlig öl 26 april

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Cuvée De Ranke 7% 750 ml

Brouwerij De Ranke

Belgien

91

Kriek De Ranke 7% 750 ml

Brouwerij De Ranke

Belgien

99

Mjöd

Mjöd, även kallat honungsvin, får sin alkohol genom jäsning av honung, men även andra råvaror kan förekomma. Vi lanserar ett mjöd från Lettland gjort på honung, ljung, propolis (bikitt), bipollen och drottninggelé.

Mjöd

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Zintnieks 7,6% 500ml

Labietis

Lettland

50