Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Ölnyheter och ny cider 3 maj

Vi lanserar öl i nio olika ölstilar och en svensk cider. Reservation för ändringar fram till lansering.

Nya öl små partier 3 maj, Ny cider 3 maj

Syrlig öl

Vi lanserar två syrliga öl den 3 maj. Det första är en svensk spontanjäst öl smaksatt med svarta vinbär. Ölet har, förutom en bärig smak, även en stallig arom från själva jäsningen. Det andra ölet är gjort är ett samarbeta mellan en dansk fantombryggare och ett belgiskt bryggeri. Ölet är jäst och lagrat på stora ekfat och kryddat med basilika.

Produktlista ny syrlig öl 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Brekeriet Vild Cassis

Brekeriet Beer

Sverige

69

Mikkeller/Lindemans SpontanBasil 750 ml

Mikkeller/Lindemans

Belgien

139,90

Saison

Vi lanserar en belgisk saison i stor flaska, 750 ml. Bryggeriet ligger väster om Bryssel. Saison är så kallad bondgårdsöl, som förr i tiden bryggdes på landsbygden till säsongsarbetarna som hjälpte till med skörden.

Det som dock sätter störst prägel på ölet, och som särskiljer det mest mot övrig belgisk ale, är den aromatiska jästen och jäsningstemperaturen, som kan ligga uppemot 35 grader.

systembolaget.se om saison

Produktlista ny saison 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lentebier 750 ml

Brouwerij De Glazen Toren

Belgien

91

Belgisk ljus ale

Vi lanserar en belgisk ljus ale som har kryddats med tre olika sorters humle: cashmere, saaz och styrian golding. Ölet är från Belgien och är bland annat torrhumlat. Cashmerehumlen har sitt ursprung i Washington State och är en ny sort från 2013. Den är en korsning mellan cascade och northern brewer, har hög alfasyra och ger mycket beska och aromatiska, fruktiga aromer. Saaz är en så kallad nobel humlesort från Tjeckien. Styrian golding har sitt ursprung i Slovenien.

Produktlista ny belgisk ljus ale 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Duvel Tripel Hop Cashmere

Duvel Moortgat

Belgien

34,90

Belgisk mörk ale

Vi lanserar en mörk ale från ett belgiskt bryggeri. Ölet är lagrat cirka ett halvår på whiskyfat som tidigare innehållit single malt whisky. Inspirationen att lagra på whiskyfat har bryggmästaren fått från hantverksölen i USA där det är vanligare med lagring av öl på whiskyfat. Denn flyttas till 17 maj.

Produktlista ny belgisk mörk ale 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Gulden Draak Brewmaster's Reserve 750 ml (flyttas till 17 maj)

Brouwerij Van Steenberge

Belgien

134,90

IPA

Vi lanserar en india pale ale från Estland. Malten bestod av pale malt, havre- och veteflingor. Humlesorterna är citra och mosaic, el dorado och vic secret.

Produktlista ny IPA 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Pohjala Kosmos

 Pohjala Brewing AS

Estland

32,90

Irländsk ale

Från Göteborg kommer en irländsk ale, eller red ale som stilen ibland kallas. Ölet är bryggt med karamellmalt och humlad i klassisk, nedtonad stil.

Irländsk ale är rödbrun i färgen med rostad maltkaraktär och inslag av exempelvis kola och sirap. Beskan är måttlig och humlearomerna nedtonade. Ofta tillsätts rostat korn för att ge en torrare smak.

systembolaget.se om irländsk ale

Produktlista ny irländsk ale 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ocean Red Ale

 Oceanbryggeriet

Sverige

32,00

Dubbelbock

Vi lanserar en dubbelbock från Bohuslän med en alkoholhalt på 7,9 %. En dubbelbock har maltig och fyllig smak med viss sötma. Vanliga aromer är knäck, nygräddat knäckebröd, fruktlimpa och sirap. Färgen är ofta gulbrun till mörkt brun. Beskan är tydlig till påtaglig, men någon större humlearom i doft och smak brukar inte finnas.

Produktlista ny dubbelbock 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Grebbestad Lunator

Grebbestads Bryggeri

Sverige

29,90

Imperial stout

Vi lanserar en imperial stout från ett bryggeri i Stavanger, Norge. Imperial Stout kan vara utan sötma eller med sötma. Ölet vi lanserar har en tydlig sötma som bland annat kommer från laktos. Andra ingredienser är extrakt från Saskatoonbär och cheescake.

Produktlista nya imperial stout 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Lervig Saskatoon Cheesecake Stout

Lervig Aktiebryggeri

Norge

50,90

Torr porter

Vi lanserar en porter från Göteborg den 3 maj. Den är gjord på delvis hårdrostad kornmalt för att få den mörka färgen och smaknyanser av kaffe, soja och mörk sirap.

Produktlista ny torr porter 3 maj

Namn

Bryggeri

Land

Pris

Ocean Klippan Porter

 Oceanbryggeriet

Sverige

32,00

Cider

Vi lanserar en svensk äppelcider gjord på sorten gravenstein. Cidern har fått jäsa på ekfat och sedan vilat på sin jästfällning i sex månader. Innan buteljeringen har tio procent iscider tillsatts, cider som är gjord på naturligt fryst äppelmust. Årgången är 2017.

Namn

Producent

Land

 Pris

Gravenstein Ice Ice Baby 750 ml

Pomologik

Sverige

170